Αναμένεται άνοδος 9,5% στο παγκόσμιο δημόσιο χρέος - Θα εκτοξευθεί στα 71,6 τρισ. δολάρια το 2022

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναμένεται άνοδος 9,5% στο παγκόσμιο δημόσιο χρέος - Θα εκτοξευθεί στα 71,6 τρισ. δολάρια το 2022
Οι παγκόσμιες μακρο-οικονομικές επιπτώσεις από τις συνεχιζόμενες συγγρούσεις εκτιμάται πως θα ασκήσουν ανοδική πίεση στις ανάγκες χρηματοδότησης των κρατών.

Το παγκόσμιο δημόσιο χρέος αναμένεται να εκτοξευθεί κατά 9,5% στο ποσό ρεκόρ των 71,6 τρισ. δολαρίων το 2022, σύμφωνα με μία νέα έκθεση, ενώ ο νέος δανεισμός εκτιμάται πως θα παραμείνει σε ανεβασμένο επίπεδο.

Στην δεύτερη ετήσια έκθεση του «Sovereign Debt Index», που δημοσιεύτηκε σήμερα, η βρετανική εταιρεία διαχείρησης επενδύσεων Janus Henderson προβλέπει πως το 2022 θα καταγραφεί μια άνοδος της τάξης του 9,5%, στο παγκόσμιο δημόσιο χρέος, με ώθηση κυρίως από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Κίνα, όμως αύξηση του δανεισμού αναμένεται στην πλειοψηφία των χωρών παγκοσμίως.

Όπως αναφέρεται, το παγκόσμιο δημόσιο χρέος σημείωσε άλμα 7,8% το 2021, στα 65,4 τρισ. δολάρια, καθώς κάθε χώρα που εξετάστηκε είχε αύξηση του δανεισμού της, ενώ τα κόστη εξυπηρέτησης χρέους έπεσε σε χαμηλό - ρεκόρ, στα 1,01 τρισ. δολάρια, με ισχύων δείκτη επιτοκίου μόλις 1,6%.

Ωστόσο, τα κόστη εξυπηρέτησης χρέους αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά το 2022, ανεβαίνοντας κοντά στο 14,5%, σε μια βάση σταθερού νομίσματος, στο 1,16 τρισ. δολάρια.

«Η πανδημία έχει ήδη τεράστια επίδραση στον κρατικό δανεισμό - και οι συνέπειες αναμένεται να συνεχιστούν για αρκετό χρόνο ακόμα. Η τραγωδία που εξελίσεται στην Ουκρανία, επίσης, πιθανόν να ασκήσει πίεση στις δυτικές κυβερνήσεις να δανεισμούς περισσότερο για να χρηματοδοτήσουν αυξημένες αμυντικές δαπάνες» δήλωσε σχετικά η Bethany Payne, portfolio manager στην Janus Henderson.

Η Γερμανία ήδη έχει υποσχεθεί να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες πάνω από 2% του ΑΕΠ, αλλάζοντας δραστικά την πολιτική της μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Παράλληλα, η χώρα έχει δεσμευτεί να επενδύσει 100 δισ. δολάρια σε fund για τις ένοπλες υπηρεσίες.

Ο νέος κρατικός δανεισμός αναμένεται να φτάσει τα 10,4 τρισ. δολάρια το 2022, σχεδόν ένα τρίτο πάνω από τον - Προ Covid - μέσο όρο, σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα για τον παγκόσμιο δανεισμό από τον S&P Global Ratings.

Οι παγκόσμιες μακρο-οικονομικές επιπτώσεις από τις συνεχιζόμενες συγγρούσεις εκτιμάται πως θα ασκήσουν ανοδική πίεση στις ανάγκες χρηματοδότησης των κρατών, ενώ οι αυστηρότερες οικονομικές συνθήκες θα αυξήσουν τα χρηματοδοτικά κόστη των κυβερνήσεων, επισημαίνει η έκθεση.

Αυτό αποτελεί έναν ακόμα «πονοκέφαλο» για τα κράτη που μέχρι τώρα «παλεύουν» να αναζωπυρώσουν την ανάπτυξη τους και να περιορίσουν την εξάρτηση τους από ξένες χρηματοδοτήσεις, ενώ ήδη ο «λογαριασμός» επιτοκίων τους είναι μη αμελητέος.

Στις ανεπτυγμένες οικονομίας, τα κόστη δανεισμού αναμένεται πως θα αυξηθούν, όμως πιθανότατα θα παραμένουν σε επίπεδο που θα παρέχει χρόνο στις κυβερνήσεις για αναδιάρθρωση του προϋπολογισμού τους, σύμφωνα με την S&P.

Ευκαιρίες για επενδυτές

Η προσέγγιση της νομισματικής πολιτικής αναδύθηκε σαν μοτίβο κατά τα πρώτα δύο χρόνια της πανδημίας, καθώς οι κεντρικές τράπεζες «έκοβαν» τα επιτόκια σε «ιστορικά χαμηλό» επίπεδο, για να βοηθήσουν στην στήριξη των πληγέντων οικονομιών.

Ωστόσο, η εταιρεία Janus Henderson σημειώνει στην έκθεση της πως η απόκλιση είναι το νέο μοτίβο που ξεπροβάλλει. Συγκεκριμένα, η απόκλιση προσφέρει ευκαιρίες για τους επενδυτές σε ομόλογα μικρής διάρκειας, τα οποία είναι λιγότερo επιρρεπής στις συνθήκες της αγοράς.

Οπως αναφέρεται, η Janus Henderson υποστηρίζει επίσης πως τα ομόλογα μικρής διάρκειας δείχνουν πιο ελκυστικά, αυτή την περίοδο, σε σχέση με τα πιο επισφαλή ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ: Δεν επιτρέπουμε στη Ρωσία να αποπληρώνει χρέος σε δολάρια

gazzetta
gazzetta reader insider insider