ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Αίτηση στην ΕΤΕπ για χρηματοδότηση της Αντλησιοταμίευσης Αμφιλοχίας

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Αίτηση στην ΕΤΕπ για χρηματοδότηση της Αντλησιοταμίευσης Αμφιλοχίας
Terna Energeiaki
Η αίτηση αφορά τη δανειοδότηση του έργου με 120 εκατ. ευρώ, η κατασκευή του οποίου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με ορίζοντα λειτουργίας το 2026, όπως επισημαίνει ο Όμιλος στα αποτελέσματα του 2023. Σε Ελλάδα και Βουλγαρία το επόμενο «κύμα» μονάδων ανανεώσιμων πηγών.

Αίτηση στην ΕΤΕπ έχει υποβάλει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, για τη χορήγηση δανείου ύψους 120 εκατ. ευρώ για τη μονάδα αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία. Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός της μονάδας ξεπερνά τα 600 εκατ. ευρώ, με την εγχώρια προστιθέμενη αξία να αγγίζει το 70% της επένδυσης.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση που υλοποιείται στη χώρα μας σε έργο αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως αναφέρεται στα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου για την περσινή χρήση, η κατασκευή της μονάδας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, έχοντας ξεκινήσει από το τέλος του 2022. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε διάρκεια περίπου τριών ετών, συμβάλλοντας σε σημαντικό βαθμό στην περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ στο εγχώριο ενεργειακό μίγμα.

Για τον σκοπό αυτό η μονάδα (όπως και όλα τα έργα αντλησιοταμίευσης) θα λειτουργεί σαν «φυσική μπαταρία» για τη μαζική αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων ηλεκτρικής και για μεγάλη διάρκεια. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς θα ανέρχεται σε 680 MW (μεγαβάτ) για παραγωγή και 730 MW για άντληση. Η ετήσια παραγωγή ενέργειας θα αγγίζει τις 816.00 GWh.

Ωρίμανση δύο ακόμη «φυσικών μπαταριών»

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αντλησιοταμίευση δεν ανταγωνίζεται τις μπαταρίες, που επίσης χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση ηλεκτρισμού, καθώς οι δύο τεχνολογίες καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες των ηλεκτρικών συστημάτων. Η συμπληρωματικότητα των δύο λύσεων φαίνεται και από το γεγονός ότι στο business plan της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή δίνουν το «παρών» και οι standalone μπαταρίες, με τον Όμιλο να έχει κατακυρώσει λειτουργική και επενδυτική ενίσχυση για μία μονάδα ισχύος 40 MW, μέσω του δεύτερου σχετικού διαγωνισμού της ΡΑΑΕΥ.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, στα σχέδια της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή είναι να ενισχύσει το χαρτοφυλάκιό της σε «φυσικές μπαταρίες», ωριμάζοντας νέα έργα. Έτσι, εκτός από την αντλησιοταμίευση στην Αμφιλοχία, στον νέο κατάλογο με τα 209 έργα υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας του Πανευρωπαϊκού Δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης (TYNDP) 2024 του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς (ENTSO-E), έχουν περιληφθεί δύο ακόμη επενδυτικά της σχέδια.

Το πρώτο αφορά μία μονάδα αντλησιοταμίευσης που αναπτύσσει από κοινού με τη ΔΕΗ στον Λάδωνα. Πρόκειται για έργο με εγκατεστημένη ισχύ 220 MW για παραγωγή και 231 MW για άντληση. Εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το 2032.

Επίσης, στα σκαριά βρίσκεται μία ακόμη μονάδα αντλησιοταμίευσης («Βροχόνερα»). Η εν λόγω μονάδα αποτελείται από δύο ανεξάρτητα έργα, το «Βροχόνερα I” (συνολική εγκατεστημένη ισχύ 424 MW για παραγωγή και 377 MW για άντληση) και “ Βροχόνερα II” (συνολική εγκατεστημένη ισχύ 351 MW για παραγωγή και 344 MW για άντληση). Όπως επισημαίνει ο Όμιλος στα οικονομικά αποτελέσματα του 2023, τα έργα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο του ENTSO-E θα αποτελέσουν σημαντικό μέρος στην διαμόρφωση του ηλεκτρικού συστήματος της Ευρώπης έως το 2040.

10 πρότζεκτ σε λειτουργία το 2024-25

Όσον αφορά το portofolio του Ομίλου σε έργα ΑΠΕ, το 2023 αποτέλεσε ορόσημο με την ολοκλήρωση της συστοιχίας αιολικών στον Καφηρέα, με την οποία η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έσπασε το «φράγμα» των 1.000 MW. Μάλιστα, καθώς το 2024 θα είναι το πρώτο έτος πλήρους λειτουργίας του πρότζεκτ του Καφηρέα -το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο αιολικό έργο στη χώρα μας- αναμένεται σημαντική συμβολή του κατά το τρέχον έτος στα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου.

Όσον αφορά τις επόμενες κινήσεις για ενίσχυση του «πράσινου» χαρτοφυλακίου, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει στα σκαριά 10 πρότζεκτ σε Ελλάδα και Βουλγαρία, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της διετίας 2024-25, αυξάνοντας τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ του Ομίλου πάνω από 600 MW. Στην πλειονότητά τους, τα πρότζεκτ αυτά αφορούν νέα φωτοβολταϊκά πάρκα, τα οποία αθροίζουν συνολική ισχύ περί τα 540 MW.

Στο επόμενο «κύμα» επενδύσεων, για την επόμενη 2ετία, περιλαμβάνεται επίσης η ενίσχυση της συνολικής αιολικής εγκατεστημένης ισχύος κατά 40 MW περίπου. Παράλληλα, έως το τέλος του 2025 αναμένεται να ολοκληρωθεί και η standalone μπαταρία που προκρίθηκε από τον διαγωνισμό της ΡΑΑΕΥ.

Το «παρών» και στα offshore αιολικά

Την ίδια στιγμή, εντός του 2023 η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή πραγματοποίησε ένα σημαντικό βήμα για την «είσοδο» στα υπεράκτια αιολικά, έναν νέο για τα εγχώρια δεδομένα «πράσινο» ενεργειακό κλάδο, ο οποίος αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο τις επόμενες 10ετίες στην ενεργειακή μετάβαση.

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο ο Όμιλος έλαβε τη μία από τις πρώτες άδειες έρευνας για Πιλοτικά Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα, τα οποία προορίζεται να εγκατασταθούν στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Αλεξανδρούπολης. Η περιοχή επιτρέπει την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σταθερής έδρασης (fixed bottom), με την άδεια της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή να αφορά ένα πάρκο ισχύος 400 MW.

Επίσης, ο Όμιλος πρωταγωνιστεί στην εμπορική εκμετάλλευση έργων ΑΠΕ μέσω διμερών συμβάσεων («πράσινων» PPAs). Σε αυτό το πλαίσιο, έγινε ο πρώτος παραγωγός ΑΠΕ που σύναψε «πράσινο» PPA με εταιρεία του Δημοσίου, προχωρώντας σε σχετική συμφωνία με την ΕΥΑΘ. Υπενθυμίζεται ότι το επενδυτικό πλάνο του Ομίλου προβλέπει ότι η συνολική ισχύς του χαρτοφυλακίου του θα ανέρχεται σε 6 GW.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρηματιστήριο των ολίγων - Οι μακρινές ΗΠΑ - Το placement και το... παρελθόν

Πλαφόν για 3 χρόνια στις προμήθειες και χρεώσεις για συναλλαγές με POS έως 10 ευρώ – Οι 15 ΚΑΔ της «Μικρής Λιανικής»

Εταιρείες Διαχείρισης: Κέρδη 157 εκατ. ευρώ το 2023, δάνεια αξίας 88 δισ. στο χαρτοφυλάκιό τους

gazzetta
gazzetta reader insider insider