Stress tests: Τι επιφυλάσσει η «επόμενη ημέρα» για τις τράπεζες

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Stress tests: Τι επιφυλάσσει η «επόμενη ημέρα» για τις τράπεζες

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα stress tests των τραπεζών, αφού και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες φέρεται να περνούν αναίμακτα την κρίσιμη διαδικασία που είχε εντείνει το κλίμα ανασφάλειας για τον τραπεζικό κλάδο τους προηγούμενους μήνες.

Η επίσημη ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων αναμένεται το Σάββατο 5 Μαΐου, μετά τη συνεδρίαση του εποπτικού φορέα της ΕΚΤ (SSM) την Παρασκευή κατά την οποία αναμένεται να επικυρωθούν τα ελληνικά stress tests και να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες για κάθε τράπεζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και οι τέσσερις τράπεζες περνούν το δυσμενές σενάριο με κατώτατους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας που κυμαίνονται από 5,8% έως 7,2% για το δυσμενές σενάριο. Η Alpha Bank παρουσιάζει την ισχυρότερη κεφαλαιακής επάρκεια με βάση το Core Tier 1 (Δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων) και ακολουθούν η Εθνική Τράπεζα, η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς.

Χαρακτηριστικό είναι, μάλιστα, ότι στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν στο insider.gr ότι το ζήτημα των τραπεζών δεν τέθηκε καν από τους δανειστές, μετά τις θετικές ενδείξεις από τη Φρανκφούρτη.

Όπως έχει υπογραμμίσει επανειλημμένα η επικεφαλής του SSΜ Ντανιέλ Νουί, τα φετινά stress tests δεν είναι τεστ επιτυχίας/αποτυχίας, ωστόσο, εάν κάποια από τις ελληνικές τράπεζες παρουσίαζε ανεπάρκεια κεφαλαίων στο δυσμενές σενάριο θα ήταν αναγκασμένη να καταθέσει σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης (capital plan) για άμεση ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης, στη χειρότερη περίπτωση μέσω ανακεφαλαιοποίησης.

Τα σχέδια των τραπεζών για την «επόμενη ημέρα»

Όπως αναφέρουν πηγές με γνώση των διαδικασιών, ίσως μία από τις τράπεζες να χρειαστεί να καταθέσει capital plan που θα περιλαμβάνει όμως ενέργειες με ορίζοντα εκπλήρωσης το 2019. Πέραν τούτου, η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής για τις τέσσερις τράπεζες:

  • Η Eurobank, μετά τις ενέργειες εξορθολογισμού που υλοποίησε το προηγούμενο διάστημα δεν φαίνεται πως θα χρειαστεί να δεσμευτεί για δραστικές ενέργειες. Τον Ιανουάριο ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα εθελούσιας με αποχώρηση 400 περίπου εργαζομένων.
  • Η Εθνική Τράπεζα «ποντάρει» στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής προκειμένου να ενισχύσει την κεφαλαιακή της βάση, η οποία ούτως ή άλλως δρομολογείται όπως προέκυψε και από το χθεσινό διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας. Η τράπεζα προγραμματίζει και πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου το οποίο θα υλοποιήσει το επόμενο διάστημα.
  • Η Τράπεζα Πειραιώς είναι η πρώτη που έχει ανακοινώσει την πώληση χαρτοφυλακίου επιχειρηματικών κόκκινων δανείων με εξασφαλίσεις (Amoeba), το οποίο μάλιστα αύξησε πρόσφατα στα 2 δισ. ευρώ και ήδη βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τέσσερα funds. Τον Μάρτιο ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου στο οποίο συμμετείχαν 1.150 υπάλληλοι. Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται σύμφωνα με τον σχεδιασμό το στρατηγικό πρόγραμμα «Agenda 2020» που παρουσίασε πριν από έναν χρόνο ο διευθύνων σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου.
  • Η Alpha Bank έχει ολοκληρώσει την πώληση των θυγατρικών της στο εξωτερικό και έχει προχωρά δυναμικά σε πωλήσεις κόκκινων χαρτοφυλακίων με πιο πρόσφατη την πώληση νέου «πακέτου» 2,5 δισ. ευρώ. Συνολικά, η Alpha Bank έχει μεταβιβάσει στη Cepal κόκκινα δάνεια αξίας 4 δισ. ευρώ που περιλαμβάνουν καταναλωτικά, στεγαστικά και μικρά επιχειρηματικά δάνεια.

Μείωση των κόκκινων δανείων ο επόμενος στόχος

Μπορεί οι τράπεζες να πέρασαν τον «κάβο» των stress tests, αλλά βρίσκονται αντιμέτωπες με τους φιλόδοξους στόχους της μείωσης των NPEs για το 2018. Αναλυτικότερα, οι τράπεζες την εφετινή χρονιά θα πρέπει να περιορίσουν τα μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα (NPEs) από τα 95,9 δισ. ευρώ, που διαμορφώθηκαν στο τέλος του 2017, στα 81,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό σημαίνει μείωση 14,4 δισ. ευρώ (15%), ένας στόχος σημαντικά υψηλότερος από τον περυσινό.

Οι τραπεζικές διοικήσεις εμφανίζονται αισιόδοξες ότι με τη βοήθεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και τις πωλήσεις των κόκκινων χαρτοφυλακίων, οι στόχοι αυτοί θα επιτευχθούν. Πράγματι, η ανταπόκριση των οφειλετών μετά την εκκίνηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας αξιολογείται ως ιδιαίτερα ενθαρρυντική, καθώς ειδικά οι στρατηγικοί κακοπληρωτές –που αναλογούν στο 30-35% του συνόλου– σπεύδουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τις τράπεζες.

Μετά την υιοθέτηση του νέου λογιστικού προτύπου (IFRS 9), τέλος, οι τράπεζες προχώρησαν σε πρόσθετες προβλέψεις ύψους 5,7 δισ. ευρώ αυξάνοντας τον δείκτη κάλυψης των NPEs από προβλέψεις στο 55% από 50%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider