Τους πλειστηριασμούς του Δημοσίου «φοβούνται» οι τράπεζες

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τους πλειστηριασμούς του Δημοσίου «φοβούνται» οι τράπεζες

Η έναρξη των πλειστηριασμών για χρέη προς την εφορία και ασφαλιστικά ταμεία προκαλεί ανησυχία στις τράπεζες που ποντάρουν στο «ηλεκτρονικό σφυρί» για να πιάσουν τους φιλόδοξους στόχους για μείωση των κόκκινων δανείων.

Την Παρασκευή η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έκανε «πρεμιέρα» στην ηλεκτρονική πλατφόρμα με 20 ακίνητα.

Μπορεί στους πρώτους πλειστηριασμούς το Δημόσιο να επέλεξε εμπορικά ακίνητα ή πολυτελή διαμερίσματα, αλλά σταδιακά θα δούμε και μικρότερης αξίας περιουσιακά στοιχεία να βγαίνουν στο σφυρί. Σημειώνεται ότι, η νομοθεσία προβλέπει πλειστηριασμό για οφειλές άνω των 500 ευρώ, το οποίο σημαίνει ότι στα δίχτυα της εφορίας θα πιαστούν και πιο μικρά… ψάρια.

Μάλιστα, από την εφορία δεν γλιτώνουν ούτε οι πρώτες κατοικίες εάν δεν προστατεύονται από τον νόμο Κατσέλη. Οι τράπεζες, αντιθέτως, όπως αναφέρουν στο insider.gr πηγές του κλάδου, είναι πολύ προσεκτικές στα ακίνητα που επισπεύδουν και σε καμία περίπτωση δεν στρέφονται κατά πρώτης κατοικίας, εκτός εάν αυτή υπερβαίνει σε αξία τα 200.000 ευρώ και πάντα υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχει υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη.

«Πονοκέφαλος» οι χαμηλές τιμές εκκίνησης

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες τιμές τις οποίες αναμένεται να βγάζουν τα ακίνητα οι δημόσιες υπηρεσίες, προκαλεί πονοκέφαλο στις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Στους δύο μήνες πλήρους λειτουργίας της πλατφόρμας, έχουμε δει ότι το 1/3 των πλειστηριασμών κρίνονται άγονοι λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος.

Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις, αναφέρουν πηγές της αγοράς, οι ενδιαφερόμενοι περιμένουν να επανέλθει το ακίνητο στην πλατφόρμα σε νέα, χαμηλότερη τιμή. Εάν, όμως, η ΑΑΔΕ διαθέτει εξ αρχής τα ακίνητα σε χαμηλότερες τιμές, αυτό σημαίνει ότι ένα μέρος των επενδυτικών κεφαλαίων θα κατευθυνθεί προς το Δημόσιο, ενώ και οι τιμές των ακινήτων θα δεχθούν πιέσεις.

Σημειώνεται ότι στόχος των τραπεζών έως το τέλος του 2019 είναι να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) κατά 10,6 δισ. ευρώ μόνο από τους πλειστηριασμούς. Ακόμη πιο φιλόδοξος είναι ο στόχος για ρυθμίσεις των οφειλών την επόμενη διετία (21,1 δισ. ευρώ). Για να γίνει αυτό, όμως, είναι σημαντικό για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές να λειτουργεί το «φόβητρο» των πλειστηριασμών –κάτι που έχει λειτουργήσει με ικανοποιητικά αποτελέσματα έως σήμερα.

Μένει να δούμε πώς θα λειτουργήσουν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, τα οποία έχουν ένα «πορτοφόλι» για όλα τα χρέη. Το σίγουρο είναι πως θα δώσουν προτεραιότητα στον πιστωτή που φοβούνται περισσότερο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider