Στους γενικούς διευθυντές «περνά» το δικαίωμα της «υπουργικής υπογραφής»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στους γενικούς διευθυντές «περνά» το δικαίωμα της «υπουργικής υπογραφής»
Πρόκειται για τις γνωστές «ατομικές διοικητικές πράξεις», τις οποίες πλέον οι γενικοί διευθυντές των υπουργείων θα μπορούν να υπογράφουν εξ ολοκλήρου.

Η κυβέρνηση «τρέχει» τη δέσμευση για «κατέβασμα» του δικαιώματος υπογραφής από τους υπουργούς στους γενικούς διευθυντές, σε μια προσπάθεια να επιταχυνθούν οι διοικητικές διαδικασίες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να προχωρήσει με μια σημαντική μεταρρύθμιση, την οποία είχε προαναγγείλει από την αρχή του βίου της η κυβέρνηση Μητσοτάκη και έρχεται να λάβει σάρκα και οστά στο πλαίσιο του περιφημου «επιτελικού κράτους»: πρόκειται για το «κατέβασμα» του δικαιώματος υπογραφής από τους υπουργούς στους γενικούς διευθυντές για μια σειρά από θέματα, μείζονος ή ήσσονος σημασίας. Από την προμήθεια χαρτιού στα υπουργεία έως και ένα σημαντικό στάδιο μιας επένδυσης, δεν θα απαιτείται μια υπουργική υπογραφή.

Θα αρκεί η υπογραφή του γενικού διευθυντή

Πρόκειται για τις γνωστές «ατομικές διοικητικές πράξεις», τις οποίες πλέον οι γενικοί διευθυντές των υπουργείων θα μπορούν να υπογράφουν εξ ολοκλήρου. Μέχρι πρότινος, την περίοδο καθορισμού των αρμοδιοτήτων στα υπουργεία, προσδιοριζόταν ποιες αρμοδιότητες θα μπορούσαν οι υπουργοί να μεταθέσουν στους γενικούς διευθυντές. Πλέον, τα πράγματα αλλάζουν, καθώς οι υπουργοί θα είναι αρμόδιοι για τις κανονιστικές πράξεις που διέπουν τη διοίκηση και οι γενικοί διευθυντές, ήτοι οι ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι, θα είναι αρμόδιοι για το εκτελεστικό σκέλος της διακυβέρνησης.

Η εν λόγω μεταρρύθμιση στη λειτουργία του κράτους συζητήθηκε και στην πρόσφατη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ενώ κυβερνητικοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι συνιστά μια σημαντική τομή για δύο βασικούς λόγους. Αφενός, θα επιταχύνει σημαντικά τις διαδικασίες στο Δημόσιο, αφετέρου οι ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι θα σταματήσουν να κρύβονται πίσω από την υπογραφή του υπουργού για μια σειρά ζητημάτων και θα αναλαμβάνουν οι ίδιοι την ευθύνη διεκπεραίωσης καθημερινών, αλλά και πιο σύνθετων ζητημάτων.

Η εν λόγω συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τους γενικούς διευθυντές των υπουργείων θα λαμβάνει από εδώ και πέρα χώρα σε ετήσια βάση, εντός του Ιανουαρίου, προκειμένου ο πρωθυπουργός να παρουσιάζει στα στελέχη της διοίκησης τους προγραμματικούς στόχους για το έτος που ξεκινά. Θα πρόκειται, με άλλα λόγια, για ένα ιδιότυπο State of the Union, κατά το οποίο ο κ. Μητσοτάκης θα απευθύνεται στα στελέχη της δημόσιας διοίκησης που έχουν επιτελικές θέσεις και θα εξηγεί τι και πώς πρέπει να γίνει εντός των επόμενων μηνών.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider