Έρχονται τον Απρίλιο τα «τέλη κυκλοφορίας με το μήνα»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχονται τον Απρίλιο τα «τέλη κυκλοφορίας με το μήνα»
Τις επόμενες ημέρες στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση. Στην πλατφόρμα myCar η δήλωση για άρση ακινησίας των οχημάτων.

Τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε άρση της ακινησίας των οχημάτων τους πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας με το μήνα θα έχουν από τις αρχές Απριλίου χιλιάδες φορολογούμενοι, οι οποίοι έχουν καταθέσει ψηφιακά τις πινακίδες των οχημάτων τους προκειμένου να αποφύγουν την πληρωμή των τελών για ολόκληρο το 2024.

Παράλληλα, στα σκαριά βρίσκονται αλλαγές στο ποινολόγιο για τη μη πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, οι οποίες θα εφαρμοστούν το επόμενο έτος και προβλέπουν την εφαρμογή κλιμακωτού προστίμου ανάλογα με τον χρόνο εκπρόθεσμης καταβολής των τελών.

Στο ΥΠΕΘΟ ετοιμάζουν τη σχετική νομοθετική διάταξη η οποία θα δίνει και φέτος τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να προχωρήσουν σε ψηφιακή άρση της ακινησίας των οχημάτων τους, πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με τους μήνες που θέλουν να τα κυκλοφορήσουν. Έτσι αν κάποιος επανακυκλοφορήσει το αυτοκίνητό του για ένα μήνα θα πληρώσει το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12, για 3 μήνες τα 3/12 για 4 μήνες τα 4/12 και ούτω καθεξής.

Για παράδειγμα, ένας ιδιοκτήτης αυτοκινήτου 2.000 κυβικών το οποίο επιβαρύνεται κανονικά με ετήσια τέλη 690 ευρώ, αν θελήσει να κυκλοφορήσει ξανά το αυτοκίνητό του για διάστημα δυο μηνών θα επιβαρυνθεί με τέλη 115 ευρώ (2 μήνες από 57,5 ευρώ ο καθένας). Αντίστοιχα αν ένας ιδιοκτήτης αυτοκινήτου 2.400 κυβικών με ετήσια τέλη 920 ευρώ θελήσει να «πάρει πίσω» τις πινακίδες του για το διάστημα 6 μηνών θα πρέπει να καταβάλλει 459,6 ευρώ (76,6 ευρώ για έξι μήνες).

Άρση ακινησίας

Η άρση της ακινησίας γίνεται ψηφιακά μέσω της πλατφόρμας myCAR της ΑΑΔΕ. Με τους κωδικούς του Taxis, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα μπαίνουν στην πλατφόρμα θα επιλέγουν το όχημα που είναι σε ψηφιακή ακινησία και θα πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας για τους μήνες που θέλουν. Στη συνέχεια θα γίνεται αυτόματος έλεγχος εάν το όχημα είναι ασφαλισμένο και στο τέλος θα υποβάλλεται το αίτημα για άρση της ακινησίας.

Επισημαίνεται ότι το δικαίωμα άρσης ακινησίας χορηγείται μόνο μία φορά εντός του έτους, ενώ όταν λήξει το διάστημα κίνησης για το οποίο έχουν καταβληθεί αναλογικά τέλη κυκλοφορίας το όχημα θα πρέπει να τεθεί άμεσα σε ψηφιακή ακινησία αλλιώς θα κληθεί να πληρώσει τσουχτερά πρόστιμα.

Για τα οχήματα των οποίων τα στοιχεία κυκλοφορίας είναι κατατεθειμένα στη ΔΟΥ φορολογίας εισοδήματος του ιδιοκτήτη ή κατόχου, η άρση ακινησίας πραγματοποιείται στη ΔΟΥ, ενώ η εκ νέου θέση σε ακινησία πραγματοποιείται ηλεκτρονικά από τον ιδιοκτήτη ή κάτοχο του οχήματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στα ύψη και πάνω από αυτά - Σημαντικά έσοδα από την ΤτΕ – «Εθνική υπόθεση» τα offshore αιολικά

Τρ. Πειραιώς: Ο πρώην ασθενής της Ευρώπης φέρνει τώρα επενδυτικό «πυρετό» - Πάνω από 4 δισ. ήδη οι προσφορές στο placement

ΟΛΘ: Τι «παίζει» με τον διαγωνισμό για τον 6ο προβλήτα και τις προσφορές

gazzetta
gazzetta reader insider insider