Τις εισηγήσεις της σε όλο το φάσμα των παραμέτρων που περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας κατάθεσε η Τράπεζα της Ελλάδος στη σημερινή συνάντηση με τους τραπεζίτες, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr.
Πηγές με γνώση των συνομιλιών αναφέρουν ότι στόχος όλων των πλευρών είναι να καμφθούν οι ενστάσεις των Θεσμών και το διάδοχο καθεστώς του Νόμου Κατσέλη να γίνει δεκτό από την Φρανκφούρτη. Στο πλαίσιο αυτό, το τμήμα τραπεζικής εποπτείας συζήτησε με τους διεθύνοντες συμβούλους των συστημικών τραπεζών και το επιτελείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών για τα NPEs μια σειρά από ιδέες που θα μπορούσαν να επιφέρουν την επιθυμητή σύγκλιση.
Υπό συζήτηση δεν τέθηκαν μόνο τα περιουσιακά στοιχεία, αλλά και τα εισοδηματικά, τα οποία έχουν προσδιοριστεί με βάση τα εύλογα επίπεδα διαβίωσης. «Έγινε μια ουσιαστική κουβέντα για την περίμετρο των παραμέτρων, ώστε να υπάρξει σύγκλιση με τους Θεσμούς», αναφέρει η ίδια πηγή.
Υπό τα νέα δεδομένα, τα σχέδια της κυβέρνησης για ψήφιση του νομοσχεδίου έως την Πέμπτη ενδέχεται να μην αποδεχθούν εφικτά. Και αυτό διότι η κεντρική τράπεζα αναμένει λεπτομερή στοιχεία από τις τράπεζες για να διενεργήσει την αξιολόγηση επιπτώσεων (impact assessment), που θα έχει ο νέος νόμος στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Έπειτα, η ΤτΕ θα χρειαστεί 2-3 ημέρες για να παραδώσει το πόρισμα της ανάλυσής της στον SSM.
Στη σύσκεψη που ξεκίνησε στις 15:30 συμμετείχαν οι διευθύνοντες συμβούλους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, καθώς και ο κ. Θεόδωρος Καλαντώνης εκ μέρους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ενώ από την πλευρά της ΤτΕ συμμετείχε το Τμήμα Εποπτείας και, συγκεκριμένα, οι κ.κ. Σπύρος Παντελιάς και Ηλίας Πλασκοβίτης.
Θυμίζεται ότι μετά τη σύσκεψη της προηγούμενης Παρασκευής στο Υπουργείο Οικονομικών, και την τηλεδιάσκεψη με τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών, ορίστηκαν τα εισοδηματικά κριτήρια (βάσει των ορίων εύλογης διαβίωσης) καθώς και περιουσιακά κριτήρια όπως οι καταθέσεις και το σύνολο της ακίνητης περιουσίας. Οι «κόφτες» που περιλήφθηκαν στο αναμορφωμένο πλαίσιο είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, πιο αυστηροί από αυτούς που είχαν αρχικά προταθεί από την κυβέρνηση, και συγκεκριμένα:
• Η βελτιωμένη πρόταση της κυβέρνησης θέτει τον πήχη της συνολικής ακίνητης περιουσίας στο 100%, από 200% που είχε συζητηθεί αρχικά
• Για τις καταθέσεις, ο «κόφτης» τέθηκε στο 25-30% επί του υπολοίπου του δανείου, από 50% που ήταν η αρχική πρόταση.
Θετική η συνολική απήχηση της προστασίας
Θετικά αποτιμούν, συνολικά, το μέτρο της προστασίας της πρώτης κατοικίας υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, όπως προέκυψε από τις δηλώσεις τους στο πρόσφατο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Ο νέος νόμος χαρακτηρίστηκε, μάλιστα κομβικό εργαλείο στα χέρια των τραπεζών για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω της θεραπείας (πρασίνισμα) των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Σε δηλώσεις τους στο insider.gr στο περιθώριο του Φόρουμ, διατύπωσαν όμως την ανησυχία τους για την ευρεία εμβέλεια του μέτρου και υποστήριξαν ότι πρέπει οι δικλείδες ασφαλείας που θα ενσωματωθούν να μειώσουν την τελική περίμετρο του μέτρου.