Συνέχεια με το πόδι στο γκάζι για το Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνέχεια με το πόδι στο γκάζι για το Χρηματιστήριο
Η dovish Fed και το risk on στις αγορές. Γιατί έχει δρόμο το ράλι στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Τελ. ενημέρωση 11:10

H Fed μίλησε και οι αγορές ανακούφιστηκαν, με τη Wall Street να δίνει το σήμα απογείωσης προς νέα ρεκόρ.

Παρότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ εξέπληξε με τη δυναμική του τους πρώτους δύο μήνες του έτους, η Fed υπήρξε ιδιαίτερα χαλαρή, καθώς ο Πάουελ ανέφερε ότι ο υψηλότερος πληθωρισμός του Ιανουαρίου θα μπορούσε να ήταν εποχιακός και ότι ήδη οι μετρήσεις του Φεβρουαρίου δείχνουν σημάδια βελτίωσης. Το dot plot που παρουσίασε η ισχυρότερη κεντρική τράπεζα συνέχισε να δείχνει προς τρεις μειώσεις επιτοκίων για φέτος, ενώ και η dovish θέση του Πάουελ οδήγησε τις μετοχές υψηλότερα και τις αποδόσεις των ομολόγων χαμηλότερες, ειδικά στο κοντινό τμήμα της καμπύλης.

Όσον αφορά τις λεπτομέρειες, η δήλωση της FOMC άλλαξε ελάχιστα καθώς συνέχισε να βλέπει ότι, «πιθανότατα θα ήταν σκόπιμο να αρχίσουμε να χαλαρώνουμε την περιοστική πολιτική κάποια στιγμή φέτος» ενώ θέλει να αποκτήσεις «μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται με βιώσιμο τρόπο προς το 2%».

Σε αυτό το σκηνικό, οι επενδυτές διατήρησαν τη risk on διάθεση, με τους S&P 500 (+0,89%), NASDAQ (+1,25%) και Dow Jones (+1,03%) να σημειώνουν νέα ρεκόρ. Οι εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης οδήγησαν τα κέρδη, με τον Russell 2000 να σημειώνει άνοδο +1,92%, ενώ ο δείκτης μεταβλητότητας VIX υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Φεβρουαρίου (-0,78 μονάδες στις 13,04).

Το ράλι συνεχίστηκε στην Ασία, με ισχυρά κέρδη για τον Nikkei (+1,97%), τον Hang Seng (+1,80%) και τον KOSPI (+2,18%), ενώ και τα futures στις ΗΠΑ δείχνουν περαιτέρω άνοδο. Αυτό έρχεται εν μέσω ορισμένων ισχυρών ανακοινώσεων δεδομένων, καθώς άρχισαν να ανακοινώνονται οι δείκτες flash PMI του Μαρτίου από όλο τον κόσμο. Για παράδειγμα, στην Ιαπωνία, ο σύνθετος δείκτης PMI αυξήθηκε στο 52,3 τον Μάρτιο, που είναι το υψηλότερο από τον Αύγουστο. Ομοίως στην Αυστραλία, ο PMI έφτασε στο 52,4, το υψηλότερο από τον Απρίλιο, ενώ ανακοινώθηκαν και ορισμένα ισχυρά στοιχεία από την αγορά εργασίας για τον Φεβρουάριο, με τα επίπεδα απασχόλησης να αυξάνονται κατά +116,5 χιλιάδες (έναντι +40 χιλιάδες που αναμένονταν).

Περνώντας στο ΧΑ και μετά την πρόσκαιρη εξαέρωση της Τρίτης με δικαιολογία τη Moody's οι long επανήλθαν δυναμικά, δείχνοντας, πως παραμένουν στη γωνία για να αδράξουν οποιαδήποτε ευκαιρία παρουσιαστεί για να ενισχύσουν τις θέσεις τους. Η αγορά πήρε τις ανάσες που ήθελε -και πολλοί επιζητούσαν- και πλέον δείχνει πως έχει τη δύναμη να κινηθεί προς νέα πολυετή υψηλά με στόχο την υπέρβαση του ορίου των 1.500 μονάδων.

Οι τράπεζες βρίσκονται σταθερά σε θέση οδηγού με την ΕΤΕ να φτάνει σε νέα πολυετή υψηλά και τις υπόλοιπες να ακολουθούν σε υψηλό τέμπο. Εξάλλου το re-rating συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς στις τράπεζες και αναμένονται και οι εγκρίσεις από τον SSM για τις χρηματικές διανομές, ενώ και σε μετοχές που έχουν υστερήσει όπως Mytilineos, ΔΕΗ, ΟΤΕ, Jumbo και άλλες αρχίζει να αναθερμαίνει το ενδιαφέρον, καθώς πολλές από αυτές έχουν διορθώσει σημαντικά.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,85% στις 1.429,54 μονάδες, με τον τζίρο στα 16 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 ενισχύεται κατά 0,96% στις 3.449,89 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός καταγράφει άνοδο 0,75% στις 1.236,46 μονάδες.

Στις τράπεζες, γκάζι πατά η Eurobank με άνοδο 1,5% στα 1,827 ευρώ, με την Alpha στο 1,3% και τα 1,747 ευρώ και την Πειραιώς στο 0,81%. Απώλειες 0,29% για την ΕΤΕ στα 7,438 ευρώ.

Από την άλλη, υπεραποδίδουν σήμερα ΔΕΗ (2,09%), ΒΙΟ (2,39%), Μυτιληναίος (1,56%), ΕΛΠΕ (1,61%) και ΜΠΕΛΑ (1,31%).

Κέρδη 0,73% για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και 3,78% για τη Σαράντης που απέχει μια ανάσα από τα 11 ευρώ. Προσπάθεια ανάκαμψης για Lamda, Ελλάκτωρ και ΕΥΔΑΠ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι λόγοι πίσω από τη στασιμότητα της Moody's για την Ελλάδα

ΑΔΜΗΕ: Πότε θα «μπουν στην πρίζα» Κρήτη, Ν. Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και νησιά του ΒΑ Αιγαίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider