Σε τελική ευθεία η προκήρυξη για το 5G

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε τελική ευθεία η προκήρυξη για το 5G
Τα επόμενα βήματα και οι ημερομηνίες ορόσημο για την δημοπρασία των συχνοτήτων που θα αποφέρει 367 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο.

Εντός των ανακοινωθέντων χρονικών ορίων προχωρούν οι διαδικασίες για το 5G, με την ημερομηνία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας να προβλέπεται στο τέλος του τρέχοντος έτους. Να υπενθυμίσουμε ότι δημοπρασία για το 5G, θα αποφέρει στο δημόσιο έσοδα περίπου 367 εκατ. ευρώ, εφόσον πουληθούν όλες οι προς διάθεση φασματικές περιοχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχει παραδοθεί στο Εθνικό Τυπογραφείο η υπουργική απόφαση (ΥΑ), η οποία αφορά στην τροποποίηση του δικαιώματος της Digea στα 700MHz (Ψηφιακό Μέρισμα 2) και είναι θέμα ωρών να δημοσιευτεί το σχετικό ΦΕΚ.

Το αμέσως επόμενο βήμα αφορά την τροποποίηση της σύμβασης Rural με την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ ΑΕ) για την νέα χωροθέτηση συχνοτήτων των Δημόσιων Αγροτικών Δικτύων (ΔΑΔ). Ο λόγος της συγκεκριμένης τροποποίησης, η οποία τελεί υπό την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, είναι η διασφάλιση συνεχόμενων φασματικών τμημάτων για την ανάπτυξη των δικτύων πέμπτης γενιάς καθώς και για το Rural Connect. Να σημειωθεί ότι κατόπιν διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους παρόχους, κατασκευαστές και φορείς το κόστος μετακίνησης των Δημόσιων Αγροτικών Δικτύων, από τις περιοχές ραδιοσυχνοτήτων 3670-3700 MHz και 3770-3800 MHz στην περιοχή 3410-3470 MHz, φτάνει σχεδόν τα 6,5 εκατ. ευρώ και θα το επωμιστούν οι πάροχοι.

Εντός των επόμενων 10 ημερών βέβαια, αναμένεται να ανακοινωθούν από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τα αποτελέσματα της μελέτης για το 5G, που έχει ανατεθεί στην EY από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η ημερομηνία ορόσημο όμως θα είναι η 1η Οκτώβριο, όπου θα πραγματοποιηθεί η κατάθεση αιτήσεων συμμετοχής στον διαγωνισμό. Εκεί θα φανεί αν πέρα από τους τρεις βασικούς τηλεπικοινωνιακούς παρόχους (ΟΤΕ, Vοdafone, Wind) θα υπάρξει και τέταρτος παίκτης, δεδομένου ότι και το τίμημα δεν είναι απαγορευτικό. Να υπενθυμίσουμε ότι το μη απαγορευτικό τίμημα συμπεριλαμβανόταν εξαρχής στο σχεδιασμό της παρούσας κυβέρνησης με το σκεπτικό η ανάπτυξη των δικτύων να προχωρήσει γρήγορα αφού οι πάροχοι θα έχουν «ρευστό» για να υλοποιήσουν τις απαιτούμενες επενδύσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που η πρόταση της ΕΕΤΤ προβλέπει και σημαντικές «ευκολίες πληρωμής». Συγκεκριμένα προβλέπει ότι οι υπερθεματιστές θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν σε 10 ημέρες από την ανάδειξή τους είτε το 100% του τιμήματος, είτε το 30% με δυνατότητα να καταβάλλουν το υπόλοιπο ποσό σε εννέα ετήσιες δόσεις, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2024. Στην περίπτωση βέβαια που οι ενδιαφερόμενοι ξεπεράσουν τους 3 προαναφερθέντες το τίμημα θα μπορούσε να αυξηθεί.

Πέρα από την αύξηση του τιμήματος, η ύπαρξη ενός τέταρτου παίκτη θα μπορούσε να ενισχύσει την ποιότητα του ανταγωνισμού, χωρίς ωστόσο κάτι τέτοιο να είναι δεδομένο. Σύμφωνα και με τα όσα σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ Κωνσταντίνος Μασσέλος, μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στο παγκόσμιο συμπόσιο της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU Global Symposium for Regulators 2020) με θέμα τους μηχανισμούς αποτίμησης και κατανομής φάσματος (για νέες υπηρεσίες π.χ. 5G), η αύξηση του αριθμού των παρόχων δεν συνεπάγεται πάντα την βελτίωση της ποιότητας του ανταγωνισμού. Με βάση την αξιολόγηση διαφόρων αγορών τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον κ. Μασσέλο, διαπιστώθηκε ότι μικρότερος αριθμος παρόχων αλλά με μεγαλύτερους πόρους για την ανάπτυξη των δικτύων εξυπηρέτησε καλύτερα τα συμφέροντα των καταναλωτών.

Σε κάθε περίπτωση η έλευση του 5G στη χώρα μας θα αναδιαμορφώσει το τοπίο των τηλεπικοινωνιών αφού οι πάροιχοι θα κληθούν να υλοποιήσουν σημαντικές επενδύσεις τα επόμενα χρόνια, ένα πεδίο που ήδη βρίσκεται υπό διαμόρφωση με την εξυγείανση της Forthnet μέσω της εξαγοράς των δανειακών υποχρεώσεων της από την United αλλά και την είσοδό της στην κινητή τηλεφωνία ως εικονικός πάροχος (mobile virtual network operator - MVNO), αξιοποιώντας το δίκτυο της Vodafone.

Παράλληλα βέβαια θα φέρει αλλαγές και στη δομή της οικονομίας αφού, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, θα δώσει τα «καύσιμα» για την δημιουργία του ταμείου Φαιστός (Faistos Fund). Το Faistos Fund θα προικιστεί με το 25% των εσόδων από το διαγωνισμό των συχνοτήτων για το 5G, δηλαδή με 80-100 εκατ. ευρώ. Στόχος του Fund είναι να συμβάλει στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος εταιρειών που θα δραστηριοποιηθούν στην έρευνα & ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών που λειτουργούν σε υποδομές 5G (ή σχετικές με αυτές) στην Ελλάδα, σε διάφορους κλάδους όπως μεταφορές - εφοδιαστική αλυσίδα, μεταποίηση, βιομηχανία, αγαθά και δίκτυα κοινής ωφέλειας, υγεία, τουρισμός, πληροφόρηση και μέσα ενημέρωσης.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider