«Υπό συζήτηση» οι προβλέψεις των τραπεζών για το νέο λογιστικό πρότυπο

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Υπό συζήτηση» οι προβλέψεις των τραπεζών για το νέο λογιστικό πρότυπο

Στο «μικροσκόπιο» των εποπτικών αρχών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βρίσκονται οι εκτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών για την «τρύπα» που ανοίγει στον ισολογισμό τους η εφαρμογή του νέου προτύπου IFRS 9 από την αρχή του 2018.

Όπως επιβεβαιώνουν στο insider.gr ανώτατες τραπεζικές πηγές, ο SSM έχει ανοίξει συζήτηση με τις ελληνικές τράπεζες για επανεξέταση των εκτιμήσεων που έχουν στείλει στον εποπτικό βραχίονα της ΕΚΤ.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες – Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς – προσδιόρισαν το ύψος των προβλέψεων του IFRS 9 στα 5,7 δισ. ευρώ, τα οποία θα απορροφηθούν σε ορίζοντα πενταετίας από κάθε τράπεζα.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν, πάντως, ότι η «συζήτηση θα κλείσει» για τις ελληνικές τράπεζες, χωρίς αναπροσαρμογή των προβλέψεων, καθώς ο επόπτης θα πεισθεί ότι οι εκτιμήσεις είναι ακριβείς.

Ο «ασκός του Αιόλου» έχει ανοίξει με αφορμή τις ιταλικές τράπεζες, οι οποίες διαπιστώθηκε ότι στις προβλέψεις του IFRS 9 έχουν συμπεριλάβει επισφάλειες που προκύπτουν από μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs), οι οποίες βάσει του προτύπου πρέπει να καταγραφούν ως ζημιές της χρήσης του 2017.

Θυμίζεται ότι αυτό που αλλάζει με την εφαρμογή του νέου προτύπου είναι ότι επιβάλλει στις τράπεζες να σχηματίζουν εκ των προτέρων προβλέψεις για πιθανούς και όχι πραγματοποιηθέντες, κινδύνους. Αυτό σημαίνει ότι οι προβλέψεις έναντι του IFRS 9 θα πρέπει να αφορούν δάνεια που παρουσιάζουν αυξημένη επικινδυνότητα, αλλά όχι καθυστέρηση.

Πάντως, σε πρόσφατη έκθεσή της για την επίδραση των IFRS 9 στις ελληνικές τράπεζες η Moody’s επισήμανε τη σημαντική ωφέλεια που θα έχει για τον κλάδο η εφαρμογή του νέου προτύπου, αφού «λύνει τα χέρια» των τραπεζών στις πωλήσεις κόκκινων χαρτοφυλακίων σε funds χωρίς να φοβούνται το υψηλό discount.

Η υιοθέτηση του IFRS 9 εκτιμάται, σύμφωνα με τη Moody’s, ότι αυξάνει αυτόματα τις προβλέψεις τους κατά 10% κατά μέσο όρο, ενισχύοντας το δείκτη κάλυψης από προβλέψεις για τα NPEs σε 55%, από 50%, για όλες τις τράπεζες συνολικά. Αυτό σημαίνει ότι δεν κινδυνεύουν οι τράπεζες να γράψουν σημαντικές ζημιές λόγω της πώλησης του «κακού» χαρτοφυλακίου τους -ειδικά όσον αφορά στους υπερχρεωμένους οφειλέτες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider