Χρηματιστήριο: Υπό πίεση οι τράπεζες - Ράλι για ΕΛΠΕ - ΕΥΔΑΠ και υποαπόδοση στην εβδομάδα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Υπό πίεση οι τράπεζες - Ράλι για ΕΛΠΕ - ΕΥΔΑΠ και υποαπόδοση στην εβδομάδα
Ισχυρές απώλειες για Alpha Bank, Πειραιώς και Μυτιληναίο. Ράλι για ΕΥΔΑΠ, ΕΛΠΕ και Σαράντης. Στα τάρταρα ο τζίρος.

Χαμηλότερα κινήθηκε το Χρηματιστήριο τόσο στη σημερινή συνεδρίαση όσο και σε επίπεδο εβδομάδας έναντι των μεγάλων διεθνών αγορών και της Αμερικής, καθώς για μια ακόμη συνεδρίαση ασκήθηκαν πιέσεις σε τράπεζες και σε δεικτοβαρείς μετοχές όπως στη Mytilineos (που μάζεψε κάπως στη συνέχεια).

Βέβαια μέσω του rotation και των «κρυμμένων» μετοχών που αναζητούν επενδυτές και ξένοι θεσμικοί το ΧΑ κατάφερε να διατηρηθεί στη ζώνη των 1.425-1.430 μονάδων, έχοντας ως πρώτο στόχο μια κίνηση προς τις 1.445-1.450 μονάδες.

Κάπως έτσι, μέσω του ράλι της ΕΥΔΑΠ, των ΕΛΠΕ και της Σαράντης κατά κύριο λόγο, η αγορά κατάφερε να κρατηθεί κάπως, συνεχίζοντας ωστόσο σε ένα μοτίβο υποαπόδοσης, έναντι των ξένων αγορών. Συγκεκριμένα, ο ΓΔ ενισχύθηκε μόλις κατά +0,22% στην εβδομάδα, όταν ο S&P 500 βρίσκεται στο +2,3%, ενώ και σε επίπεδο έτους η ψαλίδα έναντι των διεθνών αγορών έχει περιοριστεί σημαντικά. Ο τζίρος όπως και στη χθεσινή συνεδρίαση -αν εξαιρέσουμε τα πακέτα που πέρασαν στις δημοπρασίες- χαμήλωσε σημαντικά, με τους επενδυτές που μάζεψαν κέρδη να μη βρίσκουν και ιδιαίτερες αντιστάσεις από τους long, που απλά σκούπιζαν την προσφορά από χαμηλότερα επίπεδα.

Πιθανώς στην ψυχολογία ορισμένων επενδυτών να επέδρασε και η αργία της Δευτέρας λόγω της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου και έτσι πιθανώς να θέλησαν να κλειδώσουν κέρδη τους, κάτι που πιθανώς να τους φέρει στη θέση να κυνηγάνε από την Τρίτη εάν η αγορά φύγει προς υψηλότερα επίπεδα.

Οι ΔΤΡ βρέθηκε ακόμη και με απώλειες που ξεπέρασαν το 1,2% (στις 1.213,55 μονάδες) υπό το βάρος των Πειραιώς και Alpha και λιγότερο από τις ΕΤΕ-Eurobank, ενώ και προς τη λήξη της συνεδρίασης υπήρξε ήπια κινητοποίηση για το μάζεμα της πρσφοράς. Παράλληλα, ο χαμηλός τζίρος σε ΕΤΕ και Alpha δείχνουν προς την κατεύθυνση τοποθέτησης επενδυτών από χαμηλότερα επίπεδα και όχι στο να κυνηγήσουν, καθώς «τα χαρτιά τους έρχονται στην πόρτα τους». Για την Πειραιώς η επιλογή του να μη δοθεί κάποιο χαμηλό discount και αντιθέτως να υπάρξει και premium στο ΤΧΣ, φαίνεται να ταλαιπωρεί βραχυπρόθεσμα αρκετά τη μετοχή που καλείται να βρει νέες ισορροπίες. Μάλιστα, αντί τα 4 ευρώ να αποτελέσουν μια ισχυρή στήριξη, όπως για την ΕΤΕ τα 5,30 ευρώ, δείχνει να αποτελεί αντίσταση.

Από την άλλη, το re-rating στις τράπεζες αλλά και σε άλλες δεικτοβαρείς μετοχές του ΧΑ που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα συνεχίζεται. Χθες η Optima, εκτίμησε πως οι στόχοι κερδοφορίας για φέτος είναι εφικτοί και υπό αυτό το πρίσμα διατήρησε τη σύσταση «buy» για τις ελληνικές τράπεζες, αναμένοντας υψηλότερα επίπεδα αποτιμήσεων.

Έτσι, η τιμή στόχος για την Alpha Bank διαμορφώνεται προς ώρας στα 2,10 ευρώ, για τη Eurobank στα 2,41 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα στα 9,20 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 5 ευρώ. Παράλληλα και η Deutsche Bank αύξησε την τιμή στόχο για την Alpha Bank στα 2,20 ευρώ, από 2,15 ευρώ προηγουμένως, για την Τράπεζα Πειραιώς στα 4,20 ευρώ από 3,95 ευρώ προηγουμένως, για τη Eurobank στα 2,55 ευρώ από 2,40 ευρώ και για την Εθνική Τράπεζα στα 8,95 ευρώ από 8,30 ευρώ προηγουμένως.

Μια ακόμη μετοχή που ταλαιπωρείται είναι αυτή του Μυτιληναίου αλλά και σε ηπιότερο βαθμό της ΔΕΗ, με την τελευταία να συσσωρεύει δυνάμεις σε ένα στενό εύρος, έχοντας και επίμονο πωλητή από πίσω. Από την άλλη, η πρώτη έχει καταγράψει 7/8 εβδομαδιαία αρνητικά κλεισίματα, δεχόμενη πιέσεις ακόμη και στα σημεία που αρχίζει να δίνει αγοραστικό σήμα, δημιουργώντας πολλά ερωτηματικά ακόμη και σε αναλυτές για την πορεία που έχει πάρει και αυτή αλλά και η ΔΕΗ. Παράγοντες της αγοράς, αναφέρουν πως πιθανώς να ευθύνονται οι χαμηλές τιμές ενέργειας για την πορεία του κλάδου τόσο στο εσωτερικό όσο και πανευρωπαϊκά.

Ως προς την ΕΥΔΑΠ, σε επενδύσεις της τάξης των 365 εκατ. ευρώ, στην δεκαετία, στον τομέα της αποχέτευσης και ειδικότερα για την επέκταση - κατασκευή δικτύου αποχέτευσης σε νέες περιοχές, για έργα αναβάθμισης δικτύου αποχέτευσης (αντικαταστάσεις αγωγών, αναβαθμίσεις Α/Σ), για αναβαθμίσεις ΚΕΛ και για την ενεργειακή αναβάθμιση δικτύου αποχέτευσης και ΚΕΛ, αναμένεται να προχωρήσει η εισηγμένη. Αυτό αναφέρθηκε χτες από τον κ. Κ. Βουγιουκλάκη, επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής ενημέρωσης και επίσκεψης στο ΚΕΛ Ψυττάλειας.

Υπενθυμίζεται ότι η εισηγμένη προωθεί ευρύτατο επενδυτικό σχέδιο ύψους 2 δισ.. ευρώ περίπου, όπως έχει αναφέρει και πρόσφατα το insider.gr, μεγάλο μέρος του οποίου αφορά στα έργα της Ανατολικής Αττικής σε ύδρευση και αποχέτευση, ύψους 900 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτούμενα κατά 90% από ευρωπαϊκούς πόρους. Πλην όμως, δεν περιορίζεται σε αυτά τα projects καθώς η ΕΥΔΑΠ δημιουργεί υποδομές επίσης στο νότιο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, προχωρά σε επενδύσεις μείωσης της ενεργειακής της εξάρτησης, εγκατάστασης νέων «έξυπνων» υδρόμετρων αλλά και σε έργα ψηφιακού μετασχηματισμού.

Η μετοχή έχοντας βρεθεί στα άδυτα του 25αρη, αντέδρασε σήμερα με υψηλό τζίρο, καταγράφοντας ράλι 7,25% στα 5,92 ευρώ, με τζίρο που ξεπέρασε τα 1,23 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη, τα ΕΛΠΕ κατέγραψαν νέο ράλι 3,28% στα 8,50 ευρώ και σε νέα πολυετή υψηλά, υπό τις φήμες πέρι νέου placement από τη μεριά Λάτση σε υψηλότερες τιμές.

Για τη Σαράντης, αφορμή για υψηλότερα επίπεδα αποτιμήσεων (νέα άνοδος 2,42% στα 11 ευρώ) στάθηκε η ανάλυση της Eurobank Equities. Η χρηματιστηριακή προχώρησε σε αύξηση της τιμής-στόχου για τη μετοχή της Σαράντης λόγω και των εκτιμήσεών της για τα μεγέθη της εταιρείας στην τρέχουσα χρήση, ως απόρροια της ισχυρής δυναμικής που παρουσιάζει η εισηγμένη, με την χρηματιστηριακή να δίνει ταυτόχρονα σύσταση «buy» (αγορά) με ανάλυσή της. Ειδικότερα, η χρηματιστηριακή ανέβασε τον πήχη για τον τίτλο της Σαράντης στα 14,50 ευρώ ανά μετοχή, από 10,60 ευρώ προηγουμένως, σημειώνοντας ότι η εισηγμένη εμφανίζει ισχυρή οργανική ανάπτυξη και αναμένει βελτίωση κατά 12% ετησίως των οργανικών EBIT κατά την περίοδο 2024-2028 μετά από αύξηση 30% το τρέχον έτος (εκ του οποίου το 14% σε οργανική βάση), εξέλιξη που στηρίζεται στα προϊόντα "hero” που περιλαμβάνουν τους πιο ευπώλητους και αναγνωρίσιμους κωδικούς που διαθέτει στην αγορά και στον περαιτέρω εξορθολογισμό του κόστους.

Στο ταμπλό, ο Γενικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,36% στις 1.425,16 μονάδες, με τον τζίρο να παραμένει χαμηλότερα των 100 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειωσε πτώση 0,57% στις 3.423,21 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός υποχώρησε κατά 0,95% στις 1.217,57 μονάδες.

Η ΕΤΕ ενώ βρέθηκε λίγο πριν τις δημοπρασίες με θετικό πρόσημο, εν τέλει έκλεισε με απώλειες 0,62% στα 7,328 ευρώ, με την Alpha Bank να διολισθαίνει κατά 1,88% στα 1,725 ευρώ, με την Πειραιώς στο -1,76% και τα 3,90 ευρώ. Κατάφερε να κρατήσει το θετικό πρόσημο η Eurobank (0,14%) στα 1,802 ευρώ.

Η Μυτιληναίος, ενώ βρέθηκε και αυτή πριν τις δημοπρασίες στα 36,38 ευρώ, εν τέλει έκλεισε με απώλειες 1,25% στα 36,22 ευρώ. Απώλειες 0,42% για τη ΔΕΗ στα 11,85 ευρώ και 1,44% για τη Jumbo. Στις μετοχές που υποαποδίδουν συγκαταλέγεται και ο ΟΤΕ με απώλειες 0,51%.

Κατοχύρωση κερδών για Τέρνα Ενεργειακή (-1,45%), Ελλάκτωρ (-1,19%) και ΕΕΕ (-0,65%) με χαμηλό τζίρο.

Ώθηση και από τα ΕΛΠΕ πήρε η ΜΟΗ κλείνοντας με νέα άνοδο 0,81% στα 27,50 ευρώ. Κέρδη για Τιτάν, ΔΑΑ, ΒΙΟ, ενώ υπεραπέδωσε και η ΕΛΧΑ με κέρδη 2,72%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Deutsche Bank: Οι παράγοντες που διατηρούν υψηλά στις μετρήσεις το «story» των ελληνικών τραπεζών - Αυξάνει τις τιμές στόχους

ΕΥΔΑΠ: Οι επενδύσεις 2 δισ. ευρώ – Τα ΚΕΛ, η Ψυττάλεια του μέλλοντος, τα τιμολόγια

Τράπεζες: Μείωση των κόκκινων δανείων, ανθεκτικά τα χαρτοφυλάκια στις πιέσεις του πληθωρισμού

gazzetta
gazzetta reader insider insider