Έρχονται αλλαγές στα στεγαστικά σε ξένο νόμισμα

Δήμητρα Μάρκου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχονται αλλαγές στα στεγαστικά σε ξένο νόμισμα

Αυστηρότερους κανόνες για τα δάνεια σε ξένο νόμισμα και τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο επεξεργάζεται η κυβέρνηση με στόχο οι καταναλωτές να έχουν δικαίωμα να μετατρέψουν τις δανειακές τους συμβάσεις σε άλλο νόμισμα εφόσον το επιθυμούν υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Αυτό δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Αντώνης Παπαδεράκης, με αφορμή τον σημερινό εορτασμό της Ημέρας του Καταναλωτή. Μάλιστα ο κ. Παπαδεράκης διευκρίνισε ότι για το θέμα αναμένεται έως το τέλος Μαρτίου έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Με την απόφαση θα θεσπιστούν νέοι κανόνες για την αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως οι ανεύθυνες πρακτικές χορήγησης και λήψης δανείων, η παραπλανητική διαφήμιση και εμπορική προώθηση, καθώς και η ανεπαρκής παροχή πληροφοριών πριν από τη σύναψη συμβάσεων ενυπόθηκης στεγαστικής πίστης. Επίσης θα προβλέπει και ρυθμίσεις που θα περιορίζουν τον συναλλαγματικό κίνδυνο στον οποίο είναι εκτεθειμένος ο καταναλωτής που συνάπτει δάνεια σε ξένο νόμισμα.

Αναφορικά με τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί από πλευράς τραπεζών στη χορήγηση βεβαιώσεων οφειλών για υπαγωγή δανειοληπτών στο νόμο Κατσέλη καθώς και για την επικαιροποίηση των στοιχείων των αιτήσεων υπαγωγής όπως τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου , έχουν επιβληθεί έως σήμερα στις τράπεζες πρόστιμα συνολικού ύψους 435.000,00 ευρώ, ενώ η διερεύνηση των καταγγελιών, που σήμερα ανέρχονται στις 540, συνεχίζεται από τις υπηρεσίες μας.

Τέλος, στο σχεδιασμό της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου είναι και η ανάληψη πρωτοβουλίας σχετικά με την αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων στα ισόβια συμβόλαια νοσοκομειακής περίθαλψης, ώστε τα κριτήρια του ύψους αυτών να είναι συγκεκριμένα, εύλογα και διαφανή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider