Citi: Οι τράπεζες θα κλείσουν το 30-50% των καταστημάτων

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Citi: Οι τράπεζες θα κλείσουν το 30-50% των καταστημάτων

Σε κατάργηση του 30-50% των καταστημάτων τους, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2014, αναμένεται να προχωρήσουν οι τράπεζες λόγω της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) σύμφωνα με τη Citi.

Στην έκθεσή της «The Bank of the Future» [Η τράπεζα του μέλλοντος], η παγκόσμια τράπεζα εκτιμά ότι η αυτοματοποίηση των τραπεζικών εργασιών λόγω ΑΙ θα επηρεάσει καθοριστικά τα κανάλια διάθεσης προϊόντων και υπηρεσιών των τραπεζών.

Ειδικά για την Ευρώπη, η τάση αυτή είναι ήδη εμφανής στις σκανδιναβικές χώρες, όπου οι τράπεζες έχουν ήδη κλείσει το 25% των καταστημάτων τους μέσα σε δύο μόλις χρόνια. Στα επίπεδα των αρχικών εκτιμήσεων της Citi κινούνται οι υπόλοιπες τράπεζες της Ευρώπης, ενώ «πίσω» βρίσκεται ο κλάδος στις ΗΠΑ.

Ο Άντονι Τζένκινκς, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Barclays, εκτιμούσε ήδη από το 2015 ότι ο αριθμός των καταστημάτων και των εργαζομένων στον κλάδο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών ενδέχεται να μειωθεί έως και κατά 50% την επόμενη δεκαετία. «Με βάση ένα πιο ήπιο σενάριο, θα έβλεπα μείωση 20%, ανέφερε.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η εξάπλωση των συστημάτων αυτοματοποίησης και τεχνητής νοημοσύνης θα βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος, καθώς στις δουλειές με μεγάλη επαναληψιμότητα τα ρομπότ θα αντικαταστήσουν τους ανθρώπους.

Στη ρομποτική στρέφονται οι τράπεζες

Ήδη οι τράπεζες διερευνούν τρόπους που μπορούν να αξιοποιήσουν τη ρομποτική στην τραπεζική ιδιωτών και επιχειρήσεων μέσω των bots, της ανάλυσης δεδομένων κ.α. χρήσεων της τεχνητής νοημοσύνης. Το 2017, ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Τζον Κράιαν, δήλωσε σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη ότι «στη δική μας τράπεζα, οι άνθρωποι δουλεύουν σαν ρομπότ. Σύντομα, τα ρομπότ μας θα δουλεύουν σαν άνθρωποι».

Η επιτυχής αξιοποίηση της ΑΙ σε επιχειρησιακό επίπεδο προϋποθέτει καλής ποιότητας δεδομένα. Οι τράπεζες διαθέτουν πολλά δεδομένα –τα περισσότερα από κάθε άλλο ίδρυμα. Αυτό που θα πρέπει να γίνει, όμως, είναι να οργανωθούν με τέτοιον τρόπο ώστε να είναι αξιοποιήσιμα.

Ήδη, πολλές τράπεζες έχουν ξεκινήσει να κεντροποιούν τα δεδομένα τους σε clouds προκειμένου να επισπεύσουν τη μεταβατική διαδικασία. Μόλις βελτιώσουν την οργάνωση των δεδομένων τους, το επόμενο βήμα θα είναι να επισπεύσουν την ανάπτυξη προϊόντων.

Το κακό με τις τράπεζες, όμως, είναι ότι κινούνται με ρυθμούς… χελώνας. Εκεί είναι που κινδυνεύουν να παραγκωνιστούν από τις GAFA –Google, Apple, Facebook, Amazon– τους τεχνολογικούς κολοσσούς, δηλαδή, που και πρόσβαση έχουν στα δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών και την τεχνογνωσία και τους πόρους να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα αυτά για να εξαπλωθούν σε νέους κερδοφόρους τομείς, όπως είναι οι πληρωμές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider