Πιερρακάκης: Η επένδυση της Microsoft αντανακλά το πώς μας βλέπει περιφερειακά

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πιερρακάκης: Η επένδυση της Microsoft αντανακλά το πώς μας βλέπει περιφερειακά
«Η επένδυση αυτή έρχεται να κουμπώσει με ευρύτερο παζλ σε σχέση με τις υποδομές και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας» αναέφερε ο κ. Πιερρακάκης.

Στη μεγάλη αξία και σημασία της επένδυσης της Microsoft αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης στο πλαίσιο του Athens Investment Forum. Η επένδυση κατά τον κ. Πιερρακάκη, «αντανακλά το πώς μας βλέπει η Microsoft περιφερειακά: Το πώς μας βλέπει σε σχέση με το πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού που κάνουμε, αλλά κι ευρύτερα με την φιλεπενδυτική στρατηγική της κυβέρνησης. Κατά την διάρκεια των τελευταίων μηνών βγάλαμε ως κυβέρνηση πολλά εμπόδια. Βήμα βήμα όμως μια τέτοιου είδους επένδυση πέρα από τα άμεσα οφέλη που έχει σε επίπεδο θέσεων εργασίας, σε επίπεδο ποιότητας διαδικτυακών υπηρεσιών έχει και έναν πολιτικό και γεωπολιτικό πολλαπλασιαστή. Ο πολιτικός πολλαπλασιαστής δείχνει ότι η αξιολόγηση που έχει γίνει, αντανακλά ότι η χώρα μας έχει περιορισμένο πολιτικό ρίσκο, ότι είναι σταθερή χώρα στην ευρύτερη περιοχή.

Όσον αφορά στον γεωπολιτικό πολλαπλασιαστή, επίσης συμβολίζει κάτι σε σχέση με τον ρόλο μας στην ευρύτερη περιοχή. 'Αρα είναι ένα πολύ σημαντικό, θετικό βήμα κι έρχεται να κουμπώσει με ευρύτερο παζλ σε σχέση με τις υποδομές και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας» τόνισε ο κ. Πιερρρακάκης. Αυτή τη στιγμή η επένδυση ξεκινά - υπογράμμισε ο υπουργός - αν και δεν έχει ανακοινωθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Όπως μάλιστα ανέφερε, τα επόμενα χρόνια θα δούμε πολλά, όχι μόνο μικρά έργα πληροφορικής, ενώ ξεκαθάρισε ότι το υπουργείο θα αξιοποιήσει το πακέτο ανάκαμψης, στο οποίο έχει δοθεί «μια σημαντική χρηματοδοτική δυνατότητα για την χώρα μας για να μπορέσουμε να φέρουμε πολλά νέα μεγάλα έργα, κάποια από τα οποία περιλαμβάνουν απλουστεύσεις, ψηφιακά συστήματα».

Για το 5G

Όσον αφορά στο ζήτημα του 5G, ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι έχουμε μια τριπλή καινοτομία. «Το πρώτο σκέλος της καινοτομίας έχει να κάνει με την ίδια την δημοπρασία. Τέσσερις μπάντες συχνοτήτων μαζί, για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Δεύτερον, σύνδεση της δημοπρασίας με την γένεση του οικοσυστήματος γύρω από το 5G, με την δημιουργία του ταμείου "ΦΑΙΣΤΟΣ" που θα επενδύει σε εταιρείες, οι οποίες παράγουν προϊόντα που αξιοποιούν το δίκτυο. Η τρίτη καινοτομία είναι το γεγονός ότι κρατάμε ένα κομμάτι του φάσματος και δεν το δημοπρατούμε. Παραχωρούμε ως υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δωρεάν πρόσβαση σε πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, σε start up επιχειρήσεις. Η τεράστια διαφορά με το 5G θα έρθει στα προϊόντα, στις υπηρεσίες»

Επικαιροποίηση στοιχείων στις τράπεζες στο gov.gr

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρθηκε και στο gov.gr, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το gov.gr θα είναι η κεντρική μας συνεισφορά για δυο λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι χρηστικός. Σε ένα σημείο υπάρχουν τα πάντα (από υπηρεσίες) όπου ο πολίτης μπορεί να κάνει την δουλειά του με το Δημόσιο χωρίς να ταλαιπωρείται, και δεύτερον, συμβολικός και πολιτικός λόγος. Το κράτος είναι ένα". Ο κ. Πιερρακάκης επεσήμανε ότι μέσα στους επόμενους μήνες τα πιο μεγάλα γεγονότα της ζωής μας θα είναι απλουστευμένα και θα ενταχθούν στο gov.gr. Ανακοίνωσε μάλιστα και νέα εφαρμογή σχετικά με την επικαιροποίηση των στοιχείων που ζητούν οι τράπεζες, με την συγκατάθεση του πολίτη. «Κάθε βδομάδα θα βλέπουμε καινούργιες υπηρεσίες», διαβεβαίωσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider