Χρηματιστήριο: Με rotation συντηρείται πέριξ των 1.430 μονάδων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Με rotation συντηρείται πέριξ των 1.430 μονάδων
Ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στο Χρηματιστήριο.

Τελ. ενημέρωση 13:20

Rotation χωρίς σημαντικές εισροές νέου χρήματος παρατηρείται και σήμερα στο Χρηματιστήριο, με τη μεταβλητότητα σε πολλές μετοχές να χτυπά κόκκινο προκαλώντας νευρικότητα σε μερίδα επενδυτών.

Συγκεκριμένα, η μετοχή της Mytilineos μετά από ένα σύντομο ανοδικό διήμερο προσγειώνεται σήμερα πέριξ των 36,10 ευρώ, αναζητώντας τη σταθερότητα που είχε προ μηνών. Παράλληλα, ισχυρές πιέσεις ασκούνται σε Alpha και Πειραιώς ενώ άμυνες βγάζουν ΕΤΕ και Eurobank.

Βέβαια, το re-rating στις τράπεζες αλλά και σε άλλες δεικτοβαρείς μετοχές του ΧΑ που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα συνεχίζεται. Χθες η Optima, εκτίμησε πως οι στόχοι κερδοφορίας για φέτος είναι εφικτοί και υπό αυτό το πρίσμα διατήρησε τη σύσταση «buy» για τις ελληνικές τράπεζες, αναμένοντας υψηλότερα επίπεδα αποτιμήσεων.

Έτσι, η τιμή στόχος για την Alpha Bank διαμορφώνεται προς ώρας στα 2,10 ευρώ, για τη Eurobank στα 2,41 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα στα 9,20 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 5 ευρώ. Παράλληλα και η Deutsche Bank αύξησε την τιμή στόχο για την Alpha Bank στα 2,20 ευρώ, από 2,15 ευρώ προηγουμένως, για την Τράπεζα Πειραιώς στα 4,20 ευρώ από 3,95 ευρώ προηγουμένως, για τη Eurobank στα 2,55 ευρώ από 2,40 ευρώ και για την Εθνική Τράπεζα στα 8,95 ευρώ από 8,30 ευρώ προηγουμένως.

Παράλληλα, η αγορά συνεχίζει να καθοδηγείται από διάφορες φήμες και ντιλς. Η μετοχή των ΕΛΠΕ εκτοξεύεται σήμερα κατά 3,16% στα 8,49 ευρώ, χτυπώντας νέα πολυετή υψηλά, με την ΕΥΔΑΠ στο 4,71% και τα 5,78 ευρώ. Νέα άνοδο για τη Σαράντης μετά και την ανάλυση της Eurobank Equities που βλέπει τη μετοχή στα 14,5 ευρώ από 10,92 ευρώ που παίζει σήμερα.

Το ράλι των ΕΛΠΕ σπρώχνει και τη ΜΟΗ υψηλότερα, ενώ νέα άνοδο καταγράφει η Τιτάν στα 26,25 ευρώ. Κέρδη 2,72% για την ΕΛΧΑ, 1,99% και 1,36% για την ΟΤΟΕΛ.

Ευρύτερα, το θετικό κλίμα στις αγορές φαίνεται πως θα κρατήσει για πολύ ακόμη μετά το σήμα που έδωσε η Fed χθες, τα ισχυρά αποτελέσματα, αλλά και τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης στα γεωπολιτικά (κυρίως σε Γάζα).

Αναλυτικότερα, παρότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ εξέπληξε με τη δυναμική του τους πρώτους δύο μήνες του έτους, η Fed υπήρξε ιδιαίτερα χαλαρή, καθώς ο Πάουελ ανέφερε ότι ο υψηλότερος πληθωρισμός του Ιανουαρίου θα μπορούσε να είχε περισσότερο εποχιακά χαρκατηριστικά, ενώ ήδη οι μετρήσεις του Φεβρουαρίου δείχνουν σημάδια βελτίωσης. Το dot plot που παρουσίασε η ισχυρότερη κεντρική τράπεζα συνέχισε να δείχνει προς τρεις μειώσεις επιτοκίων για φέτος, ενώ και η dovish θέση του Πάουελ οδηγεί τις μετοχές υψηλότερα και τις αποδόσεις των ομολόγων χαμηλότερες, ειδικά στο κοντινό τμήμα της καμπύλης.

Παράλληλα, το risk on διατηρείται στο έπακρο, λόγω της αυξανόμενης εμπιστοσύνης ότι οι μειώσεις επιτοκίων είναι επιτέλους στον ορίζοντα. Η δυναμική είναι αρκετά ισχυρή, με τη βοήθεια και της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας που μείωσε απροσδόκητα τα επιτόκια χθες, καθιστώντας την πρώτη κεντρική τράπεζα της G10 που το πραγματοποιήσει μια μείωση σε αυτόν τον κύκλο.

Αργότερα, η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε τα επιτόκια σταθερά, αλλά ήταν η πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2021 που κανένα από τα μέλη του MPC δεν ψήφισε υπέρ της αύξησης. Και φυσικά, όλα αυτά ακολουθούν το μήνυμα της Fed την Τετάρτη για 3 μειώσεις επιτοκίων για φέτος, παρά την αναβάθμιση των προβλέψεων για τον πληθωρισμό.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, οι long επανήλθαν δυναμικά, δείχνοντας, πως παραμένουν στη γωνία για να αδράξουν οποιαδήποτε ευκαιρία παρουσιαστεί για να ενισχύσουν τις θέσεις τους. Η αγορά πήρε τις ανάσες που ήθελε -και πολλοί επιζητούσαν- και πλέον δείχνει πως έχει τη δύναμη να κινηθεί προς νέα πολυετή υψηλά με στόχο την υπέρβαση του ορίου των 1.500 μονάδων.

Ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί σήμερα κατά 0,22% στις 1.427,26 μονάδες με τον FTSE 25 στος -0,41% και τις 3.440 μονάδες και τον τραπεζικό να υποχωρεί κατά 0,77% στις 1.219,78 μονάδες.

Στις τράπεζες, βαριές απώλειες καταγράφει η Alpha, όπως και η Πειραιώς ενώ αντίδραση προσπαθεί να βγάλει η Eurobank. Διήμερο πτωτικό σερί για την ΕΤΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider