Ένα βήμα πιο κοντά στο 5G η Ελλάδα - Ξεκινά ο διαγωνισμός για το φάσμα

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ένα βήμα πιο κοντά στο 5G η Ελλάδα - Ξεκινά ο διαγωνισμός για το φάσμα
Στις 5 Νοεμβρίου θα ανακοινωθεί ο τελικός κατάλογος των υπερθεματιστών για την ανάπτυξη των δικτύων πέμπτης γενιάς.

Βάσει του χρονοδιαγράμματος που είχε ανακοινωθεί ήδη από τις αρχές του έτους, προχωρά ο διαγωνισμός για την εκχώρηση του φάσματος συχνοτήτων που θα χρησιμοποιηθεί για τη λειτουργία των δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς με τη διαδικασία να ξεκινά επισήμως χθες και να αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 21 Δεκεμβρίου, όπου και θα ανακοινωθούν οι υπερθεματιστές.

Να υπενθυμίσουμε ότι χθες, 24 Σεπτεμβρίου, δημοσιεύτηκε από την αρμόδια Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) το τεύχος προκήρυξης του διαγωνισμού για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στις ζώνες 700 MHz, 2 GHz, 3400-3800 MHz και 26 GHz, το οποίο πέρα από το προαναφερθέν χρονοδιάγραμμα ορίζει και την τιμή εκκίνησης για τα προς δημοπράτηση τμήματα φάσματος. Εφόσον διατεθούν όλα τα τμήματα συχνοτήτων που είναι προς εκχώρηση, τότε το ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει κατ' ελάχιστον 367,3 εκατ. ευρώ.

Ημερομηνία κλειδί, θεωρείται η 23η Οκτωβρίου, η προθεσμία δηλαδή που ορίζει η προκήρυξη για την κατάθεση των φακέλων αιτήσεως συμμετοχής, αφού εκεί θα φανεί αν θα υπάρξει και τέταρτος ενδιαφερόμενος πέρα από τους 3 βασικούς τηλεπικοινωνιακούς παρόχους (ΟΤΕ, Vodafone, Wind). Το σενάριο του 4ου «παίκτη», αν όχι πιθανό, είναι σίγουρα εφικτό, δεδομένου ότι το τίμημα κινείται σε λογικά επίπεδα περιλαμβάνοντας και «ευκολίες πληρωμής», ώστε να επιτρέψει στους παρόχους να προχωρήσουν γρήγορα τις απαραίτητες επενδύσεις.

Όπως διευκρινίζει και η προκήρυξη, τα σχήματα που θα χαρακτηριστούν ως υπερθεματιστές θα έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν το 100% του τιμήματος άμεσα ή να πληρώσουν το 30% και το υπόλοιπο ποσό σε 9 ετήσιες δόσεις με χαμηλό επιτόκιο, η πρώτη εκ των οποίων θα ξεκινήσει το 2024.

Στόχος του υπουργείου όπως έχει διευκρινιστεί είναι να μην ακολουθήσει η Ελλάδα παραδείγματα άλλων χωρών, όπως η Ιταλία, όπου δύο χρόνια μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας και της εκχώρησης του φάσματος, η ανάπτυξη του δικτύου δεν έχει προχωρήσει και η κάλυψη εξακολουθεί να κινείται σε χαμηλά επίπεδα.

Αν μάλιστα υπάρξει τέταρτος ενδιαφερόμενος τότε το συνολικό τίμημα θα μπορούσε να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα. Ωστόσο ο οριστικός κατάλογος των συμμετεχόντων θα ανακοινωθεί στις 5 Νοεμβρίου, όπου και θα ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου και ενστάσεων των αιτήσεων.

Ειδοποιός διαφορά στον εν λόγω διαγωνισμό θεωρείται το γεγονός ότι η ΕΕΤΤ αποφάσισε να πραγματοποιήσει μια δημοπρασία για το σύνολο του διαθέσιμου φάσματος, ακόμη και τμήματα που θα είναι διαθέσιμα το 2029, κάτι που επιθυμούσε εξ' αρχής και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Προκειμένου μάλιστα να συγκεντρωθούν κατ’ ελάχιστον 367,3 εκατ. ευρώ θα πρέπει να υπάρξει ενδιαφέρον για όλα τα τμήματα που θα είναι προς διάθεση.

Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με την ΕΕΤΤ, μέσω της δημοπρασίας, θα διατεθούν δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων για:

  • τις ζώνες των 700MHz, 3400-3800MHz και 26GHz και
  • τη ζώνη των 2GHz, καθώς το 2021 λήγουν τα χορηγηθέντα δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων.

Συγκεκριμένα, πρόκειται να χορηγηθούν:

  • έως 5 δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στη ζώνη 3410-3800 MHz,
  • έως 12 δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων εύρους 2×5 MHz στις ζώνες 1920-1980 MHz & 2110-2170 MHz,
  • έως 6 δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων εύρους 2×5 MHz στις ζώνες 703-733 MHz & 758-788 MHz,
  • έως 5 δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων εύρους 200 MHz στη ζώνη 26,5-27,5 GHz.

Η μετάβαση στο 5G

Ο ολοκλήρωση του διαγωνισμού μέχρι το τέλος του έτους θα επιτρέψει στους παρόχους να κάνουν εμπορικά διαθέσιμα τα δίκτυα 5G το πρώτο τρίμηνο του 2021. Αυτό βέβαια θα γίνει για συγκεκριμένες περιοχές με βραχυπρόθεσμο στόχο η πληθυσμιακή κάλυψη να φτάσει στο 60% την επόμενη τριετία.

Να υπενθυμίσουμε ότι Cosmote και Vodafone έχουν ανακοινώσει ότι ο εκσυγχρονισμός του δικτύου προχωρά ήδη ώστε μόλις δοθεί το «πράσινο φως», μόλις εκχωρηθεί το φάσμα δηλαδή, να πατήσουν το κουμπί της μετάβασης στα δίκτυα πέμπτης γενιάς. Στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους θα είναι έτοιμη και η Wind να προσφέρει στους τις υπερυψηλές ταχύτητες των 5G δικτύων.

Ωστόσο το πρώτο διάστημα θα καλυφθούν περιοχές των δύο μεγάλων αστικών κέντρων.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider