Καραμούζης: Απειλή για τις τράπεζες η καθυστέρηση στους πλειστηριασμούς

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καραμούζης: Απειλή για τις τράπεζες η καθυστέρηση στους πλειστηριασμούς

«Σήμα κινδύνου» για τους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών, στη σκιά της αποχής των συμβολαιογράφων από τους πλειστηριασμούς, εκπέμπει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Eurobank, Νίκος Καραμούζης.

«Οι καθυστερήσεις που σημειώνονται στο μέτωπο των πλειστηριασμών αναμένεται να πλήξουν τους ισολογισμούς των τραπεζών ενόψει των stress tests», δηλώνει ο κ. Καραμούζης, μιλώντας στους Financial Times.

«Θα υπάρξει αντίκτυπος σε επίπεδο προβλέψεων αλλά και σε επίπεδο ρευστότητας», σημειώνει ο ίδιος, για να εξηγήσει ωστόσο πως οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε συνεργασία, προκειμένου να διαβεβαιωθούν πως ακίνητα αξίας κάτω των 300.000 ευρώ δεν θα συμπεριληφθούν στο πρώτο κύμα πλειστηριασμών.

«Θα λάβουμε σοβαρά υπόψη στη διαδικασία (των πλειστηριασμών) τις κοινωνικές αντιδράσεις», δεσμεύεται.

Όπως έχει ήδη αναφέρει το insider.gr, σήμερα Τετάρτη επιχειρείται να δοθεί λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργήσει η αποχή των συμβολαιογράφων από τους πλειστηριασμούς, στο πλαίσιο συνάντησης του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή με τους εκπροσώπους των συμβολαιογράφων.

Υπενθυμίζεται πως οι συμβολαιογράφοι αποφάσισαν αποχή από κάθε πλειστηριασμό, ακόμα και ηλεκτρονικό, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2017, επικαλούμενοι λόγους ασφάλειας. Ζητούν μεταξύ άλλων την υπαγωγή της ευθύνης και εποπτείας της πλατφόρμας ηλεκτρονικής διενέργειας των πλειστηριασμών στο υπουργείο Δικαιοσύνης και διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών μία ημέρα την εβδομάδα, σε μία βάρδια.

Στη βάση αυτή στη σημερινή σύσκεψη αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι προτάσεις νομοθετικών μεταβολών ώστε όποιοι ενοχλούν να έρχονται αντιμέτωποι με συνέπειες τις οποίες θα προβλέπει ρητά ο νόμος.

Η συζήτηση πλέον επικεντρώνεται στο θέμα της ασφάλειας των συμβολαιογράφων κατά τη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στα γραφεία τους.

Η αρχική πιθανή λύση, της διενέργειας πλειστηριασμών ηλεκτρονικών και μη στα ειρηνοδικεία με τη συνδρομή δυνάμεων ασφαλείας, κρίθηκε μη ενδεδειγμένη, καθώς θα πρέπει να μεταφέρονται χιλιάδες υποθέσεις, όπου υπάρχει ειρηνοδικείο.

Αναλόγως των δεσμεύσεων που θα αναλάβει σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι συμβολαιογράφοι αναμένεται να επανατοποθετηθούν έναντι της απόφασής τους για αποχή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider