Σε «πόλεμο» ξανά με τους επιχειρηματίες ο Τραμπ

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε «πόλεμο» ξανά με τους επιχειρηματίες ο Τραμπ

Με ένα tweet που υποστήριζε τους υπαλλήλους του, εναντιώθηκε αυτή τη φορά ο CEO της Apple στον αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, και στην επικείμενη κατάργηση του περίφημου νόμου DACA που είχε θεσπίσει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Συγκεκριμένα ο Τιμ Κουκ έγραψε πως «οι 250 εργαζόμενοι του τεχνολογικού κολοσσού οι λεγόμενοι dreamers είναι άνθρωποι που ήρθαν ως παράτυποι μετανάστες σε παιδική ηλικία μαζί με τους γονείς τους αλλά ανατράφηκαν στις ΗΠΑ»..

«Είμαι στο πλευρό τους ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κουκ, Αξίζουν τον σεβασμό μας ως ίσοι και μια λύση που να εδράζεται στις αμερικανικές αξίες» κατέληξε.

Το tweet του Κουκ ήρθε λίγο πριν την επίσημη ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ για το αν θα προχωρήσει ή όχι στην κατάργηση του προγράμματος DACA (Deferred Action for Childhood), όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά.

Το πρόγραμμα Daca που αφορά στην μεταναστευτική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών, επιτρέπει σε παράτυπους μετανάστες που εισήλθαν στη χώρα στην ηλικία των 16 ετών ή και μικρότεροι να λάβουν διετή αναβολή της απέλασής τους και να αιτηθούν για άδεια εργασίας. Στην ουσία πρόκειται για ένα εκτελεστικό διάταγμα υπογεγραμμένο από τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα το 2012.

Όσο για την Dream Act (Development, Relief, and Education for Alien Minors), από όπου προκύπτει και ο όρος dreamers που χρησιμοποίησε ο Κουκ, είναι μια αμερικανική νομοθετική πρόταση για μια πολυφασική διαδικασία για τους αλλοδαπούς ανήλικους των Ηνωμένων Πολιτείων, βάσει της οποίας θα είχαν αρχικά δικαίωμα σε άδεια παραμονής και με την απόκτηση περαιτέρω προσόντων θα μπορούσαν να αιτηθούν για άδεια μόνιμης κατοικίας.

Ο Κουκ βέβαια δεν ήταν ο μόνος που προέβη σε αυτή την δημόσια υποστήριξη των μεταναστών. Σχεδόν 300 επιχειρηματικοί ηγέτες υπέγραψαν την προηγούμενη εβδομάδα μια ανοιχτή επιστολή μέσω της οποίας ζητούσαν στον Τραμπ να διατηρήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, και να υιοθετήσει την δικομματική DREAM ACT ή αντίστοιχη νομοθετική ρύθμιση σαν μόνιμη.

Στους υπογράφοντες την επιστολή συγκαταλέγονται πέρα του CEO της Apple, η CEO της Microsoft, Σάτυα Ναντέλλα, ο CEO του Νetflix Ριντ Χάστινγκς, ο CEO της Facebook, Μάρκ Ζούκερμπεργκ, o CEO της Google, Σούνταρ Πιτσάι και πολλοί πολλοί άλλοι.

«Αν δεν ενεργήσουμε τώρα για να διατηρήσουμε το πρόγραμμα DACA, και οι 780.000 εργαζόμενοι νέοι που εντάσσονται σε αυτό θα χάσουν το δικαίωμά τους να εργάζονται νόμιμα στη χώρα αυτή και κάθε ένας από αυτούς θα κινδυνεύει άμεσα με απέλαση. Από την απέλασή τους δε η οικονομία μας θα χάσει 460,3 δισ. δολάρια από το εθνικό ΑΕΠ και 24,6 δισ. δολάρια από τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και περίθαλψης.

Οι Dreamers είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον των εταιρειών μας και της οικονομίας μας. Με αυτούς, μεγαλώνουμε και δημιουργούμε θέσεις εργασίας. Είναι ο λόγος που συνεχίζουμε να διατηρούμε ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα παγκοσμίως» ανέφερε η ανοιχτή επιστολή.

Η μεταναστευτική πολιτική και η θεώρηση βίζας εργασίας υπήρξε από το 2017 ένα καυτό θέμα διαφωνίας μεταξύ των τεχνολογικών εταιρειών και του νέου αμερικανού προέδρου. Η νέα επιστολή τελειώνει με μια έκκληση στο Κογκρέσο να εγκρίνει την νομοθεσία αυτή που «θα δίνει στους νέους που έχουν συμβάλλει ενεργά στην ανάπτυξη της χώρας τη μόνιμη λύση που τους αξίζει».

Ο Τραμπ ορκίστηκε ότι θα τερματίσει το πρόγραμμα DACA κατά την προεκλογική του εκστρατεία αλλά στη συνέχεια παραδέχτηκε ότι αυτό θα ήταν μια σκληρή απόφαση, διευκρινίζοντας ότι οι νέοι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα λάβουν μεγαλόκαρδης μεταχείρισης.

Εάν ωστόσο προχωρήσει στην υλοποίηση των προεκλογικών του δεσμεύσεων, περίπου 800.000 νέοι χωρίς έγγραφα που εντάσσονται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα συνεχίσουν να εργάζονται νόμιμα μέχρι να λήξει η διετής αναβολή της απέλασής τους, σύμφωνα με το Νομικό Κέντρο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

«Οι εκχωρημένες άδειες εργασίας, ισχύουν μέχρι να εκπνεύσουν εκτός κι αν η κυβέρνηση απαιτήσει την επιστροφή τους», ανέφερε χαρακτηριστικά σε συμβουλευτική ανακοίνωση που δημοσίευσε την προηγούμενη εβδομάδα.

Ασαφές παραμένει ωστόσο εάν οι αμερικανικές μεταναστευτικές αρχές θα ζητούσαν την απέλαση των ήδη ενταγμένων στο πρόγραμμα. Το μόνο σίγουρο είναι πως η απόφαση του αμερικανού προέδρου, η οποία θα ανακοινωθεί μέχρι την Τρίτη, δεν τρομάζει μόνο τους ήδη ενταγμένους σε αυτό, αλλά και μέρος της βαριάς βιομηχανίας της χώρας που ο αμερικανός πρόεδρος θα ήθελε να έχει με το μέρος του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider