Κραχ αλλά και νέες αφίξεις στα ξενοδοχεία του κέντρου

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κραχ αλλά και νέες αφίξεις στα ξενοδοχεία του κέντρου
Την ώρα που ο τουρισμός της χώρας βιώνει την χειρότερη μακράν χρονιά του, νέες ξενοδοχειακές μονάδες κάνουν την εμφάνισή τους στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Οι μεγάλοι χαμένοι της τουριστικής σεζόν αποδεικνύονται τα ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας με τα έσοδα και τις πληρότητες να κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, την ώρα που οι κρατήσεις για το υπόλοιπο της σεζόν να είναι ανύπαρκτες. Η εικόνα της άδειας από τουρίστες, Αθήνας βέβαια, δεν διαφέρει και πολύ από αυτή των ανταγωνιστριών χωρών. Παρά βέβαια την ισχνή τουριστική κίνηση όμως, οι επενδύσεις που είχαν ξεκινήσει τα προηγούμενα χρόνια ολοκληρώνονται και νέα ξενοδοχεία κάνουν την εμφάνισή τους στο κέντρο της πρωτεύουσας, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στο τουριστικό προϊόν της χώρας, για όταν η πανδημική κρίση θα έχει τελειώσει.

Τα απογοητευτικά νούμερα

Για τα ξενοδοχεία του κέντρου ακόμα και τον Αύγουστο οι πληρότητες κινήθηκαν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, γεγονός που επηρέασε και την τιμή τους. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της δημοφιλούς πλατφόρμας της Trivago τον Αύγουστο οι πληρότητες των ξενοδοχείων της πρωτεύουσας έφτασαν μετά βίας το 20% γεγονός που έριξε την μέση τιμή τους στα 83 ευρώ σε σχέση με τα 103 ευρώ που ήταν τον ίδιο μήνα πέρυσι (πτώση 27%).

Τα στοιχεία της Trivago επιβεβαιώνει κατά κάποιο τρόπο και η πτώση που καταγράφηκε στα αεροδρόμια όλης της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ο αριθμός των επιβατών που διακινήθηκαν σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας το πρώτο οκτάμηνο του έτους ήταν μειωμένος κατά 70% εν συγκρίσει με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, διακινήθηκαν 13.451.346 επιβάτες σε σχέση με τους 44.895.202 επιβάτες που είχαν διακινηθεί το 2019.

Οι πτήσεις στα αεροδρόμια της χώρας ανήλθαν στις 161.180 μειωμένες κατά 56,3% σε σχέση με πέρυσι. Εξ αυτών 83.852 ήταν εσωτερικού και 77.328 εξωτερικού. Η εικόνα δεν βελτιώθηκε ούτε τον Αύγουστο δεδομένης της αύξησης των κρουσμάτων τόσο στη χώρα μας όσο και παγκοσμίως. Με βάση τα στοιχεία της ΥΠΑ διακινήθηκαν στα αεροδρόμια της χώρας 4.539.902 επιβάτες, μείωση 55,7% σε σχέση με το 2019 όπου είχαν διακινηθεί 10.238.414 επιβάτες.

60% λιγότεροι επιβάτες στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών

Όσο για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, που εξυπηρετεί πέρα από τις ανταποκρίσεις και τους επισκέπτες της πρωτεύουσας, η κίνηση τον Αύγουστο μειώθηκε κατά 60,4% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2019 - στο ΔΑΑ Ελευθέριος Βενιζέλος έφτασαν περίπου 1,2 εκατ. επιβάτες.Η μείωση καταγράφηκε τόσο στους επιβάτες εσωτερικού όσο και τους επιβάτες εξωτερικού, 47% και στο 66,2% αντίστοιχα.

Συνολικά, το πρώτο οκτάμηνο του έτους (Ιανουάριο- Αύγουστο), η κίνηση του αεροδρομίου ανήλθε στο επίπεδο των 6 εκατ. επιβατών, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 65,3% σε σχέση με το 2019 λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας κατά την περίοδο Μαρτίου-Αυγούστου. Η διεθνής κίνηση μειώθηκε κατά 68,4%, ενώ οι επιβάτες εσωτερικού παρουσίασαν πτώση της τάξης του 58,3%.

Η πτώση ήταν αναμενόμενη δεδομένου και των περιορισμένων αεροπορικών συνδέσεων της χώρας με το εξωτερικό. Κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους ο αριθμός των πτήσεων ανήλθε σε 77.584 καταγράφοντας πτώση της τάξης του 49,7 % σε σχέση με το 2019 λόγω των ακυρώσεων πτήσεων κατά τη διάρκεια της περιόδου Μαρτίου - Αυγούστου, εξαιτίας της πανδημίας του Covid 19. Οι πτήσεις εσωτερικού ήταν μειωμένες κατά 44,2% ενώ οι διεθνείς πτήσεις κατά 53,8%.

Όπως όλα δείχνουν για τον ελληνικό τουρισμό θα επικρατήσει φέτος το χειρότερο σενάριο ενώ η ανάκαμψη και η επιστροφή στα νούμερα ρεκόρ του παρελθόντος θα απαιτήσει χρόνια.

Βουτιά για τις εισπράξεις

Πλέον οι εισπράξεις αναμένεται να κινηθούν κάτω από 20% των εκτιμήσεων στις αρχές του έτους - προ κορονοϊού εποχής δηλαδή, όπου τα έσοδα εκτιμούσαν ότι θα φτάσουν τα 20 δισ. ευρώ δεδομένου της μεγάλης ζήτησης κατά τους δύο πρώτους μήνες του έτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο πήχης έπεσε στα 3-3,5 δισ. στο σύνολο της χρονιάς από τα 18,2 δισ. που μπήκαν στα ταμεία πέρυσι κι από τα 5 δισ. που υπολόγιζαν φορείς του κλάδου στις αρχές της πανδημίας.

Μάλιστα το πλήγμα στα έσοδα των ξενοδοχείων μάλιστα αναμένεται να συνεχιστεί αν λάβει κανείς υπόψη του την καθίζηση του κλάδου των επαγγελματικών συνεδρίων, μετά και τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης όπου περιορίζουν σε 50 τον αριθμό των συνέδρων, κάτι που σύμφωνα με φορείς του κλάδου έφερε νέες ακυρώσεις στα ήδη περιορισμένα συνέδρια που είχαν προγραμματιστεί.

Νέες ξενοδοχειακές αφίξεις στο κέντρο παρά την πανδημία

Τα απογοητευτικά νούμερα είναι γενικευμένα κι αναμένεται να εκλείψουν όταν εκλείψει και η πανδημία. Ωστόσο οι μέχρι χθες ισχυροί πρωταγωνιστές του τουρισμού στην Ευρώπη φαίνεται να διατηρούν την εμπιστοσύνη κοινού κι επενδυτών για τη στιγμή που η πανδημία κοπάσει ή κι εξαφανιστεί.

Μεταξύ αυτών και η αθηναϊκή πρωτεύουσα, η οποία έλαβε το τελευταίο διάστημα και παρά τις δυσχερείς συνθήκες, ψήφο εμπιστοσύνης από μεγάλους ξενοδοχειακούς ομίλους. Ο λόγος για τις νέες μονάδες που εν μέσω πανδημίας άνοιξαν τις πύλες τους στο κέντρο, επισφραγίζοντας την εμπιστοσύνη σε ένα ένδοξο τουριστικό μέλλον.

Ηχηρή άφιξη αποτέλεσε το νέο ξενοδοχειακό συγκρότημα του ομίλου Λάμψα, ο οποίος έχει ήδη στο χαρτοφυλάκιό του τις πολυτελείς μονάδες της πλατείας Συντάγματος, «Μεγάλη Βρεταννία» και «King George». Η νέα μονάδα που φέρει το όνομα Athens Capital Hotel - Mgallery βρίσκεται στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Κριεζιώτου και τη διαχείρισή της έχει αναλάβει ο γαλλικός όμιλος της Accor. Πρόκειται για την πρώτη μονάδα της MGallery Collection στην Ελλάδα, με δυναμικότητα 158 δωμάτια, 18 σουίτες και μιας προεδρικής σουίτας. Οι τιμές δωματίων ξεκινούν περίπου από 160 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 992 ευρώ.

Παρότι η πρεμιέρα της πραγματοποιήθηκε με καθυστέρηση - αρχικά προγραμματιζόταν να ανοίξει τον Απρίλιο αλλά αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας και του υποχρεωτικού κλεισίματος των μονάδων που επιβλήθηκε τους προηγούμενους μήνες - ο όμιλος αποφάσισε να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον τουριστικό προϊόν της χώρας μας ολοκληρώνοντας την επένδυση ύψους 20 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ.

Λίγο πιο μακριά από την πλατεία Συντάγματος εν μέσω καλοκαιρινής ραστώνης άνοιξε και το boutique hotel Asomaton.Το ξενοδοχείο το οποίο στεγάζεται σε διατηρητέο κτήριο που μέχρι το 1980 χρησιμοποιούνταν ως αποθήκη, διαθέτει τέσσερα επίπεδα, έχει επιφάνεια 960 τ.μ. και αποτελείται από 19 δωμάτια από τα οποία πέντε είναι σουίτες. Η ανακατασκευή του, που αποτελεί επένδυση της τάξεως των 2,5 εκατ. ευρώ, διήρκεσε τρία χρόνια, λόγω των αδειών που απαιτούνταν από φορείς του δημοσίου. Την εν λόγω μονάδα διαχειρίζεται η Celetrum, στο χαρτοφυλάκιο της οποίας περιλαμβάνονται τα ξενοδοχεία 18 Micon Str. και Athens 4.

Το σίγουρο είναι πως η κρίση έχει κάμψει την ταξιδιωτική κίνηση όχι όμως και το επενδυτικό ενδιαφέρον για την χώρα μας. Όπως αναφέρουν πηγές στο insider.gr το ενδιαφέρον των επενδυτών έχει αναθερμανθεί, απλώς προς το παρόν τηρούν στάση αναμονής για περαιτέρω πτώση των τιμών, των αξιών των ξενοδοχείων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider