Λουκέτο στην low-cost περιφερειακή αεροπορική εταιρεία της Μεγάλης Βρετανίας Flybe, έβαλε ο κοροναϊός, δύο μήνες μετά την διάσωσή της από την βρετανική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με ανακοίνωσή της ακυρώνονται όλες οι πτήσεις της και καλούνται οι ταξιδιώτες που είχαν προγραμματίσει να πετάξουν να μην μεταβούν στα αεροδρόμια. «Εάν έχετε προγραμματίσει να ταξιδέψετε με την Flybe, παρακαλείσθε να μην μεταβείτε στα αεροδρόμια εκτός κι αν έχετε αλλάξει το εισιτήριό σας για να πετάξετε με κάποιον άλλο αερομεταφορέα. Δυστυχώς η Flybe δεν μπορεί πλέον να παράσχει εναλλακτικές πτήσεις για τους επιβάτες» αναφέρει χαρακτηριστικά η εταιρεία.
Η πτώση της ζήτησης λόγω του κοροναϊού οδήγησε στην κατάρρευση της αεροπορικής εταιρείας με έδρα το Έξετερ η οποία ιδρύθηκε το 1979 και αποτελούσε μια από τις μεγαλύτερες περιφερειακές αεροπορικές εταιρείες εξυπηρετώντας το 40% των εσωτερικών μετακινήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, πραγματοποιώντας δηλαδή σχεδόν δύο στις πέντε πτήσεις εσωτερικού.
Η εταιρεία απασχολεί πάνω από 2.000 υπαλλήλους και διακινεί περί τα 8 εκατ. άτομα ετησίως μέσω των περιφερειακών αεροδρομίων της Βρετανίας όπως τα αεροδρόμια των Μπέλφαστ, Σαουθάμπτον, Μάντσεστερ, Μπέρμιγχαμ, σύμφωνα με τον Guardian.
Αντιμετώπιζε εδώ και καιρό οικονομικά προβλήματα
Να υπενθυμίσουμε ότι η εταιρεία αντιμετώπιζε εδώ και καιρό οικονομικά προβλήματα - είχε ανακοινώσει ζημιές περί τα 20 εκατ. στερλίνες σε ετήσια βάση - είχε όμως ενεργοποιηθεί σχέδιο διάσωσής της μετά την εξαγορά της έναν χρόνο πριν, από την Connect Airways – κοινοπραξία της Virgin Atlantic, της Stobart Air και του hedge fund Cyrus Capital. Σε αυτό το σχέδιο μάλιστα αποφάσισε να συμβάλει και η Βρετανική κυβέρνηση μέσω πακέτου μέτρων ύψους 100 εκατ. στερλινών, μετά από επικρίσεις των συνδικάτων που «χαρακτήριζαν εξοργιστικό το γεγονός ότι δεν πήρε το μάθημά της από την κατάρρευση της Monarch και της Thomas Cook».
Η χρεοκοπία της αεροπορικής εταιρείας αφήνει στον αέρα πολλά εγχώρια δρομολόγια την ώρα που οι εργατικές ενώσεις προειδοποιούν ότι μπορεί να τεθούν σε κίνδυνο κι άλλες θέσεις εργασίας. Για το λόγο αυτό μάλιστα η κυβέρνηση της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι συζητά με τις λοιπές αεροπορικές εταιρείες για να βρεθεί τρόπος να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος που απορρέει από την κατάρρευση της Flybe και να καλυφθούν τα δρομολόγια που χάνονται.
Να υπενθυμίσουμε ότι η Flybe αποτελεί το πρώτο θύμα μιας κρίσης που πλήττει το σύνολο της αεροπορικής βιομηχανίας. Η εξάπλωση με ταχύτατους ρυθμούς του κοροναϊού, ο οποίος ξεκίνησε από την Κίνα και πλέον έχει φτάσει σε όλες τις Ηπείρους εκτός από την Ανταρκτική, έχει περιορίσει κατά πολύ τις μετακινήσεις αλλά και τον προγραμματισμό ταξιδιών και κάποιες αεροπορικές εταιρείες λαμβάνουν έκτακτα μέτρα, όπως η αναγκαστική άνευ αποδοχών άδεια των υπαλλήλων - για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και να εξορθολογίσουν τους ισολογισμούς τους.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Διεθνούς Ένωσης Αεροπορικών Μεταφορών(IATA) η διακοπή των πτήσεων και των ταξιδιών θα κοστίσει πιθανώς τις αεροπορικές εταιρείες δισεκατομμύρια δολάρια και θα μειώσει την παγκόσμια κίνηση κατά 4,7%, σηματοδοτώντας την πρώτη συνολική μείωση της ζήτησης από την παγκόσμια οικονομική κρίση.