Το γκρουπ των μετοχών που επανέφε το Χρηματιστήριο πάνω από τις 1.380 μονάδες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το γκρουπ των μετοχών που επανέφε το Χρηματιστήριο πάνω από τις 1.380 μονάδες
Ισχυρή άνοδος για ΤΕΡΝΑ, ΜΥΤΙΛ, ΑΡΑΙΓ και Lamda, με υψηλούς τζίρους. Επαναφορά πάνω από τις 1.380 μονάδες.

Με τις μετοχές του ομίλου ΤΕΡΝΑ, την Aegean, τη Mytilineos και τη Lamda το Χρηματιστήριο επανήλθε δυναμικά πάνω από τις 1.380 μονάδες, στέλνοντας ηχηρό σήμα επιστροφής, βάζοντας πλέον στο στόχαστρο την επαναφορά πάνω από τις 1.400 μονάδες.

Η χθεσινή συνεδρίαση ήταν ενδεικτική του τι θα ακολουθήσει, με τους long αλλά και αυτούς που ανέμεναν μια διόρθωση να ενεργοποιούνται δυναμική οδηγώντας σε πρώτο βαθμό την αγορά πάνω από τις 1.380 μονάδες.

Μπορεί λοιπόν η πρώτη αντίδραση της αγορά την Τετάρτη να μην έπεισε τους πλέον δύσπιστους και φοβισμένους επενδυτές να τοποθετηθούν, αλλά σήμερα, οι ίδιοι που περίμεναν μια μεγαλύτερη διόρθωση πήραν το μάθημα τους και πλέον καλούνται να κυνηγήσουν σε υψηλότερες τιμές. Παράλληλα, ο φόβος και το γεωπολιτικό ρίσκο συντηρείται πολύ εύγλωτα διατηρεί το σύστημα, αν και διαφαίνονται ήδη σημάδια αποκλιμάκωσης. Μόνο τυχαίο δε μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός πως το πετρέλαιο υποχώρησε χθες σημαντικά, σχεδόν κατά 3% με περαιτέρω δείγματα υποχώρησης σήμερα. Αυτό σημαίνει πως οι traders αρχίζουν να τιμολογούν σε ρεαλιστικό επίπεδο την είσοδο σε μια φάση αποκλιμάκωσης, αλλά και ότι η ζήτηση ίσως δεν είναι τόσο ισχυρή.

Προφανώς οι ξένοι και θεσμικοί που περίμεναν μια ευκαιρία διόρθωσης αγόραζαν άκοπα ότι μετοχές επιθυμούσαν τις προηγούμενες χωρίς να μπουν καν στο κόπο να κυνηγήσουν και αυτό οφείλεται δυστυχώς στην επενδυτική νοοτροπία των Ελλήνων, που αντί να δουν το ΧΑ και οποιαδήποτε αγορά ως επένδυση, το βλέπουν ως τζόγο και «αρπαχτή». Να βγάλουν δηλαδή ένα σημαντικό και γρήγορο κέρδος για λίγες μέρες ή εβδομάδες και να βγουν. Αυτούς λοιπόν έρχεται να «κάψει» και να εγκλωβίσει το ΧΑ και κάθε αγορά, γιατί οι άλλοι, οι έξυπνοι απλώς περιμένουν τέτοιες ευκαιρίες για να ενισχύσουν τις θέσεις τους, βλέποντας την αγορά σε πιο μεσομακροπρόθεσμη βάση.

Στο ΧΑ, αρκετοί δεικτοβαρείς τίτλοι ήταν αυτοί που στην αρχή έβγαλαν άμυνες και εν συνεχεία έδειξαν της απομάκρυνσης από την επικίνδυνη ζώνη των 1.350 μονάδων και της ανόδου με τις ΜΥΤΙΛ, Aegean, ΕΕΕ να ενισχύονται σημαντικά και να βρίσκονται σε ένα ανοδικό μοτίβο ενώ σήμερα εντάχθηκαν σε αυτό το γκρουπ και οι μετοχές του ομίλου ΤΕΡΝΑ, η Jumbo και η Lamda.

Την ίδια στιγμή δεν έλειψαν και τα ρεκόρ, με τη μετοχή της Optima να φτάνει σε νέα υψηλό, πιάνοντας και το ψυχολογικό όριο των 10 ευρώ, με υψηλό τζίρο για τα δεδομένα της. Η μετοχή συγκαταλέγεται στους πρωταγωνιστές της αγοράς το τελευταίο τρίμηνο με ράλι 27,95% από τις αρχές του έτους.

Παράλληλα, το re-rating συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς με τις τράπεζες να αναβαθμίζονται την Τρίτη από τη Goldman Sachs, ενώ άλλη μία θετική έκθεση με αύξηση της τιμής στόχου στα 49 ευρώ για τη Mytilineos προέκυψε από την Optima. Ήδη η μετοχή έχει αναβαθμιστεί εκ νέου από τη Eurobank Equities με τιμή στόχο στα 48,40 ευρώ, και τη Morgan Stanley στα 46 ευρώ, πολύ υψηλότερα και από τους προηγούμενους στόχους αλλά κυρίως από τα επίπεδα που διαπραγματεύεται η μετοχή.

Ο τίτλος της ΜΥΤΙΛ αρχίζει να πατά ξανά το γκάζι της ανόδου και να πρωταγωνιστεί στο ταμπλό, ρίχνοντας στο καναβάτσο όσους τον αμφισβητούσαν.

Η μετοχή σήμερα κατέγραψε άνοδο 2,81% στα 36,62 ευρώ, με τζίρο που ξεπέρασε τα 14,3 εκατ. ευρώ. Εάν η μετοχή επανέλθει πάνω από τα 37 είναι βέβαιο πως θα προσελκύσει ακόμη πιο δυνατούς αγοραστές, καθώς η προοπτικές είναι πολύ ισχυρές για τον όμιλο, εν αναμονή και των αποτελεσμάτων του πρώτου τιρμήνου στις 25 Απριλίου.

Στος ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 1,14% στις 1.381,07 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 115 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 ήταν ο δείκτης βαρόμετρο που τράβηκε την αγορά και ενισχύθηκε κατά 1,2% στις 3.351,70 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός ενισχύθηκε κατά 0,85% στις 1.173,79 μονάδες.

Πέρα από τη μετοχή της Mytilineos, ισχυρό ράλι κατέγραψε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο 3,35% και τα 16,06 ευρώ, με την Τέρνα Ενεργειακή στο 2,59% και τα 17,85 ευρώ. Ράλι 2,79% για τη Jumbo με έκρηξη τζίρου και πακέτων που έφτασαν τα 19,33 εκατ. ευρώ. Η μετοχή έκλεισε στα 26,50 ευρώ.

Αντίδραση ελατηρίου για τη Lamda στο 3,61% και τα 6,61 ευρώ, μετά τα θετικά αποτελέσματα και το πέρασμα σε λειτουργική κερδοφορία, ενώ υψηλότερα κινήθηκαν επίσης η Aegean (2,71%), η Autohellas (2,59%), η EEE (1,22%) και η Τιτάν (1,34%)

Στις τράπεζες, ξεχώρισε η Eurobank με άνοδο 1,58% στα 1,8305 ευρώ, με την Alpha στο 0,94% και τα 1,55 ευρώ, την Πειραιώς στο 0,56% και την ΕΤΕ στο 0,37%.

Ανοδικά τα ΕΛΠΕ στα 8,19 ευρώ πλέον, ενώ ηπιότερα θετικά κινήθηκαν επίσης ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΥΑΠ και ΜΟΗ. Κέρδη κοντά στο 1% για ΒΙΟ, ΕΛΧΑ, ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ.

Ισχυρή άνοδο κατέγραψαν και μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, όπως οι Epsilon Net (3,93%), Intralot (3,25%), Κρι Κρι (2,23%), Lavipharm (2,66%) ΑΒΑΞ (2,66%) και Profile (2,02%)

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider