ASML: «Βουτιά» 22% στα κέρδη τριμήνου - Διατηρείται το guidance για το 2024

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ASML: «Βουτιά» 22% στα κέρδη τριμήνου - Διατηρείται το guidance για το 2024
Πτώση 4,5% σημειώνουν οι μετοχές της ASML, αφού η εταιρεία δεν κατάφερε να εκπληρώσει τους στόχους της για τις πωλήσεις, διατηρώντας όμως σταθερές τις προοπτικές της για το σύνολο του έτους.

Πτώση 4,5% σημειώνουν την Τρίτη οι μετοχές της ASML στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, αφού η εταιρεία δεν κατάφερε να εκπληρώσει τους στόχους της για τις πωλήσεις στο α' τρίμηνο του 2024 , διατηρώντας όμως σταθερές τις προοπτικές για το σύνολο του έτους.

Τα έσοδα από τις πωλήσεις της ASML, μίας από τις σημαντικότερες εταιρείες παραγωγής ημιαγωγών στο κόσμο, ανήλθαν σε 5,29 δισ. ευρώ έναντι 5,39 δισ. ευρώ που αναμενόταν από την LSEG.

Ακόμη η εταιρεία σημείωσε καθαρά κέρδη, 1,22 δισ. ευρώ έναντι των εκτιμήσεων για 1,07 δισ. ευρώ.

Σε ετήσια βάση, οι καθαρές πωλήσεις στο α' τρίμηνο παρουσίασαν μείωση 21,6%, ενώ τα καθαρά κέρδη της «κατακερματίστηκαν» με μείωση 34,7%.

«Βουτιά» 4% σε ετήσια βάση έκαναν και τα κέρδη από τις παραγγελίες για μηχανήματα της ASML, ένα μέγεθος που παρακολουθείται αρκετά στενά, καθώς ανήλθαν σε 3,6 δισ. ευρώ για το α' τρίμηνο, σχεδόν 2/3 λιγότερα από το τελευταίο τρίμηνο του 2023.

Η ASML παράγει εργαλεία γνωστά ως μηχανήματα λιθογραφίας υπεριώδους ακτινοβολίας, τα οποία είναι απαραίτητα για την κατασκευή των πιο προηγμένων τσιπ παγκοσμίως. Το τελευταίο χρόνο, η μειωμένη ζήτηση σε ηλεκτρονικά προϊόντα όπως smartphone και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, έπληξε τους κατασκευαστές τσιπ, που παράγουν τους ημιαγωγούς για τις συγκεκριμένες συσκευές. Αυτό με τη σειρά του έκανε ασθενέστερη και τη ζήτηση για τον εξοπλισμό της ASML.

«Τα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα της ASML δεν ήταν αυτά που πολλοί επενδυτές ήλπιζαν ή ανέμεναν. Μετά από ένα εξαιρετικό τέταρτο τρίμηνο, οι παραγγελίες του πρώτου τριμήνου αναμενόταν να συρρικνωθούν λόγω της ασταθούς φύσης τους, αλλά η έκταση που μειώθηκαν ήταν μεγαλύτερη από τις προσδοκίες και αυτό ενδεχομένως να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι», δήλωσε ο Ben Barringer, αναλυτής τεχνολογίας στην Quilter Cheviot.

Η ASML έχει δηλώσει προηγουμένως ότι αναμένει ότι οι καθαρές πωλήσεις για το 2024 θα είναι παρόμοιες με αυτές του 2023, όταν είχε αναφέρει καθαρές πωλήσεις ύψους 27,6 δισ. και παραμένει σε αυτή την πρόβλεψη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Λαγκάρντ αποκλείει τις εκπλήξεις για τα επιτόκια - «Σύντομα οι μειώσεις»

ΕΕ: Μέση Ανατολή, Ουκρανία και οικονομία στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες

Τράπεζες: Μάζεψαν καταθέσεις 13,8 δισ. την τελευταία διετία – Αύξηση των προθεσμιακών το 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider