Εξωδικαστικό «κούρεμα» οφειλών φέρνει ο νέος Νόμος Κατσέλη

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Εξωδικαστικό «κούρεμα» οφειλών φέρνει ο νέος Νόμος Κατσέλη
Μετά την επιδότηση δόσεων, στο τραπέζι κυβέρνησης και τραπεζών πέφτει και το κούρεμα οφειλής. Πού θα κριθεί το σκληρό «παζάρι» των δύο πλευρών και τι ζητούν οι Θεσμοί.

Κούρεμα οφειλής και επιδότηση δόσεων θα συνδυάζει το νέο πλαίσιο για την προστασία κατοικίας που εξετάζει η κυβέρνηση σε συνεργασία με τις τράπεζες και τους Θεσμούς, αναφέρουν στο insider.gr ανώτατες τραπεζικές πηγές.

Η ομάδα εργασίας που θα παρουσιάσει τις προτάσεις της στους δανειστές ξεκίνησε τις εργασίες της σήμερα, Τρίτη, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Ένωση Τραπεζών και αναμένεται να ολοκληρώσει το έργο της εντός 2-3 μηνών. Σημειώνεται ότι ο νόμος Κατσέλη πήρε άτυπη παράταση έως τα τέλη Φεβρουαρίου, με την κυβέρνηση να «καίγεται» να ανακοινώσει το διάδοχο καθεστώς προστασίας της α΄κατοικίας εν όψει των φετινών εκλογών.

Εκτός από την επιδότηση οφειλής που εξετάζεται στη λογική του σχεδίου «ΕΣΤΙΑ» που εφαρμόστηκε στην Κύπρο, στο τραπέζι κυβέρνησης και τραπεζών πέφτει και το κούρεμα οφειλών. Στόχος της κυβέρνησης είναι να βρεθεί μια συνολική λύση εκλογίκευσης των οφειλών για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που δεν θα περνά από τις αίθουσες των δικαστηρίων, καθώς κάτι τέτοιο συνεπάγεται τεράστιες καθυστερήσεις.

Τραπεζικές πηγές υπογραμμίζουν, πάντως, ότι το οριζόντιο κούρεμα για αποτελεί «κόκκινη γραμμή» και διαβεβαιώνουν ότι κάθε περίπτωση θα εξετάζεται χωριστά. Στόχος των τραπεζών, αλλά και των εποπτικών αρχών στη Φρανκφούρτη, είναι ο «νέος Νόμος Κατσέλη» να μην προσφέρει ασυλία στους στρατηγικούς κακοπληρωτές –όπως έχει συμβεί έως σήμερα- αλλά να προστατεύει τους πραγματικά οικονομικά αδύναμους. Παράλληλα, ο SSM πιέζει να πάρουν τον δρόμο του πλειστηριασμού κατοικίες μικρότερης αξίας, καθώς η δεξαμενή των ενυπόθηκων NPLs συρρικνώνεται.

Πράγματι, παρότι οι τραπεζίτες παραδέχονται ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ευνομούμενο κράτος χωρίς προστασία της πρώτης κατοικίας», ωστόσο, είναι κοινώς αποδεκτό ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας, όπως εφαρμόστηκε τα οκτώ προηγούμενα χρόνια, έχει εξελιχθεί σε μεγάλο «βαρύδι» για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο που έχει ουσιαστικά απαξιωθεί υπό το βάρος των 88 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων. Θυμίζεται ότι τα 13 δισ. εξ αυτών αφορούν σε δάνεια που έχουν υπαχθεί στο καθεστώς προστασίας και εκκρεμεί η τελεσιδικία τους, σε σύνολο 135.000 υποθέσεων.

Σε ποια μέτωπα θα κριθεί το «παζάρι» κυβέρνησης δανειστών

Το πρώτο μέτωπο αφορά στο κούρεμα της οφειλής και, συγκεκριμένα, στον δείκτη «loan to value», δηλαδή υπόλοιπο δανείου προς τρέχουσα εμπορική αξία ακινήτου. Οι τράπεζες πιέζουν ώστε ο δείκτης να μην πέσει κάτω από το 120-140% μετά το κούρεμα, ενώ η κυβέρνηση επιδιώκει πιο δραστικό «ψαλίδι» στο πλαίσιο μιας φιλολαϊκής πολιτικής που προωθεί εν όψει εκλογών.

Ας υποθέσουμε ότι ένας οφειλέτης έλαβε στεγαστικό δάνειο 200.000 ευρώ το 2010 και σήμερα η αξία της κατοικίας του είναι 120.000 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο του δανείου είναι 170.000 ευρώ. Ο δανειολήπτης υποστηρίζει ότι δεν είναι δυνατόν να εξυπηρετεί ένα δάνειο που είναι 50.000 ευρώ υψηλότερο από την αξία του ακινήτου, ενώ οι τράπεζες δεν δέχονται το κούρεμα να υπερβεί τα 25.000 ευρώ (δλδ. δείκτης loan to value = 120%).

Ένα δεύτερο σκληρό «παζάρι» βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά στο όριο υπαγωγής στον Νόμο. Όπως έχει αναφέρει το insider.gr, Θεσμοί και τράπεζες δεν θέλουν να… ακούσουν για όριο άνω των 100.000 ευρώ, από 180.000 ευρώ που είναι σήμερα το ελάχιστο όριο προστασίας (για ένα άτομο).

Σημειώνεται ότι με τροπολογία στη διάρκεια του καλοκαιριού, η κυβέρνηση πέρασε στα… ψιλά άτυπη αύξηση του ελάχιστου ορίου, αφού η αντικειμενική αξία αντικαταστάθηκε από την εμπορική για τον υπολογισμού του ελάχιστου ορίου υπαγωγής. Δεδομένου ότι οι εμπορικές αξίες έχουν μειωθεί δραστικά στη διάρκεια της κρίσης σε σύγκριση με τις αντικειμενικές, η κυβέρνηση έκανε με αυτόν τον τρόπο ένα «δώρο» στους κόκκινους δανειολήπτες. Το γεγονός αυτό έχει εξοργίσει τους δανειστές, αναφέρουν στο insider.gr πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων, οι οποίοι πιέζουν για μείωση του ορίου στα επίπεδα των 70.000-80.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider