Σκληραίνει η κόντρα για τους πλειστηριασμούς

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σκληραίνει η κόντρα για τους πλειστηριασμούς

Εξαντλείται η υπομονή των τραπεζών υπό την απειλή νέας καθυστέρησης στην έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, μετά την αποχή που εξήγγειλαν οι συμβολαιογράφοι.


Την Πέμπτη αναμένεται να αποφασίσουν οι συμβολαιογράφοι εάν θα συνεχίσουν ή όχι την αποχή τους από την εκτέλεση πλειστηριασμών. Όπως έχει αναφέρει το insider.gr, κοινή πεποίθηση είναι ότι μετά και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης και τη νομοθετική πρωτοβουλία των υπουργών Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης για τη προστασία των συμβολαιογράφων στην διάρκεια των διαδικασιών των πλειστηριασμών , θα αναστείλουν την αποχή τους.

Οι ισχυρές πιέσεις που δέχονται οι τράπεζες να διαχειριστούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια –τα οποία ισούνται με το μισό περίπου του δανεικού τους χαρτοφυλακίου– αντανακλάται στην καυστική ανάρτηση στην οποία προχώρησε στο λογαριασμού του στο Twitter τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Νίκος Καραμούζης.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Eurobank, το 2009 διενεργήθηκαν 58.849 πλειστηριασμοί με «μηδέν αντίδραση», ενώ το 2017 πραγματοποιήθηκαν μόλις 6.900 πλειστηριασμοί οι οποίοι, όπως, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις. Αυτές, όμως, υπονομεύουν τις τράπεζες, τη χρηματοδότηση της οικονομίας και την ανάκαμψη γενικότερα, τονίζει.

Τις πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση εντείνει από την πλευρά της και η κυβέρνηση, καθώς η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας των Θεσμών καθώς συνεχίζονται οι συνομιλίες για την τρίτη αξιολόγηση. Το Μαξίμου διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι στις 29 Νοέμβριου βγαίνει στον αέρα η ηλεκτρονική πλατφόρμα και ξεκινούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

«Κλειδί» οι στρατηγικοί κακοπληρωτές

Στην ανάρτησή του, ο κ. Καραμούζης κάνει λόγο για «έντονες αντιδράσεις» ενάντια στην επανέναρξη των πλειστηριασμών, και ιδίως των ηλεκτρονικών, και προειδοποιεί ότι το «πάγωμα» της διαδικασίας αδικεί τους συνεπείς πελάτες. «Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές πίνουν στην υγεία των κορόιδων», αναφέρει χαρακτηριστικά και διερωτάται ποιος ευθύνεται.

Πράγματι, μέχρι σήμερα οι δανειολήπτες που δεν εξυπηρετούν τα στεγαστικά τους δάνεια –ενώ έχουν την οικονομική δυνατότητα– δεν έχουν υποστεί τις συνέπειες της… ασυνέπειάς τους. Ένα μεγάλο μέρος αυτών εξακολουθούν να ζουν στο σπίτι των 200 ή 300 τετραγωνικών χωρίς να έχουν πληρώσει ούτε ευρώ τα τελευταία χρόνια. Αυτή η μερίδα δανειοληπτών βρίσκεται στο στόχαστρο των τραπεζών, οι οποίες συμφώνησαν να βγάλουν «στο [ηλεκτρονικό] σφυρί» αρχικά ακίνητα αξίας άνω των 300.000 ευρώ.

Όπως έχουν υπογραμμίζουν στο insider.gr τραπεζικοί κύκλοι, η ατιμωρησία αυτή ενέχει σοβαρό ηθικό κίνδυνο και αποτελεί αντικίνητρο για τους συνεπείς δανειολήπτες να εξυπηρετούν τα δάνειά τους. Χαρακτηριστική απόδειξη είναι η πρωτοβουλία των τραπεζών που πρότεινα γενναίο «κούρεμα» στα στεγαστικά δάνεια όσων δυσκολεύονται να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Οι δανειολήπτες αρνήθηκαν στην πλειονότητά τους τις προτάσεις των τραπεζών, ζητώντας ακόμη μεγαλύτερες απομειώσεις.

«Γεφύρι της Άρτας» οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Διαρκείς αναβολές παρατηρούνται στη λειτουργία της πλατφόρμας για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, οι οποίοι αναμένεται να δώσουν μια πολύτιμη «ανάσα» στις τράπεζες που βρίσκονται αντιμέτωπες με τα stress tests στην αρχή του επόμενου έτους. Τόσο η τιμή που θα «πιάσουν» οι εξασφαλίσεις στους πλειστηριασμούς, όσο και η πρόοδος που θα έχει σημειωθεί ως τότε στη μείωση των NPLs θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την «αυστηρότητα» των τεστ, άρα και τις επιδόσεις των τραπεζών.

Επιπλέον, οι τιμές που θα «πιάσουν» τα ακίνητα τους πρώτους μήνες των πλειστηριασμών θα χρησιμοποιηθούν ως τιμή αναφοράς για τον υπολογισμό της αξίας των εμπράγματων εξασφαλίσεων που έχουν στα χέρια τους οι τράπεζες –ιδίως όσες συνδέονται με κόκκινα δάνεια. Όπως έχει αναφέρει το insider.gr, το μεγάλο «αγκάθι» για την πώληση των επιχειρηματικών αλλά και των στεγαστικών δανείων σε funds είναι η δυσκολία υπολογισμού της αξίας των εξασφαλίσεων από τους ενδιαφερόμενους αγοραστές.

Πλέον, το βάρος της απομείωσης των επισφαλών δανείων μετατίθεται από τις διαγραφές στις αποπληρωμές και ρυθμίσεις (net flow). Σε αντίθεση με την προηγούμενη διετία, οι τράπεζες θα πρέπει πλέον να επιτύχουν τους στόχους τους μέσα από την πώληση και ρύθμιση των NPEs και όχι τις διαγραφές, όπως συνέβαινε ως σήμερα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider