Νουί: Ο ESM ορίζει πόσα κεφάλαια θα διατεθούν στις ελληνικές τράπεζες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νουί: Ο ESM ορίζει πόσα κεφάλαια θα διατεθούν στις ελληνικές τράπεζες

Το ύψος των διαθέσιμων κεφαλαίων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις ελληνικές τράπεζες σε περίπτωση ανακεφαλαιοποίησης, θα το αποφασίσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), διαμήνυσε η επικεφαλής του SSM, Ντανιέλ Νουί.

Εν μέσω των stress tests, τα οποία ξεκίνησαν νωρίτερα για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες ενόψει της λήξης του προγράμματος προσαρμογής τον Αύγουστο, διατυπώνονται έντονες ανησυχίες για τυχόν νέες κεφαλαιακές ανάγκες του ελληνικού συστήματος και πώς αυτές θα καλυφθούν.

Σε απάντησή της προς την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή την Παρασκευή, η επικεφαλής τραπεζικής εποπτείας της Ευρωζώνης υπογράμμισε δε ότι οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πολύ σημαντικές προκλήσεις, με κυρίαρχη τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs) που αναλογούν σήμερα στο 50% των συνολικών ανοιγμάτων -το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη.

Σημείωσε πάντως ότι ο δείκτης βασικών κεφαλαίων (Common Equity Tier 1) ανέρχεται για τις ελληνικές τράπεζες στο 17,1%. Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών όσον αφορά στη μείωση των κόκκινων δανείων, διαμήνυσε η Νουί, τονίζοντας ότι προς την κατεύθυνση αυτή είναι καθοριστική και η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider