Μικρές οι πιθανότητες κυρώσεων κατά της Τουρκίας από ΗΠΑ και Γερμανία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μικρές οι πιθανότητες κυρώσεων κατά της Τουρκίας από ΗΠΑ και Γερμανία
Οι κινήσεις του Τούρκου Προέδρου δεν απειλούν μόνο Ελλάδα και Κύπρο αλλά την σταθερότητα ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου.

Τα όσα έχει κάνει τις τελευταίες ημέρες ο Ταγίπ Ερντογάν έχουν εξαγριώσει Ουάσιγκτον και Βερολίνο που βλέπουν πως αδυνατούν να βρουν ένα πεδίο συνεννόησης με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Στενή συνεργάτιδα του Πρωθυπουργού εξηγούσε στο Reader.gr πως «όλοι έχουν πλέον αντιληφθεί με ποιον έχουν να κάνουν» και συνειδητοποιούν πως οι κινήσεις του Τούρκου Προέδρου δεν απειλούν μόνο Ελλάδα και Κύπρο αλλά την σταθερότητα ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου. Η χθεσινή ανακοίνωση του State Department βγήκε σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους και μάλιστα από τα χείλη της Εκπροσώπου του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, γεγονός που αποτυπώνει το μέγεθος της καταδίκης της τουρκικής προκλητικότητας. Πρόσωπο με γνώση της Αμερικανικής εμπλοκής τους τελευταίους μήνες έλεγε στο reader.gr πως δεν θα απέκλειε μια νέα αμερικανική παρέμβαση τις επόμενες μέρες αν και ο ίδιος παραδέχονταν πως οι πιθανότητες πραγματικής παρέμβασης στον Πρόεδρο Ερντογάν είναι περιορισμένες. Την ίδια στιγμή είναι σαφές ότι στις ΗΠΑ δεν επιθυμούν τη δεδομένη χρονική στιγμή που τα βλέμματα όλου του αμερικανικού κατεστημένου είναι στραμμένα στις Προεδρικές εκλογές να χρειαστεί να ασχοληθούν με μια κρίση στη ΝΑ Μεσόγειο.

Και στο Βερολίνο όμως υπάρχει νευρικότητα απέναντι στην Τουρκία, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών αλλά και το γεγονός ότι ο ίδιος ακύρωσε τη μετάβασή του στην Άγκυρα. Ο Χάικο Μάας έδειξε κατανόηση στις ελληνικές θέσεις αν και επανέλαβε πως οι δυο πλευρές πρέπει να καθήσουν στο τραπέζι του διαλόγου, γεγονός που απέκλεισε κατηγορηματικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για όσο διάστημα το Ορούτς Ρέϊς παραμένει Νότια του Καστελόριζου και όσο διαρκεί η τουρκική NAVTEX. Στο Βερολίνο είναι σαφές πως υπάρχει απογοήτευση για το γεγονός πως ο Ερντογάν δεν κράτησε το λόγο του. Άλλωστε την πρώτη φορά που η Τουρκική πλευρά αποσύρθηκε από τις διερευνητικές επαφές, αυτό έγινε με το πρόσχημα της Ελληνο-αιγυπτιακής συμφωνίας για την ΑΟΖ. Στην παρούσα φάση, η Αθήνα περίμενε από την Άγκυρα ειδοποίηση για την έναρξη των διερευνητικών επαφών στην Κωνσταντινούπολη, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Έμπειροι παρατηρητές των ελληνοτουρκικών επεσήμαιναν στο Reader.gr πως ο Ερντογάν δεν θέλει να μπει στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών όπως αυτές ορίστηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (την συζήτηση δηλαδή αποκλειστικά και μόνο για την χάραξη των θαλασσίων ζωνών) κι επιδιώκει από τη μια να δημιουργήσει μια τετελεσμένη κατάσταση βάσει της οποίας δεν θα επιτρέπεται στην Ελλάδα να ασκήσει τα νόμιμα καθήκοντά της, αφτερέρου να περιορίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Δεν είναι πιθανές οι κυρώσεις στη Σύνοδο Κορυφής

Παρά τον έκδηλο εκνευρισμό των βασικών παιχτών, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει αποφασίσει να αξιολογήσει την Τουρκία τον Δεκέμβριο και να αποφασίσει τότε για πιθανές κυρώσεις. Στο πλαίσιο αυτό, η επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή να αποτελεί το πιθανότερο σενάριο, ειδικά σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον που δεν έχει πειστεί για την αναγκαιότητά τους. Άλλωστε η τουρκική παραβατικότητα είναι εκτός ατζέντας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αφού υπάρχει μόνο μια γενική αναφορά σε “άλλα θέματα εξωτερικής πολιτικής που απαιτούν την προσοχή του”. Η στάση αυτή αποτυπώνει κυρίως τη διστακτικότητα της Γερμανίας σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας στην παρούσα φάση αλλά και την φοβική στάση ορισμένων κρατών απέναντι στον Ερντογάν που εξακολουθεί να κρατάει τα κλειδιά του μεταναστευτικού και είναι σε θέση να προκαλέσει εκ νέου σοβαρό ζήτημα στο εσωτερικό πολλών ευρωπαϊκών κοινωνιών, εάν το αποφασίσει.

Διαβάστε επίσης:

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider