Επενδύσεις 300 εκατ. στα «κόκκινα» δάνεια κάνει η EBRD

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επενδύσεις 300 εκατ. στα «κόκκινα» δάνεια κάνει η EBRD

Κεφάλαια ύψους 300 εκατ. ευρώ διαθέτει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης για επενδύσεις με στόχο τη μείωση των κόκκινων δανείων σε μια σειρά χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.


Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η EBRD σκοπεύει να ενισχύει τις προσπάθειες εξυγίανσης των τραπεζικών χαρτοφυλακίων, επενδύοντας σε εταιρείες διαχείρισης και χαρτοφυλάκια NPLs, σε συνεργασία με αξιόπιστους εταίρους στην Κεντρική, Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς και στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία.

Η τράπεζα έχει ήδη προβεί σε στοχευμένες ενέργειες αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω επενδύσεων στην Τουρκία, την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και άλλες χώρες, όπως αναφέρεται. Ενδεικτικά, σημειώνεται ότι έχει συμμετάσχει σε ομολογιακές εκδόσεις, τόσο τραπεζών -πρόσφατα της Εθνικής Τράπεζας- όσο και ελληνικών εταιρειών.

Όπως δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή της στο insider.gr η επικεφαλής της EBRD στην Ελλάδα και την Κύπρο, Σαμπίνα Τζιούρμαν, «το 2018 είναι η χρονιά που οι τράπεζες πρέπει να πάρουν αποφάσεις». Όπως σημειώνει, «οι τράπεζες θα πρέπει να βρουν τον τρόπο να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να προχωρήσουν στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ιδίως όσον αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια. Μία λύση σε αυτό θα μπορούσαν να είναι οι τρίτοι πάροχοι, οι οποίοι θα κάνουν και τους «λεπτούς» χειρισμούς που οι τράπεζες σε πολλές περιπτώσεις αποφεύγουν».

Η EBRD στηρίζει έμπρακτα την Pillarstone, στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπέγραψαν τον Μάιο του 2016 η KKR, η EBRD και η Pillarstone με τις τράπεζες Alpha Bank και Eurobank. Η Pillarstone είναι μια πανευρωπαϊκή πλατφόρμα για την υποστήριξη των τραπεζών στην διαχείριση των μη-εξυπηρετούμενων δανείων, η οποία έλαβε άδεια λειτουργίας στη χώρα μας τον περασμένο Μάιο.

«Το νέο αυτό πλαίσιο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα, καθώς θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε τη συνεχιζόμενη πρόκληση σε πολλές από τις χώρες όπου έχουμε παρουσία, με συστηματικό, συντονισμένο και στοχευμένο τρόπο», δήλωσε σχετικά ο Νικ Τίσimαν, διευθύνων σύμβουλος της EBRD στον τομέα των Χρηματοπιστωτικών Ινστιτούτων.

«Μέσα από τον συνδυασμό της χρηματοδοτικής παρέμβασης και της συμμετοχής στη διαμόρφωση πολιτικής, έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που άφησε πίσω της η κρίση στον τραπεζικό κλάδο. Η πρωτοβουλία αυτή πραγματοποιείται την κατάλληλη στιγμή για να συμβάλλει στην επιστροφή της περιοχής μας σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης», επισημαίνει ο ίδιος.

Στην ετήσια έκθεση NPL Monitor που δημοσιοποιήθηκε σήμερα από την Πρωτοβουλία της Βιέννης, επισημαίνεται ότι παρά τη μείωση στα επίπεδα των NPLs το 2016, αυτά παραμένουν υψηλά –άνω του 10% στις έξι από τις 17 χώρες της περιοχής. Η EBRD συμμετέχει στην Πρωτοβουλία της Βιέννης, η οποία αποτελεί ένα διεθνές τραπεζικό σχήμα με στόχο την υποστήριξη της χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην αναπτυσσόμενη Ευρώπη, όπου τα επισφαλή δάνεια αναδεικνύονται μείζον θέμα του χρηματοοικονομικού κλάδου τα τελευταία χρόνια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider