Μαζεύει την προσφορά το Χρηματιστήριο - Διατηρούνται οι 1.440 μονάδες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μαζεύει την προσφορά το Χρηματιστήριο - Διατηρούνται οι 1.440 μονάδες
Χρηματιστήριο και ευρωπαϊκές αγορές μπορούν να διαφοροποιηθούν από τη Wall Street με μοχλό τα θεμελιώδη. Πολύ υψηλά τα discounts.

Τελ. ενημέρωση 12:30

Από χαμηλότερη βάση και με πτωτικό gap αναμένεται να ξεκινήσει η σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street (futures S&P 500 στις 5.045 μονάδες), καθώς τα τεχνολογικά mega caps βαραίνουν υπέμετρα τους δείκτες και ειδικά υπό το sell off που διαφαίνεται για τη μετοχή της Meta (βουτιά άνω του 15%).

Τα αποτελέσματα ήταν δυνατά αλλά οι traders φαίνεται πως βρήκαν αφορμή από τις υψηλότερες δαπάνες που αναμένει ο τεχνολογικός κολοσσός για το AI για να γκρεμίσουν τη μετοχή. Από την άλλη, αν και η Tesla έβγαλε αρνητικά αποτελέσματα η μετοχή της κατέγραψε ράλι άνω του 12%. Βέβαια οι απότομες βουτιές σε μετοχές όπως στη Meta δημιουργούν σημεία εισόδου και ίσως αυτό να είναι που θέλουν να δημιουργήσουν οι traders, καθώς πιο βραχυπρόθεσμοι παίκτες αποκομμίζουν κέρδη και άλλοι που ανέμεναν μια γερή πτώση θα αρχίζουν σταδιακά να χτίζουν θέσεις. Ένα άλλο ζήτημα που ταλαιπωρεί τις αγορές μετοχών είναι τα αυξημένα yields και το τι μελλεί γενέσθαι με τα επιτόκια.

Κάπως έτσι φαίνεται πως τα αποτελέσματα και τα θεμελιώδη επιστρέφουν στην πρώτη γραμμή, και σε αυτό το φόντο οι ευρωπαϊκές αγορές και το Χρηματιστήριο Αθηνών μπορούν να διαφοροποιηθούν αισθητά από τη Wall Street, όντας αισθητά πιο φθηνές και για τις ελληνικές μετοχές πάνθηνες.

Μία εξ αυτών είναι και η μετοχή της Mytilineos με τον όμιλο όχι απλώς να αντέχει σε ένα πιεστικό διεθνές περιβάλλον αλλά να αναπτύσσεται δυναμικά όπως έδειξαν και τα αποτελέσματα για το Q1.

Η Mytilineos κατέγραψε 10% αύξηση στα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας που ανήλθαν σε 158 εκατ. ευρώ έναντι 143 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2023, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έβαζαν τον πήχη στα 150 εκατ. ευρώ και κάποιοι ελαφρώς χαμηλότερα. Αντίστοιχα, τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 1,141 ευρώ, αυξημένα κατά 10% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Τα EBITDA ενισχύθηκαν κατά 12% φτάνοντας στα 252 εκατ. ευρώ από 225 εκατ. στο πρώτο τρίμηνο του 2023, τη στιγμή που οι αναλυτές τοποθετούσαν τον πήχη στα 245 - 250 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, ο όμιλος ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της περαιτέρω διεθνούς ανάπτυξής του, εξετάζει το ενδεχόμενο dual listing σε διεθνές χρηματιστήριο, συμπεριλαμβανομένου του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, εντός των επόμενων 12-18 μηνών, λαμβάνοντας υπόψη την ολοένα και πιο διαφοροποιημένη γεωγραφική της παρουσία και στοχεύοντας να προσφέρει αυξημένη ρευστότητα στους επενδυτές της. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής αναθεώρησης, η Mytilineos θα διατηρήσει επίσης τη μετοχή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου είναι εισηγμένη από το 1995.

Να σημειωθεί πως ένα ακόμη όμιλος που έστειλε ισχυρό σήμα δυναμικής ανάπτυξης για το πρώτο τρίμηνο, ήταν η Σαράντης,. Συγκεκριμένα, εμφάνισε ισχυρή ανάπτυξη στο α' τρίμηνο, με τις πωλήσεις να ανέρχονται σε 141,6 εκατ. ευρώ έναντι 109,2 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο 2023, αυξημένες κατά 29,7% (ή αυξημένες κατά 11,6% σε οργανική βάση, μη συμπεριλαμβάνοντας τη Stella Pack S.A.), αποτυπώνοντας την προσήλωση του Ομίλου στις στρατηγικές του προτεραιότητες και στην στοχευμένη διαχείριση των ευκαιριών για ανάπτυξη των εσόδων.

Φυσικά, μετά από αυτούς τους δύο ομίλους που έδωσαν μια «πρώτη γεύση» της ισχυρής και συνεχώς αυξανόμενης κερδοφορίας και ανάπτυξης θα ακολουθήσουν οι τράπεζες και άλλες εταιρείες που δικαιούνται και με το παραπάνω υψηλότερα επίπεδα αποτιμήσεων.

Στα του ταμπλό, το Χρηματιστήριο φρόντισε σε χρόνο dt να διαψεύσει τις όποιες «Κασσάνδρες» ανέμεναν μια μεγαλύτερη διορθωτική κίνηση - εν μέσω και του γεωπολιτικού ρίσκου - γράφοντας ένα ισχυρό πενταήμερο ανοδικό σερί (6,5% άνοδος) που στην αρχή δεν έδειχνει να πείθει τους πλέον διστακτικούς και φοβισμένους κυρίως λόγω του χαμηλού τζίρου και της βίαιης και απότομης διόρθσης που είχε προηγηθεί. Ωστόσο, η κατάσταση άρχιζε να αλλάζει σταδιακά και μετά την ώθηση που έδωσε στην αγορά η θετική ετυμηγορία της Standard & Poor's, αλλά και οι τελευταίες δημοσιονομικές μετρήσεις.

Αυτό οδήγησε σε μια σταδιακή επανατοποθέτηση κεφαλαίων, με την αγορά να «σπάει τα κοντέρ» και το προηγούμενο πρόσφατο υψηλό (στις 1.437,65 μονάδες) βάζοντας πλώρη για τις 1.500 μονάδες ή ακόμη και την υπέρβαση αυτών. Την ίδια στιγμή, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται και η τυχόν οριστικοποίηση του deal μεταξύ Τέρνα Ενεργειακής - Masdar, καθώς το κλίμα είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό και μπορεί να δημιουργηθεί ένα θετικό «domino effect». Βέβαια, όσο δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις και η αγορά τροφοδοτείται μόνο από σενάρια και φήμες, τόσο και η υπομονή των επενδυτών εξαντλείται.

Επιπλέον, όπως σημειώνει το insider.gr δε κοιτάμε τόσο δείκτες, όσο «καλάθια» μετοχών - μέσω και του rotation - που σε αυτή τη φάση υπεραποδίδουν. Είναι φανερό εδώ και μήνες πως η αγορά κινείται μέσω του ενός ευρύτερου rotation, καθώς όταν οι τράπεζες έχασαν κάποιο μέρος της δυναμικής τους, το «κενό» καλύφθηκε επάξια από άλλες δεικτοβαρείς μετοχές (αν και το Χρηματιστήριο αποτελεί τραπεζοκεντρική αγορά). Επιπλέον, οι μικροδιορθώσεις που βγαίνουν, κρατούν για ελάχιστες ημέρες ή είναι ακόμη και ενδοσυνεδριακές (ποντάροντας στο φόβο του retail και στην αποτίναξη των fast money investors) καθώς δεν έχει βγει από το καλοκαίρι μια κάθετη, απότομη και μεγάλη σε διάρκεια διόρθωση. Αντιθέτως, η αγορά φαίνεται να έχει «σπάσει» σε διάφορα γκρουπ μετοχών, που άλλα βρίσκονται σε μια φάση σύντομης διόρθωσης, άλλα υπεραποδίδουν και άλλα συσσωρεύουν μαζεύοντας δύναμη για την επόμενη μεγάλη κίνηση.

Στο ταμπλό σήμερα καταγράφεται ένα ήπιο profit taking με τον ΓΔ να υποχωρεί κατά 0,32% στις 1.444 μονάδες, με τον τζίρο πέριξ των 33 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει πτώση 0,34% και ο τραπεζικός διορθώνει κατά 0,55% στις 1.257,63 μονάδες. Η αγορά στέκεται αρκετά καλά με τις πρώτες ρευστοποιήσεις των profit takers να μαζεύονται άμεσα από τους ξένους και τους θεσμικούς.

Στις τράπεζες θετικό γύρισμα καταγράφει η Alpha Bank στα 1,628 ευρώ, με την ΕΤΕ και την ΠΕΙΡ να μαζεύουν τις αρχικές απώλειες. Απώλειες άνω του 1,2% για τη Eurobank.

Επιθετικό μάζεμα και στις μετοχές της Μυτιληναίος, της ΔΕΗ που όπως όλα δειχνουν θα περάσουν σε θετικό έδαφος.

Κέρδη 0,42% για ΟΤΕ, 0,3% για ΕΛΠΕ και 0,06% για τον ΟΠΑΠ, ενώ υπεραποδίδει και η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής με κέρδη 0,5% στα 18,20 ευρώ.

Ήπια κατοχύρωση κερδών για Optima, Σαράντη, Inctracom, ΕΛΧΑ και ΑΡΑΙΓ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Mytilineos: Ενισχυμένα 10% τα καθαρά κέρδη - Παραμένει σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης - Εξετάζει dual listing στο Λονδίνο

Οι επόμενες καλές ειδήσεις που περιμένει η ελληνική οικονομία – Ορόσημο το «μαξιλάρι» των 15,7 δισ.

Αποδράσεις και σε προορισμούς «outsider» σχεδιάζουν οι Έλληνες για το Πάσχα

gazzetta
gazzetta reader insider insider