Ρέτσος: Ραγδαίες οι εξελίξεις στα «κόκκινα» δάνεια του τουρισμού

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρέτσος: Ραγδαίες οι εξελίξεις στα «κόκκινα» δάνεια του τουρισμού

«Ραγδαίες θα είναι οι εξελίξεις που θα καταγραφούν τους επόμενους 18 μήνες στα κόκκινα δάνεια του τουρισμού», επεσήμανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γιάννης Ρέτσος, σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους σχετικά με την πορεία της τουριστικής περιόδου και λοιπά θέματα του κλάδου.

Όπως επεσήμανε ο κ. Ρέτσος η ανάγκη να ρυθμιστεί το θέμα των «κόκκινων δανείων» είναι μεν επιτακτική, ούτως ώστε να αλλάξει η στρεβλή εικόνα του κλάδου - ένας τομέας μη υγιής αλλά με προοπτική -, παράλληλα όμως πρέπει να γίνει με σχέδιο και να εξεταστεί η κάθε περίπτωση ξεχωριστά ώστε όσες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις μπορούν μέσα από σωστή διαχείριση να επανέλθουν σε διαδικασία εξυπηρέτησης να το κάνουν. «Το αισιόδοξο άλλωστε αποτέλεσμα της κρίσης είναι πως μετά από την δύσκολη αυτή επταετία οι επιχειρηματίες εκπαιδεύτηκαν αναγκαστικά σε έναν καλύτερο σχεδιασμό βασισμένο σε οικονομοτεχνικά κριτήρια αποτάσσοντας τα μαξιμαλιστικά πλάνα του παρελθόντος που εξέφραζαν απλά επιθυμίες χωρίς να λαμβάνουν υπόψη κανένα δεδομένο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο συνολικός δανεισμός στο χώρο του τουρισμού φθάνει τα 7,6 δισ. ευρώ ενώ τα μη εξυπηρετούμενα (NPLs) και όσα είναι σε εκκρεμότητα αλλά όχι πάνω από 90 μέρες [εξυπηρετούμενες εκθέσεις (nonperformingExposure – NPEs] υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 3,7 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα δάνεια που έχουν είναι ΝPEs εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 600-700 εκατ. ευρώ, οπότε τα πραγματικά κόκκινα δάνεια (NPLs) ανέρχονται σε 3 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, είχε αναφέρει πως τα «κόκκινα» στο χώρο του τουρισμού αντιπροσώπευαν το 54% των συνολικών δανειακών υποχρεώσεων του τομέα.

Με την ρύθμιση των κόκκινων δανείων, μάλιστα όπως σημείωσε ο κ. Ρέτσος θα μπορέσουν να προχωρήσουν και οι επενδύσεις στην «βαριά βιομηχανία» της χώρας. «Η Ελλάδα χρειάζεται σίγουρα επενδύσεις εγχώριες και ξένες αλλά θα πρέπει οι ξένοι επενδυτές να επενδύσουν με τις ίδιες συνθήκες που επενδύουν και οι Έλληνες, οι οποίοι στηρίζουν την χώρα στα χρόνια της κρίσης και παράλληλα κουβαλούν στο μέλλον κι όλα τα άλλα βάρη από το δυσμενές παρελθόν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων αναφέρθηκε και στην διεύρυνση του ωραρίου των καταστημάτων σημειώνοντας ότι τόσο αρχαιολογικοί χώροι όσο και καταστήματα θα πρέπει να παραμένουν ανοιχτά στα κέντρα μεγάλων πόλεων και σε τουριστικές περιοχές. «Τα καταστήματα της περιοχής του Ηρακλείου δεν χρειάζεται να ανοίγουν την Κυριακή, όταν όμως προσπαθείς να μετατρέψεις την Αθήνα σε City Break προορισμό, ώστε να επιμηκύνεις την σεζόν, δεν μπορείς να έχεις μεγάλα πολυκαταστήματα και αρχαιολογικούς χώρους στην καρδιά της πρωτεύουσας κλειστά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα έσοδα μπορεί να μην ανταποκρίνονται στη ζήτηση

Επιφυλακτικός στάθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης κι απέναντι στην επίτευξη του στόχου των εσόδων για τη φετινή σεζόν. «Οι στόχοι του 2017 από άποψη αφίξεων θα επιτευχθούν δεν είναι όμως σίγουρο ότι θα συμβεί το ίδιο και με τους στόχους των εσόδων». Ο βασικότερος λόγος όπως εξήγησε ο κ Ρέτσος είναι ο τρόπος που κινήθηκαν οι τιμές την περσινή χρονιά. «Η πτώση που καταγράφηκε τους πρώτους μήνες εξαιτίας πολλών παραγόντων, ώθησε σε κρατήσεις της τελευταίας στιγμής με πακέτα προσφορών και δυστυχώς το 2017 επικράτησε το ίδιο μοντέλο. Έτσι σήμερα βλέπουμε πως οι κρατήσεις έχουν ξεπεράσει το 50% των διαθέσιμων κλινών για την καλοκαιρινή περίοδο έχουν πραγματοποιηθεί όμως με τις περσινές προνομιακές τιμές, γεγονός που μας κάνει επιφυλακτικούς έναντι του στόχου των εσόδων» σημείωσε.

Όσο για την αύξηση των κρατήσεων, την οποία θεωρεί δεδομένη, εξήγησε πως συμβάλλει το κλίμα τρομοκρατίας που κυριαρχεί σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες καθώς και η συντριβή της Κωνσταντινούπολης, αλλά επεσήμανε πως δεν μπορείς να χτίσεις τουρισμό πάνω σε αυτό. Υποστηρικτική βέβαια υπήρξε και η βελτίωση των αεροπορικών συνδέσεων όχι όμως και το κλείσιμο της αξιολόγησης. «Η πολιτική αστάθεια δημιουργεί μεν πολύ μεγάλο ζήτημα δεν επηρεάζει όμως τόσο τον ταξιδιώτη αλλά τις επιχειρήσεις που θα αρχίσουν επιπλέον να λειτουργούν κανονικά».

ΣΕΤΕ : γραφείο στις Βρυξέλλες και ενδυνάμωση του marketing greece

Τέλος ο κ. Ρέτσος , μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία του ΣΕΤΕ, αναφέρθηκε και στους στόχους που αν αναλάβει τη διοίκηση του συνδέσμου για την επόμενη τριετία. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί, όπως διευκρίνισε, στην εξωστρέφεια τονίζοντας ότι στα άμεσα σχέδια του είναι η επαφή με τα κέντρα λήψης αποφάσεων και απώτερος στόχος του η σταθερή βάση του Συνδέσμου στις Βρυξέλλες, τόσο για την έγκαιρη ενημέρωση όσο και την άμεση εκπροσώπηση και επιρροή των σχετικών με τον τομέα αποφάσεων.

Παράλληλα ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να προχωρήσει στο κλείσιμο του Marketing Greece αφού κάτι τέτοιο θα αποτελούσε παραδοχή «αποτυχίας της μέχρι τώρα προσπάθειας», άποψη που όπως διευκρίνισε δεν ασπάζεται. «Το Μarketing Greece έχει μεγάλα περιθώρια βελτίωσης και στόχος θα είναι την επόμενη τριετία να ισχυροποιηθεί η εταιρεία και να καταστεί βιώσιμη. Αυτό θα πραγματοποιηθεί με την καλύτερη δυνατή εμπορική εκμετάλλευση του ενώ απαιτείται και η εξεύρεση ενός τρόπου συνεργασίας με τον δημόσιο τομέα, το visit Greece, για βέλτιστα αποτελέσματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider