ΕΚΤ: Σε ισχύ μέχρι 30/9/2021 το απαγορευτικό για διανομή μερισμάτων από τις τράπεζες

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΚΤ: Σε ισχύ μέχρι 30/9/2021 το απαγορευτικό για διανομή μερισμάτων από τις τράπεζες

Μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου του 2021 θα ισχύσει το απαγορευτικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη διανομή μερισμάτων από τις συστημικές τράπεζες της ευρωζώνης.

Με χθεσινή της απόφαση, η ΕΚΤ συστήνει στις εποπτευόμενες τράπεζες «εξαιρετική» προσοχή στην πολιτική μερισμάτων και επαναγοράς μετοχών και τις καλεί να μην προχωρήσουν σε οποιαδήποτε διανομή μετρητών δια της οδού των μερισμάτων ή της επαναγοράς μετοχών, ή να περιορίσουν σχετικές διανομές, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2021. Η σύσταση της ΕΚΤ γίνεται υπό το πρίσμα της διαφύλαξης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και η απόφασή της αυτή ελήφθη σε στενή συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (European Systemic Risk Board, ESRB).

Δεδομένης της αβεβαιότητας για την οικονομική επίπτωση της πανδημικής κρίσης, η ΕΚΤ συστήνει τα μερίσματα και οι επαναγορές μετοχών να κινηθούν κάτω του 15% των συσσωρευμένων κερδών της διετίας 2019 – 2020 και όχι υψηλότερα από 20 μονάδες βάσης του δείκτη κεφαλαίων Common Equity Tier 1 (CET1), όποιο από τα δύο μεγέθη είναι χαμηλότερο. Αυτή είναι η προϋπόθεση που θέτει η ΕΚΤ για τις τράπεζες που σκοπεύουν να διανείμουν μερίσματα ή να προβούν σε επαναγορές μετοχών και οι οποίες στην περίπτωση αυτή, πρέπει να είναι κερδοφόρες και να βρίσκονται σε τροχιά ισχυρής κεφαλαιακής επάρκειας. Η απόφαση για το εάν η διανομή μερισμάτων είναι συνετή, θα πρέπει να ληφθεί κατόπιν επικοινωνίας των τραπεζών με Κοινή Εποπτική τους Ομάδα. Και σε κάθε περίπτωση, οι τράπεζες θα πρέπει να συγκρατηθούν από το να διανείμουν ενδιάμεσα μερίσματα από τα κέρδη του 2021.

Η προηγούμενη σύσταση της ΕΚΤ για την προσωρινή αναστολή όλων των καταβολών κεφαλαίου σε μερίσματα και επαναγορές μετοχών είχε δοθεί στις τράπεζες στις 27 Μαρτίου (και ανανεώθηκε στις 28 Ιουλίου) και αντανακλούσε τις έκτακτες προκλήσεις από την κρίση του κορονοϊού για την ευρωπαϊκή Οικονομία το 2020.

Στην αναθεώρηση της σύστασής της, η ΕΚΤ αναγνωρίζει ότι η αβεβαιότητα στις μακροοικονομικές προβλέψεις έχει περιοριστεί. Παρά τις προκλήσεις που συνεχίζουν να υφίστανται, οι αναθεωρημένες προβλέψεις είναι κοντά στο βασικό σενάριο της ανάλυσης ευαισθησίας που διεξήγαγε η ΕΚΤ στο πρώτο μισό του τρέχοντος έτους και το οποίο επιβεβαίωσε την ανθεκτικότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα.

Η χθεσινή αναθεωρημένη σύσταση της ΕΚΤ στοχεύει στο να διαφυλάξει την ικανότητα των τραπεζών να απορροφήσουν ζημίες και να στηρίξουν με δάνεια την Οικονομία. Όπως επισημαίνει η ΕΚΤ, επιβάλλεται η συνετή προσέγγιση της νέας σύστασής της από τις τράπεζες, καθώς οι επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης δεν έχουν εκδηλωθεί ακόμη πλήρως στους τραπεζικούς ισολογισμούς, λαμβάνοντας επίσης υπόψιν ότι οι τράπεζες επωφελούνται ακόμη από μέτρα στήριξης από πλευράς εθνικών κυβερνήσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας και ως εκ τούτου οι πιστωτικές ζημιές θα φανούν με χρονική υστέρηση.

Η σύσταση της ΕΚΤ για την αποφυγή διανομής μερισμάτων και επαναγοράς μετοχών θα έχει ισχύ μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2021. Στο διάστημα αυτό, εφόσον δεν υπάρξουν περαιτέρω δυσμενείς εξελίξεις, η ΕΚΤ σκοπεύει να ανακαλέσει τη σύστασή της και να επιστρέψει στην αξιολόγηση των πλάνων διανομής κεφαλαίου των τραπεζών, με βάση το αποτέλεσμα του κανονικού κύκλου εποπτείας.

Η ΕΚΤ επισημαίνει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα κεφάλαιά τους και τα buffers ρευστότητας για να χρηματοδοτήσουν την Οικονομία, προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται να τους ζητηθεί (από την ΕΚΤ) να αναπληρώσουν τα κεφαλαιακά τους «μαξιλάρια» πριν η εξάντληση των αποθεμάτων αυτών φτάσει στο αποκορύφωμά της.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η ΕΚΤ, με επιστολή της προς τις τράπεζες επανέλαβε ότι αναμένει αυτές να είναι εξαιρετικά μετριοπαθείς στην πολιτική αμοιβών των στελεχών τους, με ορίζοντα το ίδιο χρονοδιάγραμμα (30/9/2021) που συστήνεται για τη διανομή μερισμάτων και την επαναγορά μετοχών.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider