Βρυξέλλες: 31 νεκροί και 270 τραυματίες ο τραγικός απολογισμός

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρυξέλλες: 31 νεκροί και 270 τραυματίες ο τραγικός απολογισμός

Στην διαβεβαίωση πως ο βομβιστής της επίθεσης στο μετρό των Βρυξελλών ήταν Khalid el-Bakraoui προχώρησε σήμερα ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Βελγίου και συμπλήρωσε πως ο ένας από τους καμικάζι της επίθεσης στο αεροδρόμιο ήταν ο αδελφός του Ibrahim el-Bakraoui

Οι βελγικές αρχές δεν ανακοίνωσαν εάν έχουν ταυτοποιήσει τα άλλα δύο άτομα τα οποία εμφανίζονται σε υλικό από τις κάμερες ασφαλείας στο αεροδρόμιο, μαζί με τον ταυτοποιημένο βομβιστή.

Ως προς τους δύο άλλους τρομοκράτες που εικονίζονται στη γνωστή φωτογραφία, λίγο πριν τις δυο εκρήξεις στο αεροδρόμιο, ο ένας εκτιμάται ότι είναι νεκρός, ενώ ο δεύτερος, αυτός με τα γυαλιά και το καπέλο, διέφυγε και καταζητείται. Σημειώνεται ότι η βαλίτσα του διαφυγόντος που τελικώς δεν εξερράγη, περιείχε τη μεγαλύτερη ποσότητα εκρηκτικών, ενώ, αντιθέτως από την εικόνα που υπήρχε ως σήμερα, δεν βρέθηκαν όπλα των καμικάζι στο αεροδρόμιο.

Οι βέλγικες αρχές ανέφεραν επίσης ότι σε ένα κάδο σκουπιδιών κοντά στο σπίτι των καμικάζι στις Βρυξελλες βρέθηκε ένας υπολογιστής στον οποίο ο ένας εκ των αδελφών el-Bakraoui είχε γράψει τη διαθήκη του σημειώνοντας πως είναι φοβισμένος και απελπισμένος.

Οι έρευενες συνεχίζονται σύμφωνα με τις βέλγικες αρχές, οι οποίες διευκρίνισαν πως οι νεκροί ειναι 31 και οι τραυματίες 270 εκ των οποίων πολλοί βαριά τραυματισμένοι. Ανέφεραν επίσης ότι προς το παρόν δεν έχουν πλήρη εικόνα των ταυτοτήτων των θυμάτων. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, οι βελγικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη ενός ακόμα υπόπτου για τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Όπως ανέφεραν αρχικά επρόκειτο για τον Najim Laachraoui, ωστόσο η πληροφορία παραμένει ανεπιβεβαίωτη.

Τα δύο αδέρφια που φέρονται ως δράστες, ήταν γνώριμοι των βελγικών αρχών για ποινικά αδικήματα, αλλά όχι για «τρομοκρατία».

Ο Khalid, με ψεύτικο όνομα, είχε νοικιάσει το διαμέρισμα αυτό σε συνοικία της βελγικής πρωτεύουσας όπου η αστυνομία σκότωσε έναν ένοπλο κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης την περασμένη εβδομάδα.

Ερευνητές βρήκαν μετά την επιχείρηση αυτή μια σημαία του Ισλαμικού Κράτους, ένα όπλο και ένα αποτύπωμα του βασικού υπόπτου των επιθέσεων του Παρισιού Salah Abdeslam, ο οποίος συνελήφθη την Παρασκευή από τη βελγική αστυνομία.

Και οι δύο αδελφοί el-Bakraoui έχουν ιδιαίτερα βεβαρυμένο ποινικό μητρώο για αδικήματα όμως που δεν είχαν σχέση μέχρι χθες με τρομοκρατία, σύμφωνα με το RTBF.

Ο τρίτος από τους δράστες της επίθεσης στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών που διαφεύγει, είναι ο Najim Laachraoui, 25 ετών, ήδη καταζητούμενος από την αστυνομία από τη Δευτέρα, σύμφωνα με την βελγική εφημερίδα DH. Το DNA του Laachraoui, βρέθηκε σε σπίτια που χρησιμοποιήθηκαν από τους δράστες των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, και ταξίδεψε τον Σεπτέμβριο με τον συλληφθέντα Salah Abdeslam.

Από τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο, αλλά και στο μετρό της πόλης, σκοτώθηκαν περισσότεροι από 30 άνθρωποι και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 200.

Την ευθύνη για τα τρομοκρατικά χτυπήματα, ανέλαβαν τζιχαντιστές που βρίσκονται στη Συρία, τέσσερις ημέρες μετά τη σύλληψη του Salah Abdeslam, βασικού υπόπτου για τις τρομοκρατικές επιθέσεις του περασμένου Νοεμβρίου στο Παρίσι.

Τα χθεσινά τρομοκρατικά πλήγματα στις Βρυξέλλες, έχουν προκαλέσει σοβαρό προβληματισμό τόσο στην Ευρώπη, όσο και διεθνώς, σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μέτρων ασφάλειας που εφαρμόζονται, αναγκάζοντας τις αρχές να προχωρήσουν στην αναθεώρηση ή την ενίσχυσή τους.

Οι βελγικές αρχές ασφάλειας εκτιμούν ότι οι εκρήξεις στο μετρό που κόστισαν τη ζωή περίπου 20 ανθρώπων, είχαν προφανώς σχεδιαστεί και προετοιμαστεί πριν από τη σύλληψη του Abdeslam, την περασμένη Παρασκευή.

Τα ευρήματα σε σπίτια των Βρυξελλών

Ένας εκρηκτικός μηχανισμός που περιείχε καρφιά, διάφορες χημικές ουσίες και ένα λάβαρο του Ισλαμικού Κράτους βρέθηκαν κατά τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη στις Βρυξέλλες, μετά τις επιθέσεις που βύθισαν στο πένθος τη βελγική πρωτεύουσα, όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή εισαγγελία.

«Οι έρευνες που έγιναν σε μια κατοικία στο Σάερμπεκ (κοινότητα των Βρυξελλών) οδήγησαν στην ανακάλυψη ενός εκρηκτικού μηχανισμού που, μεταξύ άλλων, περιείχε και καρφιά», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η εισαγγελία.

Στο ίδιο σπίτι αστυνομικοί βρήκαν επίσης χημικά προϊόντα και μια σημαία της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Ανέλαβε την ευθύνη ο ISIS

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, που ελέγχει μεγάλο μέρος της Συρίας και του Ιράκ, ανέλαβε την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν την Τρίτη στις Βρυξέλλες και είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 34 άνθρωποι, με ανακοίνωσή της που αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Telegram.

«Υποσχόμαστε στη συμμαχία των σταυροφόρων εναντίον του Ισλαμικού Κράτους ότι θα ζήσουν μαύρες μέρες σε απάντηση για την επίθεσή τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους», αναφέρει αυτή η ανακοίνωση, στα αραβικά και τα γαλλικά.

«Ένας μυστικός πυρήνας των στρατιωτών του Χαλιφάτου όρμησε εναντίον του σταυροφορικού Βελγίου» συνεχίζει το κείμενο, κατηγορώντας τη χώρα αυτή ότι «δεν σταμάτησε να μάχεται το Ισλάμ και τους μουσουλμάνους».

Λίγο νωρίτερα, το πρακτορείο ειδήσεων AMAQ, που συνδέεται με τους τζιχαντιστές, μετέδωσε ότι «οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους εκτέλεσαν μια σειρά από βομβιστικές επιθέσεις με ζώνες με εκρηκτικά και (εκρηκτικούς) μηχανισμούς, με στόχο ένα αεροδρόμιο και έναν κεντρικό σταθμό του μετρό στο κέντρο των Βρυξελλών, της πρωτεύουσας του Βελγίου».

«Οι μαχητές του ΙΚ άνοιξαν πυρ μέσα στο αεροδρόμιο του Ζαβεντέμ προτού πολλοί από αυτούς να πυροδοτήσουν τις ζώνες με τα εκρηκτικά ενώ ένας μάρτυρας πυροδοτούσε τη ζώνη με τα εκρηκτικά του στον σταθμό του μετρό του Μάαλμπεκ», έγραψε το πρακτορείο στα αραβικά και τα αγγλικά.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας στο αεροδρόμιο του Ζαβεντέμ είπε ότι άκουσε κάποιους να φωνάζουν στα αραβικά και πυροβολισμούς πριν από τις δύο εκρήξεις. Σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα, η μία από τις εκρήξεις πιθανότατα οφείλεται στην πυροδότηση των εκρηκτικών του ενός από τους δράστες.

Τα βελγικά μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν μια φωτογραφία, στην ουσία ένα καρέ από βίντεο που τραβήχτηκε από μια κάμερα ασφαλείας του αεροδρομίου, όπου διακρίνονται τρεις νέοι άνδρες να σπρώχνουν καροτσάκια αποσκευών. Οι άνδρες αυτοί θεωρούνται ύποπτοι για τις επιθέσεις και πιστεύεται ότι οι δύο ανατινάχθηκαν ενώ ο τρίτος διέφυγε και καταζητείται.

Μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες

Νεκρική σιγή επικρατεί περιμετρικά της πλατείας Σούμαν των Βρυξελλών και γύρω από τα κτίρια των ευρωπαϊκών θεσμών, λίγες ώρες μετά τον πανικό που έσπειραν οι βομβιστικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και τον σταθμό του μετρό Μάαλμπεκ. Οι σημαίες της Ε.Ε. έξω από το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου κυματίζουν μεσίστιες. Όλοι οι δρόμοι και οι λεωφόροι περιμετρικά της πλατείας Σούμαν έχουν αποκλειστεί για τα οχήματα ενώ η αστυνομία έχει αποκλείσει την πρόσβαση και για τους πεζούς περιμετρικά του σταθμού Μάαλμπεκ.

Συνεχώς ανεβαίνει και ο αριθμός των νεκρών από τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες. Στους 21 ανέρχεται ο αριθμός των καταμετρημένων νεκρών από τις σημερινές εκρήξεις που σημειώθηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο και σε σταθμό του μετρό, σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό που δόθηκε λίγο πριν από τις 11:00 τοπική ώρα (12.00 ώρα Ελλάδας), από εκπρόσωπο της πυροσβεστικής υπηρεσίας στη βελγική πρωτεύουσα προς το Γαλλικό Πρακτορείο. Βέβαια σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες VRT οι νεκροί ανέρχονται στους 34, 20 στο μετρό και 14 στο αεροδρόμιο ενώ αρκετοί είναι και οι τραυματίες. Το δημόσιο δίκτυο RTBF από την άλλη ανεβάζει τον τραγικό απολογισμό των επιθέσεων στους 26 νεκρούς, σύμφωνα με μήνυμα του στο Twitter.

Υπάρχουν «11 θάνατοι» στο αεροδρόμιο του Ζάβεντεμ και επίσης «περίπου δέκα» στον σταθμό Μάαλμπεκ στη ευρωπαϊκή συνοικία «όπου σημειώθηκε μια πολύ ισχυρή έκρηξη στο μετρό», δήλωσε ο Μέις. «Οι περισσότεροι τραυματίες έχουν ήδη απομακρυνθεί, η κατάσταση είναι αρκετά χαοτική».

Αυτή την ώρα γίνονται έρευνες σε σπίτια στην περιοχή των Βρυξελλών αλλά η βελγική δικαιοσύνη ζήτησε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να μην μεταδίδουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έρευνα. Πριν λίγα λεπτά το βελγικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο VTM μετέδωσε ότι εκκενώνεται ο πυρηνικός σταθμός του Τιχάνζ, επικαλούμενο αστυνομικές πηγές, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το δίκτυο μετέδωσε επίσης ότι ελέγχεται ύποπτο δέμα στο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών. Εξαιτίας αυτού το πανεπιστήμιο VUB συνέστησε σε όσους βρίσκονται στην πανεπιστημιούπολη Έτερμπεκ, στα νότια της πόλης, να κατευθυνθούν σε εσωτερικούς χώρους αμέσως και να παραμείνουν μέσα.

«Η επιτροπή ασφαλείας προτρέπει επίμονα όλους στην πανεπιστημιούπολη Έτερμπεκ αμέσως να κατευθυνθούν σε κλειστούς χώρους και να παραμείνουν εκεί», ανέφερε το VUB στο Twitter. Σύμφωνα με χρήστη του Twitter που φέρεται να βρίσκεται εντός του πανεπιστημίου, «η αστυνομία μόλις με διέταξε να παραμείνω εντός καθώς υπάρχει απειλή για βομβιστική επίθεση κοντά στην πανεπιστημιούπολη VUB».

Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αρχών ενώ οι αρχές φοβούνται ότι υπάρχουν ακόμη «άτομα που διαφεύγουν», σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου Didier Reynders.

Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Βελγίου επιβεβαιώνει αναφερόμενος στις εκρήξεις που σημειώθηκαν νωρίτερα σήμερα στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών ότι οφείλονται σε επίθεση αυτοκτονίας, μετέδωσε το δίκτυο RTBF, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω. Σύμφωνα με την βελγική αστυνομία βρέθηκε ένα καλάσνικοφ δίπλα στο πτώμα του δράστη της επίθεσης στο διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών ενώεντοπίστηκε και μία πεταμένη ζώνη με εκρηκτικά. Για την απενεργοποίησή της οι αρχές ετοιμάζονται να προκαλέσουν ελεγχόμενη έρκηξη, σύμφωνα με το βελγικό τηλεοπτικό δίκτυο VTM.

Ολόκληρη η πόλη βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού. Παγωμένες παραμένουν και όλες οι μεταφορές στη περιοχή ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε στο προσωπικό της να αποφεύγει τις μετακινήσεις. Το αεροδρόμιο εκκενώθηκε και οι πτήσεις από και προς σε αυτό ακυρώθηκαν μέχρι νεωτέρας. Οι σταθμοί του μετρό στις βελγική πρωτεύουσα έχουν κλείσει, ενώ διακόπηκαν και όλα τα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς. Τα σύνορά της με το Βέλγιο έκλεισε η Ολλανδία.


Το φλαμανδικό βελγικό δημόσιο δίκτυο VRT μεταδίδει πως οι εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών επρόκειτο για έργο τρομοκράτη αυτοκτονίας. Όπως προσθέτει βελγικό πρακτορείο ειδήσεων, Belga, πριν τις εκρήξεις, υπήρξαν πυροβολισμοί, ενώ ακούστηκε κάποιος να φωνάζει στα αραβικά πριν από τις δύο εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών.

Γραμμή πληροφορίων από το αεροδρόμιο των Βρυξέλλων

«Μην έρχεστε στο αεροδρόμιο - το αεροδρόμιο εκκενώνεται. Αποφύγετε την περιοχή του αεροδρομίου. Οι πτήσεις έχουν ματαιωθεί» έγραψαν οι υπεύθυνοι του αεροδρομίου στο Twitter. Επίσης, έδωσαν στη δημοσιότητα γραμμή για όποιον θέλει πληροφορίες. Ωστόσο, όπως αναφέρουν στο twitter οι τηλεφωνικές γραμμές είναι υπερφορτωμένες και υπάρχει πρόβλημα σύνδεσης.

«Μείνετε εκεί που είστε» το μήνυμα του κέντρου διαχείρισης κρίσεων του Βελγίου

Η επίθεση στο μετρό

Η έκρηξη στο μετρό ακολούθησε των δύο εκρήξεων που σημειώθηκαν το πρωί της Τρίτης στο αεροδρόμιο Zaventem των Βρυξελλών.

Μετά την έκρηξη όλοι οι σταθμοί του Μετρό έχουν κλείσει. Άγνωστος παραμένει μέχρι στιγμής ο αριθμός των θυμάτων και των τραυματιών από την δεύτερη επίθεση.

Επιθέσεις στο αεροδρόμιο

Μέχρι στιγμής για αρκετούς νεκρούς - τουλάχιστον 10- και πολλούς τραυματίες τραυματίες - περισσότερους από 35 - κάνουν λόγο τα τοπικά βελγικά μέσα ενημέρωσης, από τις δύο εκρήξεις του αεροδρόμιου Zaventem των Βρυξελλών.

Τα αίτια της έκρηξης δεν έχουν επισήμως εξακριβωθεί αλλά πηγές κάνουν λόγο για βομβιστή αυτοκτονίας. Μαρτυρίες άλλωστε νωρίτερα ανέφεραν πως λίγα λεπτά πριν την έκρηξη ακούστηκαν πυροβολισμοί ενώ κάποιος φώναξε στα αραβικά.

Ήδη ματαιώθηκαν όλες οι πτήσεις και έχει διακοπεί η κυκλοφορία των συρμών με κατεύθυνση το αεροδρόμιο ενώ εκκενώνεται και η περιοχή του αεροδρομίου.

Το περιστατικό σημειώθηκε τέσσερις ημέρες μετά τη σύληψη του Salah Abdeslam του βασικού υπόπτου των τρομοκρατικών επιθέσεων του Παρισιού τον περασμένο Νοέμβριο.

Σύμφωνα με αναφορές η μία έκρηξη έγινε στα γραφεία της American Airlines, στην αίθουσα αναχωρήσεων.

«Ήμουνα στα duty free του αεροδρομίου και άκουσα δύο πολύ ισχυρές εκρήξεις», αναφέρει ο Alex Rossi, δημοσιογράφος του Sky News που βρισκόταν στο αεροδρόμιο της στιγμή της έκρηξης.

«Ένοιωσα το κτίριο να κουνιέται και είδα καπνούς και σκόνη να βγαίνουν από μακρυά. Τρέχοντας προς το σημείο της έκρηξης, ο κόσμος έτρεχε πορος την έξοδο, ζαλισμένος και σοκαρισμένος», δήλωσε.

Οι πρώτες υποψίες αναφέρουν ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση, παρόλο που δεν έχει επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο ακόμη από τις αρχές. Άγνωστος παραμένει και ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιήθηκε η έκρηξη.

Οι αρχές εκκένωσαν άμεσα το αεροδρόμιο βγάζοντας τον κόσμο από την έξοδο κινδύνου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider