Ισχυρές δικλείδες ασφαλείας περιλαμβάνει το νέο πλαίσιο προστασίας για την πρώτη κατοικία, στο οποίο συμφώνησαν την Πέμπτη τράπεζες και κυβέρνηση και εξετάζεται πλέον από τους δανειστές.
- Βασική προϋπόθεση για ένταξη στον νέο πλαίσιο είναι το δάνειο να έχει «κοκκινίσει» πριν τις 31 Δεκεμβρίου του 2018, επιβεβαιώνει στο insider.gr υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή. Αυτό σημαίνει ότι δεν υφίσταται ο κίνδυνος να παγώσουν τις πληρωμές τους οφειλέτες που εξυπηρετούν το δάνειό τους προκειμένου να λάβουν ευνοϊκή ρύθμιση και -γιατί όχι- κρατική επιδότηση της δόσης.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, σχεδόν 200.000 στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια πληρούν τις προϋποθέσεις για να προστατευτούν από τον νέο νόμο που θα τεθεί σε ισχύ την 1η Μαρτίου. Εκτός από επιμήκυνση και χαμηλότερο επιτόκιο (Euribor + 2%), η νέα σύμβαση που θα υπογράψουν οι δανειολήπτες θα προβλέπει και κούρεμα οφειλής. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι θα δοθεί επιδότηση Δημόσιου «για την συντριπτική πλειονότητα» των δικαιούχων, όπως αναφέρει κυβερνητική πηγή, και όχι για ένα μικρό μόνο ποσοστό.
- Δεύτερη πολύ σημαντική δικλείδα ασφαλείας είναι ότι σε περίπτωση αθέτησης της πληρωμής τριών δόσεων συνεπάγεται άμεση άρση της προστασίας και αποκλεισμό του οφειλέτη, κάτι που ισχύει και στον παρόντα νόμο. Δεδομένων των σημαντικών προνομίων που θα απολαμβάνουν οι προστατευμένοι οφειλέτες, τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι «δύσκολα θα ξανακοκκινίσουν αυτά τα δάνεια».
- Τρίτος όρος που αποτελεί εγγύηση για τις τράπεζες είναι ότι από τη στιγμή που βγει ένας δανειολήπτης από τη ρύθμιση, η πιστώτρια τράπεζα θα μπορεί να κάνει άμεση χρήση των ένδικων μέσων, δηλαδή, να επισπεύσει τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας του. Η πρόβλεψη αυτή «λύνει τα χέρια» των τραπεζών και αποτελεί την ειδοποιό διαφορά με το υφιστάμενο καθεστώς που είναι πολύ πιο χρονοβόρο.
- Τέλος, πληροφορίες αναφέρουν ότι το Δημόσιο θα έχει το δικαίωμα, σε περίπτωση μη τήρησης της ρύθμισης που περιλαμβάνει επιδότηση, να διεκδικήσει επιστροφή της επιδότησης που έχει καταβληθεί. Παρότι δεν είναι βέβαιο ότι το Δημόσιο θα προβεί σε μια τέτοια διεκδίκηση, ωστόσο, ο όρος αυτός θα λειτουργήσει ως ένα καθοριστικό αντικίνητρο για να αθετήσει ένας οφειλέτης την πληρωμή των δόσεων του στεγαστικού ή επιχειρηματικού του δανείου.