Από τη μία παροχές, από την άλλη ατζέντα κάθαρσης

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Από τη μία παροχές, από την άλλη ατζέντα κάθαρσης
Η κυβέρνηση στοχεύει σε επαναπροσέγγιση ψηφοφόρων με παροχές, αλλά και επιχειρήσεις «καθαρά χέρια»

Με ένα μπαράζ νομοθετημάτων θετικού αποτυπώματος, αλλά και με την ανάσυρση υποθέσεων διαφθοράς αναμένεται να κινηθεί το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, στοχεύοντας σε επαναπροσέγγιση ψηφοφόρων που έχουν απομακρυνθεί το προηγούμενο διάστημα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τις επόμενες μέρες θα δρομολογηθούν και οι διαδικασίες για την εκκίνηση της διαδικασίας Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Αρχής γενομένης από τα νομοσχέδια που θα έρθουν στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες και ως το τέλος του έτους, ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε προϊδεάσει για το τι μέλλει γενέσθαι μιλώντας στην πρόσφατη Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, όταν είπε ότι θα έρχονται μέτρα ανακούφισης των πολιτών και ουχί νέες περικοπές και για κάθε νομοσχέδιο θα ζητείται ονομαστική ψηφοφορία, προκειμένου να λαμβάνουν επωνύμως θέση όσοι βουλευτές στήριζαν δια της ψήφου τους κατά τα μνημονιακά χρόνια σειρά περικοπών.

Τα εν λόγω νομοσχέδια πρόκειται λοιπόν να πάρουν τον δρόμο για τη Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα και είναι τα εξής: η νομοθετική ρύθμιση για την επιστροφή αναδρομικών ύψους 1,2 διςσε στρατιωτικούς – ενστόλους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, γιατρούς ΕΣΥ, η ρύθμιση μείωση εισφορών που θα αφορά περί τους 250.000 μη μισθωτούς, το κοινωνικό μέρισμα που θα κινηθεί στην περιοχή του 1 δις για φέτος, το νομοσχέδιο για την αύξηση του κατώτατου μισθούν που έχει προαναγγείλει το υπουργείο Εργασίας, ένα πρώτο κύμα χιλιάδων προσλήψεων σε διαφορετικές θέσεις του δημόσιου τομέα, το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις που είναι σε φάση τελικής επεξεργασίας, η ρύθμιση για την αύξηση των μισθών των νέων υπαλλήλων του Δημοσίου, ενώ, τέλος, θα τρέξουν και επιστροφές φόρων και ΦΠΑ για ποσά ως 10.000 από την ΑΑΔΕ.

Αυτή θα είναι για τους επόμενους μήνες η λεγόμενη «θετική ατζέντα» της κυβέρνησης, στην οποία το Μέγαρο Μαξίμου στηρίζει πολλά, προκειμένου να αλλάξει τις πολιτικές ισορροπίες στην πράξη και να μεταδώσει στην κοινωνία το αίσθημα ότι πραγματικά η χώρα έχει αλλάξει σελίδα. Δεν είναι, όμως, μόνο οι κοινωνικές παροχές, ή οι Συνταγματικές αλλαγές, με τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ φιλοδοξεί να εμπεδώσει την εντύπωση ότι είναι η κυρίαρχη προοδευτική δύναμη της χώρας.

Στην κυβέρνηση επενδύουν αρκετά και στη φθορά των κομμάτων της αντιπολίτευσης από υποθέσεις διαφθοράς. Έτσι, μετά από 18 μήνες, η πλειοψηφία της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία που αποτελείται από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ θα ξεκινήσει να δίνει τμηματικά στη δημοσιότητα το πόρισμά της για επίμαχες υποθέσεις, όπως το ΚΕΕΛΠΝΟ, η φαρμακευτική δαπάνη, το Ερρίκος Ντυνάν και οι αρθροσκοπήσεις. Έτσι, ενώ στο πόρισμα δεν θα προσωποποιούνται ποινικές ευθύνες που άλλωστε δεν μπορούν να καταλογιστούν από την Εξεταστική, θα περιγράφεται ότι τυχόν αξιόποινες πράξεις τελέσθηκαν υπό την πολιτική εποπτεία συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων, των οποίων θα προτείνεται η παραπομπή σε Προκαταρκτική Επιτροπή 5 πολιτικών προσώπων: του Άδωνι Γεωργιάδη, του Ανδρέα Λοβέρδου, του Δημήτρη Αβραμόπουλου, του Μάκη Βορίδη και του Μάριου Σαλμά. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πάντως, εκτιμούν ότι πρόκειται απλώς για κυβερνητική μεθόδευση, προκειμένου να συντηρηθεί στον «αφρό» η υπόθεση, ενώ δεν είναι μυστικό ότι τελούμε εν αναμονή και εξελίξεων στην υπόθεση Novartis, με την εισαγγελική έρευνα να είναι σε τελικό στάδιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider