«Αναίμακτη» η προσυνεδριακή περίοδος για τον ΣΥΡΙΖΑ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Αναίμακτη» η προσυνεδριακή περίοδος για τον ΣΥΡΙΖΑ
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να πάρει πάνω του το θέμα της ονομασίας.

Σχεδόν «αναίμακτα» περνάει την προσυνεδριακή περίοδο (μέχρι τώρα) ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να βγαίνει μπροστά και να λύνει με... συνοπτικές διαδικασίες τις διαφωνίες.

Πριν από μία εβδομάδα το κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μύριζε... μπαρούτι, έτοιμο να εκραγεί. Ο γραμματέας του κόμματος είχε δεχθεί μια σφοδρή επίθεση που οι «κομματικοί» υποστήριζαν πως ήταν εσκεμμένη, Οι επιστολές ανάμεσα σε βουλευτές και την οργανωτική επιτροπή της Κουμουνδούρου ανέβαζαν την ένταση στα ύψη και τα στελέχη του κόμματος χωρίζονταν σε στρατόπεδα με φόντο το μεγάλο Συνέδριο. Μια εβδομάδα μετά, τα θέματα και οι διαφωνίες μπορεί να μην έχουν λυθεί στον απόλυτο βαθμό, όμως σε καμία περίπτωση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν δείχνει στα πρόθυρα «μάχης».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να πάρει πάνω του το θέμα της ονομασίας, προτείνοντας να υπάρξει μια προσθήκη στο όνομα (ικανοποιώντας έτσι τους «προεδρικούς» και τα μέλη της Προοδευτικής Συμμαχίας), μια προσθήκη όμως που θα προτείνει ο ίδιος και δεν θα αποφασιστεί σε δημοψήφισμα από τα μέλη, αλλά στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ (όπως δηλαδή επιθυμούσαν οι «κομματικοί» που ήθελαν η απόφαση να ληφθεί από τα αρμόδια όργανα).

Παράλληλα φρόντισε στο πολιτικό συμβούλιο που συνεδρίασε την Πέμπτη να προτάξει μια σειρά από αμιγώς πολιτικά θέματα, να εξαγγείλει πολιτικές πρωτοβουλίες σε κρίσιμα θέματα, όπως η υγεία και να μην αφήσει τη συζήτηση για τα εσωτερικά να πρωταγωνιστήσει.

Όσον αφορά το ζήτημα της συμμετοχής «προσκεκλημένων» από την Προοδευτική Συμμαχία στο Συνέδριο, είναι δεδομένο πως το ποσοστό που αποφασίστηκε, δηλαδή το 5% αποτελεί μια νίκη για την αριστερή πτέρυγα. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως αποτελεί «ήττα» για τους υπόλοιπους, πόσο μάλλον για τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, αφού άλλωστε συμφωνήθηκε πως το δικαίωμα για να εκλεγούν σύνεδροι θα το έχουν και τα νέα μέλη, κάτι που σημαίνει πως η ... πόρτα δεν κλείνει για κανέναν.

Ο Νίκος Παππάς απουσίασε στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της πολιτικής γραμματείας. Την προηγούμενη εβδομάδα ο λόγος ήταν πως βρισκόταν στη Βουλή, ενώ χθες βρισκόταν στην Κρήτη. Παρότι και οι δύο απουσίες του θεωρούνται «δικαιολογημένες», δημιουργούνται κάποια ερωτήματα για το αν ήταν παράλληλα και μια... διπλωματική απουσία, καθώς, θεωρητικά τουλάχιστον, οι προτάσεις που υποστήριζε δεν έγιναν αποδεκτές

Το «λοξό βλέμμα» στο ΚΙΝ.ΑΛ από... αριστερά

Ένα ακόμα συμπέρασμα που βγαίνει από τις συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως κυριαρχεί πλέον μια καλή διάθεση για σύμπραξη με το ΚΙΝ.ΑΛ. σε διάφορα θέματα που αισθάνονται πως υπάρχει πρόσφορο έδαφος για κάτι τέτοιο, όπως είναι για παράδειγμα η προστασία της α' κατοικίας.

Η «είδηση» στο θέμα αυτό είναι πως μια συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων δεν αποτελεί ένα θέμα που η «αριστερή πτέρυγα» απορρίπτει. Το αντίθετο μάλιστα. Μπορεί θεωρητικά οι «προεδρικοί» να είναι πιο «ζεστοί» απέναντι σε μία τέτοια εξέλιξη, όμως ο Αλέξης Τσίπρας στηρίζεται και από τους «κομματικούς» για την εξεύρεση κοινών συνισταμένων με το κόμμα της Φώφης Γεννηματά. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως και ο Πάνος Σκουρλέτης, αλλά και ο Νίκος Βούτσης ανέφεραν πως υπάρχει μια σειρά θεμάτων (εργασιακά, αστυνομοκρατία, προσφυγικό κλπ.) που ευνοούν τις συγκλίσεις με άλλες δυνάμεις όπως το ΚΙΝΑΛ, το ΜΕΡΑ25 και το ΚΚΕ.

Το όνομα θα δείχνει οικολογία

Ο Αλέξης Τσίπρας θα εισηγηθεί, όπως αποφασίστηκε χθες, την προσθήκη στο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ στην κεντρική επιτροπή του κόμματος, με την πρόταση του να αφορά πιθανότατα μια αναφορά στην οικολογία. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως η κλιματική αλλαγή θα είναι το θέμα που θα απασχολήσει τη χώρα στο μέλλον και πως η στροφή στην οικολογία αποτελεί «μονόδρομο» για ένα κόμμα που θα αντιπροσωπεύει την σύγχρονη αριστερά και γενικότερα τις προοδευτικές δυνάμεις. Το «Πράσινη Συμμαχία» λοιπόν φαντάζει ως η πιθανότερη πρόταση του Αλέξη Τσίπρα.

Απολογιστικό κείμενο χωρίς... ονόματα και διευθύνσεις

Σήμερα αναμένεται να συζητηθεί και το απολογιστικό κείμενο που θα τεθεί στην κεντρική επιτροπή του Σαββατοκύριακου. Μπορεί να πρόκειται για ένα πολυσέλιδο κείμενο, που αφορά όχι μόνο τα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης, αλλά τα τελευταία οκτώ χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, από τότε δηλαδή που άρχισε να «μεγαλώνει», αλλά δεν αναφέρει ονόματα και δεν ρίχνει μεμονωμένα ευθύνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Σε γενικές γραμμές χαρακτηρίζεται «light», ενώ αναφέρεται φυσικά και στα επιτεύγματα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι η Συμφωνία των Πρεσπών και οι επιτυχίες στην οικονομία.

Μιλάειι επίσης αναλυτικά για κάθε κρίσιμη περίοδο (το εξάμηνο της διαπραγμάτευσης, το δημοψήφισμα κλπ), αλλά και σε αποφάσεις που αφορούσαν το κόμμα και την σχέση που είχε αυτό με την κυβέρνηση, όπως και στην απόφαση συγκυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ και τον Πάνο Καμμένο.

Γενικά είναι ένα κείμενο που αποφεύγει τις «συγκρούσεις», κάτι που όπως φαίνεται θα επιθυμούσαν να... μιμηθεί και η συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider