Εφιαλτικές προβλέψεις για 15 δισ. ευρώ νέα κόκκινα δάνεια λόγω πανδημίας

Δημήτρης Πεφάνης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εφιαλτικές προβλέψεις για 15 δισ. ευρώ νέα κόκκινα δάνεια λόγω πανδημίας
Η ύφεση στην οικονομία λόγω κορονοϊού και το «πάγωμα» των αποπληρωμών απειλούν να εκτινάξουν εκ νέου τις επισφάλειες

Εφιαλτικά σενάρια που κάνουν λόγο για έως 15 δισ. ευρώ νέα κόκκινα δάνεια λόγω πανδημίας βάζουν στο τραπέζι οι τράπεζες. Η βαθιά ύφεση στην οικονομία, η κακή πορεία του τουρισμού φέτος και οι φόβοι για το 2021 αλλά και η εκτίμηση πως η πολυπόθητη ανάκαμψη θα αργήσει δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που απειλεί με εκτίναξη των επισφαλειών.

Ταυτόχρονα, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, το γεγονός ότι –σωστά- λόγω πανδημίας έχουν παγώσει οι αποπληρωμές των δανείων σημαίνει ότι πολλά από αυτά δύσκολα θα επανέλθουν σε κανονική ροή. Αν μάλιστα, όπως εκτιμάται, πάμε και σε νέο «πάγωμα» αποπληρωμών και μέσα στο 2021, τα ποσοστά των επισφαλειών θα αυξηθούν.

Προσθέτοντας σε όλα τα παραπάνω και τα «κορονοδάνεια» που δόθηκαν τους τελευταίους μήνες, είτε με επιδότηση των τόκων είτε με την εγγύηση του δημοσίου, τα οποία αναμένεται πως θα έχουν μεγάλο ποσοστό «θνησιμότητας», οι εκτιμήσεις για μια νέα γενιά επισφαλειών εντείνονται.

Έτσι, από τις αρχικές προβλέψεις για νέα κόκκινα δάνεια της τάξης των 7 με 10 δισ. ευρώ, το κακό σενάριο ανεβάζει τον αριθμό στα 15 δισ. ευρώ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία αλλά και τις ίδιες τις τράπεζες.

«Μαγική εικόνα» το 2020

Όπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη στο insider.gr, όλα αυτά αναμένεται να αποτυπωθούν στους ισολογισμούς των τραπεζών από τα μέσα του 2021 και μετά, όταν –θεωρητικά- θα έχει κοπάσει η υγειονομική κρίση αλλά θα μαίνεται η οικονομική. Και αυτό γιατί το 2020 δίνει μια «μαγική εικόνα» δίχως επισφάλειες, καθώς σε πάρα πολλές περιπτώσεις έχουν παγώσει οι αποπληρωμές τόκων αλλά και κεφαλαίου δανείων, τόσο από ιδιώτες όσο και από επιχειρήσεις. Εντούτοις, όταν αρθούν τα μέτρα προστασίας, το τραπεζικό σύστημα είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσει ένα βίαιο σοκ, με μαζικές επισφάλειες.

Ο καταλύτης σε όλα τα παραπάνω είναι η πορεία της οικονομίας και η ανάκαμψη που θα δείξει, ειδικά ο τουριστικός κλάδος, εντός του 2021. Στο θετικό σενάριο, με ανάκαμψη τύπου “V” και σημαντικές κρατήσεις για το καλοκαίρι του 2021 είναι πιο εύκολο να απορροφηθεί μέρος του προβλήματος και, με ρυθμίσεις, επιμηκύνσεις δανείων και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία να αποφευχθεί το τσουνάμι των νέων επισφαλειών.

Αν όμως η ανάκαμψη είναι ασθμαίνουσα και οι προοπτικές λιγότερο αισιόδοξες, είναι σαφώς πιο πιθανό να υλοποιηθεί το απαισιόδοξο σενάριο με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Στο βάθος αυξήσεις κεφαλαίου

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, μια πρώτη εικόνα της κατάστασης θα πάρουμε από τα σχέδια για τη διαχείριση των NPE’s για την επόμενη τριετία που καλούνται να παρουσιάσουν οι τράπεζες στις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές. Ειδικά τα δεδομένα που θα παραθέσουν για το 2022 και το 2023 θα είναι ενδεικτικά των εκτιμήσεων αλλά και το τι θα αποδεχθεί ο SSM.

Σε κάθε περίπτωση, μια νέα γενιά κόκκινων δανείων της τάξης των 10-15 δισ. ευρώ είναι σίγουρο πως δεν μπορεί να διαχειριστεί από τις τράπεζες χωρίς την εισροή νέων κεφαλαίων. Και με δεδομένο πώς η κερδοφορία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες, μένει να δούμε πότε και με ποιο τρόπο αυτό θα γίνει, και βέβαια τι θα σημαίνει για την εικόνα του τραπεζικού συστήματος.

Διαβάστε επίσης:

Restart στους πλειστηριασμούς - Τι ζητούν οι τράπεζες

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider