ΗΠΑ: «Φρέναρε» στο 1,6% η ανάπτυξη το 1ο τρίμηνο - «Τσίμπησε» ο πληθωρισμός

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: «Φρέναρε» στο 1,6% η ανάπτυξη το 1ο τρίμηνο - «Τσίμπησε» ο πληθωρισμός
Η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας στην αυγή του 2024 ήταν πιο αναιμική από τις προβλέψεις - Το ΑΕΠ των ΗΠΑ το τρίμηνο περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου, αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,6%.

Η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας στην αυγή του 2024 ήταν πιο αναιμική από τις προβλέψεις των αναλυτών, κάτι που οφείλεται στο γεγονός πως οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν με βραδύτερο ρυθμό από το αναμενόμενο. Ειδικότερα, το ΑΕΠ των ΗΠΑ το τρίμηνο περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου, αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,6% προσαρμοσμένο με την εποχικότητα και τον πληθωρισμό.

Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο 2,4% μετά από το «άλμα» του 3,4% που σημειώθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2023 και το 4,9% για το α' τρίμηνο της περασμένης χρονιάς. Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 2,5% στο 1ο τρίμηνο του 2024, έναντι ανόδου 3,3% το 4ο τρίμηνο του 2023. Ωστόσο, παρά το ότι το αμερικανικό ΑΕΠ διατηρήθηκε σε θετικό έδαφος για το τρίμηνο, υπάρχουν ορισμένα δυσάρεστα νέα στο μέτωπο του πληθωρισμού.

Ο δομικός δείκτης τιμών προσωπικής καταναλωτικής δαπάνης, εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας που συνιστά βασικό «κλειδί» για την σφυγμομέτρηση του πληθωρισμού από την Fed, αυξήθηκε στο 3,7% από 2% το τέταρτο τρίμηνο. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στο 3,4%. Οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής της FOMC τείνουν να εστιάζουν στον «πυρήνα» του πληθωρισμού ως καλύτερο τον δείκτη καταγραφής των μακροπρόθεσμων τάσεων.

Οι αγορές υποχωρούν μετά τα νέα μακροοικονομικά στοιχεία με τα futures του βιομηχανικού Dow Jones να υποχωρούν περισσότερο από 400 μονάδες, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων κινούνται υψηλότερα με αυτή του 10ετούς ομολόγου να διαμορφώνεται στο 4,69%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Amazon: Επένδυση 11 δισ. στην Ιντιάνα για την κατασκευή data centers

Τι είναι τα επεξεργασμένα τρόφιμα και γιατί δεν χρειάζεται να τα αποφεύγουμε

Βρετανία: Δύο εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από μακροχρόνια συμπτώματα Covid

gazzetta
gazzetta reader insider insider