Πόντους στην επιμήκυνση της σεζόν χαρίζουν οι Βρετανοί τουρίστες

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόντους στην επιμήκυνση της σεζόν χαρίζουν οι Βρετανοί τουρίστες
british airways
Η δυναμική της βρετανικής αγοράς το πρώτο τετράμηνο του έτους και η συνεισφορά της British Airways.

Πόντους στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου χαρίζουν οι Βρετανοί τουρίστες, οι οποίοι αποτελούν παραδοσιακά τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά-τροφοδότη της χώρας μας. Τόσο την προηγούμενη χρονιά όσο και φέτος μάλιστα, οι ροές από την συγκεκριμένη αγορά στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας δείχνουν να αυξάνουν, ενισχύοντας τις προσδοκίες για μια νέα χρονιά ιστορικών υψηλών μεγεθών.

Η δυναμική της βρετανικής αγοράς

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, τα οποία παρουσιάστηκαν χθες στους δημοσιογράφους σε σχετική εκδήλωση για την British Airways, η βρετανική αγορά συνέβαλε τα μέγιστα στα περσινά ρεκόρ του τουρισμού καθώς κατέγραψε άνοδο της τάξης του 9% σε σχέση με τις επιδόσεις προ πανδημίας. Κι αυτό όταν η πρώτη σε αφίξεις κι έσοδα αγορά, η γερμανική, κέρδισε τα «πρωτεία» χωρίς όμως να έχει αναπληρώσει στο 100% τα προ πανδημίας μεγέθη της.

Πέρα από την ανοδική πορεία μάλιστα, ήταν μια από τις αγορές που συνέβαλε αισθητά στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, καθώς οι Βρετανοί επισκέπτες που ήρθαν στην Ελλάδα εκτός περιόδου αιχμής ήταν σχεδόν διπλάσιοι σε σχέση με κάποια χρόνια πίσω, όπως το 2016. Για την ακρίβεια, όπως ανέφερε η κα. Ιωάννα Παπαδοπούλου Διευθύντρια Επικοινωνίας & Μάρκετινγκ του ΔΑΑ, το 2023 καταγράφηκαν 138.000 τουριστικές αφίξεις περισσότερες από το 2016, μεταξύ Οκτωβρίου και Απριλίου, αριθμός που μαρτυρά αύξηση της τάξης του 77%. Μάλιστα εκτός περιόδου αιχμής ταξίδεψαν στην Ελλάδα σχεδόν οι μισοί Βρετανοί τουρίστες που επισκέφτηκαν τη χώρα το 2023.

Αυξημένος ο αριθμός των Βρετανών τουριστών και φέτος

Η ανοδική πορεία των Βρετανών συνεχίζεται και την τρέχουσα χρονιά, γεγονός που αναπτερώνει τις ελπίδες για νέα ρεκόρ στον κλάδο, αν σκεφτεί κανείς ότι οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο το 2023 διαμορφώθηκαν στα 3.307,8 εκατ. ευρώ απέχοντας μόλις 256 εκατ. ευρώ από τα 3.563,8 εκατ. ευρώ εισπράξεων των Γερμανών τουριστών, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ. Σύμφωνα με σχετική μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ για την πρόθεση διακοπών στο εξωτερικό τους επόμενους 12 μήνες, οι Βρετανοί καταγράφουν το υψηλότερο ποσοστό σε σχέση με άλλους ευρωπαίους φθάνοντας στο 77,1%, όταν οι Γερμανοί βρίσκονται στο 75,1%, και οι Γάλλοι στο 62,6%

Οι ενδείξεις είναι ορατές και από τα αποτελέσματα των τεσσάρων πρώτων μηνών. Βάσει των όσων ανέφερε η κα Παπαδοπούλου το πρώτο τετράμηνο οι επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο προς τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, ξεπέρασαν τις 534.000 σημειώνοντας άνοδο 7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, όταν η επιβατική κίνηση στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας αυξήθηκε κατά 16,5% το ίδιο διάστημα. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η βρετανική αγορά να «τερματίσει» 3η από πλευράς διεθνούς απευθείας κίνησης κατά το τετράμηνο Ιανουάριος – Απρίλιος 2024, ενώ παρέμεινε στη 2η από πλευράς ξένων επισκεπτών σημειώνοντας αύξηση 24% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Σημειωτέον ότι το 2023 η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν 2η από πλευράς διεθνούς απευθείας κίνησης με +15% αύξηση σε σχέση με το 2019 αλλά και 2η από πλευράς ξένων επισκεπτών με αύξηση +19% σε σχέση με το 2019. Την προηγούμενη χρονιά ο ΔΑΑ υποδέχθηκε πάνω 1,8 εκατ. επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο έναντι 1,6 εκατ. επιβάτες το 2019, το προ πανδημικό έτος ρεκόρ του αερολιμένα.

Σημαντική η συνεισφορά της British Airways

Σημαντικό ρόλο στην προαναφερθείσα εξέλιξη έπαιξε και η British Airways, η οποία το περασμένο έτος μετέφερε στη χώρα μας 500.000 επισκέπτες. Την τρέχουσα χρονιά δε, σύμφωνα με τα στοιχεία των τεσσάρων πρώτων μηνών, οι επισκέπτες της British προς την Ελλάδα είναι αυξημένοι κατά +6,6% σε σχέση με πέρυσι. Το Λονδίνο, με μερίδιο αγοράς 83%, στο σύνολο της αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου, κυριαρχεί στην συνδεσιμότητα της Αθήνας με την Μ. Βρετανία. Χαρίζει δε πόντους στην πολυπόθητη επιμήκυνση καθώς το 47% των ξένων επιβατών επισκέπτονται την Αθήνα κατά την χαμηλή περίοδο - ήτοι το διάστημα Οκτωβρίου – Απριλίου. Κι αυτό γιατί οι επιβάτες της γραμμής ταξιδεύουν κυρίως για αναψυχή (κατά 62%), ωστόσο η κίνηση VFR (σκοπός ταξιδιού επίσκεψη σε συγγενείς και φίλους) και τα επαγγελματικά ταξίδια αντιστοιχούν σε 25% και 10% αντίστοιχα.

Επενδύσεις 7 δισ. λιρών πραγματοποιεί η British Airways

Σε αυτό συνηγορεί και το γεγονός ότι η British Airways αναπτύσσεται μέσα από ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 7 δισ. λιρών που υλοποιεί. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Περιφερειακός Εμπορικός Διευθυντής του αερομεταφορέα, Emil Delibashev, σε συνέχεια των θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων του 2023 και του α' τριμήνου του 2024, η διοίκηση της British Airways προχωρά στη μεγαλύτερη διαχρονικά επένδυση της, ύψους 7 δισ. λιρών Αγγλίας η οποία περιλαμβάνει 600 διαφορετικές πρωτοβουλίες. «Το επενδυτικό μας πρόγραμμα βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί κατά τη διάρκεια των προσεχών ετών. Μας δίνει δε την πεποίθηση πως θα συνεχίσουμε να συνδέουμε την Ελλάδα με το Ηνωμένο Βασίλειο και, πέραν του Λονδίνου, με περισσότερους από 180 προορισμούς, προσφέροντας κορυφαία premium προϊόντα και υπηρεσίες, όπως η Club Europe και η Club World».

Μεταξύ άλλων, ο βρετανικός αερομεταφορέας αναμένεται να ενισχύσει τον στόλο του με 8 νέα αεροσκάφη Airbus A320neo και A321neo, με τις παραλαβές των αεροπλάνων να ξεκινούν από τον Μάιο. Σημειώνεται ότι η British Airways εκτελεί καθημερινά 4-5 πτήσεις από την Αθήνα προς το Χίθροου και συνολικά ενώνει το Ηνωμένο Βασίλειο (Χίθροου και Γκάτγουικ) με 15 προορισμούς ανά την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Κερδίζει το στοίχημα της επέκτασης της σεζόν η Ελλάδα

Τουρισμός: Οι Ιταλοί επιλέγουν Αστυπάλαια, Νάξο και Σκόπελο για διακοπές τον Μάιο

​​Με νέα πεντάστερα υποδέχεται τη σεζόν ο ελληνικός τουρισμός

gazzetta
gazzetta reader insider insider