Εθελούσιες «εξπρές» προωθούν οι τράπεζες

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εθελούσιες «εξπρές» προωθούν οι τράπεζες

Νέα προγράμματα εθελούσιας εξόδου ετοιμάζονται να ανακοινώσουν οι τράπεζες έως τις αρχές του 2018, καθώς δέχονται ασφυκτικές πιέσεις από τους δανειστές να μειώσουν ακόμη περισσότερο το προσωπικό τους και, κατά προέκταση, το λειτουργικό τους κόστος.


Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του insider.gr, τα προγράμματα που είχαν «τρέξει» το 2016 εξακολουθούν να ισχύουν σε δύο -τουλάχιστον- από τις συστημικές τράπεζες, ωστόσο, νέα προγράμματα βρίσκονται στα «σκαριά», τα οποία στοχεύουν στους εργαζόμενους με χαμηλό βαθμό αξιολόγησης, με το ύψος της αποζημίωσης να διατηρείται στα ίδια επίπεδα.

Έμφαση δίνεται, επίσης, στο δίκτυο και για το λόγο αυτό προσφέρονται καλύτερα πακέτα (κατά 30%) σε όσους αποχωρούν από τα καταστήματα. Εν μέσω συζητήσεων για επανέναρξη των προγραμμάτων, σημαντικός αριθμός εργαζομένων έχει υποβάλλει αίτηση για εθελούσια αποχώρηση, σύμφωνα με πληροφορίες.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για «στοχευμένα τηλέφωνα», με τα οποία οι εργαζόμενοι ουσιαστικά εξωθούνται σε παραίτηση. Όπως έχουμε αναφέρει σε πρόσφατο δημοσίευμα, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν δεσμευτεί να καταργήσουν 5.000 θέσεις εργασίας το 2018 κυρίως στις διοικητικές υπηρεσίες, αλλά και στο δίκτυο που έχει ήδη συρρικνωθεί σημαντικά τα χρόνια της κρίσης.

Οι απολύσεις, όμως, αποτελούν «ανάθεμα» για τις τράπεζες που έχουν διασωθεί και με χρήματα των φορολογουμένων στις πρόσφατες ανακεφαλαιοποιήσεις. Οι τράπεζες δίνουν μεγάλη βαρύτητα στη δημόσια εικόνα τους και ένα κύμα απολύσεων σε κάποια εκ των τεσσάρων ιδρυμάτων θα έπληττε ανεπανόρθωτα την εικόνα τους. Για το λόγο αυτό, προσπαθούν μέσω προγραμμάτων οικειοθελούς αποχώρησης να περιορίσουν το δυναμικό τους.

Όπως έχει αναφέρει το insider.gr, μεγάλη συστημική τράπεζα στοχεύει στην περικοπή 2.000 θέσεων εργασίας το 2018 και για το λόγο αυτό διατηρεί σε εφαρμογή το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου που έθεσε σε εφαρμογή το 2016.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, πρόκειται σύντομα να ανακοινώσει νέο πρόγραμμα, ενδεχομένως με καλύτερες απολαβές από αυτό που ήδη τρέχει. Και σε αυτή την περίπτωση, το «δέλεαρ» είναι μεγαλύτερο για τους υπαλλήλους που αποχωρούν από τα δίκτυα, καθώς τόσο ο ψηφιακός μετασχηματισμός των τραπεζών, όσο και το «πάγωμα» των χορηγήσεων, έχουν καταστήσει πλεονάζον το προσωπικό στο δίκτυο.

Στενεύει ο κλοιός για τις τράπεζες

Σημειώνεται ότι, ενόψει και των stress tests που ξεκινούν τον Φεβρουάριο, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες καλούνται να παρουσιάσουν πρόοδο τόσο στη μείωση των επισφαλειών, όσο και του λειτουργικού τους κόστους.

Το δεύτερο σκέλος έχει εν πολλοίς ολοκληρωθεί με αποχώρηση από τις δραστηριότητες στο εξωτερικό και την πώληση των μη τραπεζικών δραστηριοτήτων. Στο σκέλος των κόκκινων, όμως, η πρόοδος δεν είναι η αναμενόμενη, αφού οι τραπεζικές διοικήσεις δεν προχωρούν σε αποφασιστική πώληση των NPLs, ενώ οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί πηγαίνουν από αναβολή σε αναβολή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider