Σύννεφα δυσπιστίας για την Ελλάδα στο Eurogroup

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σύννεφα δυσπιστίας για την Ελλάδα στο Eurogroup

Αμφιβολίες για την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να δρομολογήσει εγκαίρως έως τις 11 Δεκεμβρίου τα δεύτερα προαπαιτούμενα εκφράζουν κύκλοι της ευρωζώνης, οι οποίοι εκτιμούν πως η πρώτη αξιολόγηση που σχετίζεται με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, το νέο φορολογικό και τις παρεμβάσεις στους αγρότες θα καθυστερήσει και θα επεκταθεί πέραν του Φεβρουαρίου.

Δεν είναι τυχαίο πως στελέχη των θεσμών που μιλούν τόσο με εγχώρια όσο και με ξένα ΜΜΕ διέρρεαν τα τελευταία 24ωρα πως δεν αποκλείουν παράταση των διαπραγματεύσεων Ελλάδος – θεσμών για την πρώτη αξιολόγηση ακόμη και ως τον Ιούλιο (κάτι που η κυβέρνηση αποκλείει κατηγορηματικά).

Σε μια τέτοια περίπτωση η Ελλάδα θα στερηθεί το προσεχές εξάμηνο δόσεων συνολικού ύψους 9 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα στήριξης, κάτι που ουσιαστικά θα επαναφέρει το σκηνικό που επικράτησε στους πρώτους 7 μήνες του 2015 στην οικονομία, δηλαδή αυτό της χρηματοδοτικής ασφυξίας.

Στη βάση αυτή αναμένονται με ενδιαφέρον οι τοποθετήσεις που θα κάνουν σήμερα στις Βρυξέλες πριν και μετά το Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, αλλά και οι αξιωματούχοι της ΕΕ και του ESM σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα. Αναπόφευκτα αναμένεται να ερωτηθούν και για τα εκτενή δημοσιεύματα στο γερμανικό Τύπο σύμφωνα με τα οποία η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα καθυστερήσει περαιτέρω, συμπαρασύροντας και τη συζήτηση για το χρέος.

Σε κάθε περίπτωση στο σημερινό Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ενημερώσει το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ για τη ψήφιση του προϋπολογισμού 2016, για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής και συγκεκριμένα για τη δεύτερη δέσμη μέτρων, που συνδέεται με την εκταμίευση του υπολειπόμενου 1 δισ. ευρώ από την πρώτη δόση της χρηματοδοτικής συνδρομής.

Πάντως, η συζήτηση στο Eurogroup για τα προαπαιτούμενα δεν θα είναι συγκεκριμένη καθώς οι οριστικές αποφάσεις για την υλοποίηση των μέτρων θα ληφθούν στις συναντήσεις που θα έχει αυτή την εβδομάδα επί ελληνικού εδάφους η κυβέρνηση με τους επικεφαλής των θεσμών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider