Θετικό «σήμα» για τη μετοχή της Alpha Bank στέλνουν οι αμερικανικοί οίκοι JP Morgan και Goldman Sachs μετά το πλάνο της τράπεζας για τις τρεις επιπλέον συναλλαγές στο σκέλος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με την τιτλοποίηση «Cosmos» και τις πωλήσεις δύο χαρτοφυλακίων ύψους 3,3 δισ. ευρώ.
Έτσι, η JP Morgan θέτει σύσταση «overweight» με τιμή στόχο στα 1,20 ευρώ, επισημαίνοντας πως η μετοχή της τράπεζας διαπραγματεύεται με P/B στο 0,22x, 4% χαμηλότερα σε ετήσια βάση έναντι του τραπεζικού δείκτη και 18% υψηλότερα από τον τραπεζικού δείκτη Stoxx.
Αυτό ωστόσο που εντυπωσιάζει τον αμερικανικό οίκο είναι οι δύο νέες συναλλαγές NPEs για το 2021 συνολικού μεγέθους 2,9 δισ. μικτής λογ. αξίας pro-forma μετά το mega project «Galaxy» που σύμφωνα με τον ίδιο θεωρείται ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα εν μέσω πανδημίας. Υπό αυτό το πρίσμα, ο όγκος των NPEs της τράπεζας μειώνεται στα 5,9 δισ. ευρώ, από το υψηλό των 28 δισ. ευρώ το 2016. Το μέγεθος αυτό μπορεί να δείχνει υψηλό σε σύγκριση με τις υπόλοιπες τράπεζες ωστόσο η διοίκηση στοχεύει να το μειώσει στα 3,5 δισ. ευρώ περίπου μέχρι το τέλος του 2022. Επιπλέον, η τράπεζα «απολαμβάνει» δείκτες κεφαλαίου, με pro forma CET1 στο 14,1% έναντι 9,2% του τρέχοντος ελάχιστου κανονισμού.
To guidance της τράπεζας σε ότι αφορά τα προ προβλέψεων κέρδη ευθυγραμμίζεται με αυτό της JP Morgan, ενώ από την άλλη το κόστος των προβλέψεων για φέτος στο 1,6% είναι σημαντικά χαμηλότερο από το σημερινό 2,2% κάτι που οφείλεται στην εμπροσθοβαρή φόρτωση (85% για το πλάνο του 2021, με κεφαλαιακή επίπτωση 70 μ.β) στο δ' τρίμηνο και εν μέρει σε μια πιο αισιόδοξη εκτίμηση για το σχηματισμό στα οργανικά NPEs αφού η διοίκηση αναμένει πως θα διαμορφωθούν μόλις στα 0,3 δισ. ευρώ καθαρό σχηματισμό NPE το 2021. Από την άλλη το CoR σταδιακά θα μειώνεται στο 1% έως το 2023, με RoTE στο 6%, με την JP Morgan να αναφέρει πως ο ισολογισμός της τράπεζας προσφέρει αρκετό χώρο για να απορροφήσει ένα βραχυπρόθεσμο σοκ από την πανδημία.
Από τη δική της μεριά η Goldman Sachs θέτει τιμή στόχο για τον τίτλο της τράπεζας στα 1,03 ευρώ με περιθώριο ανόδου 12,8%. Όπως σημειώνει ο αμερικανικός οίκος, η προβλεπόμενη κεφαλαιακή επίπτωση των πρόσθετων NPEs είναι αναλογικά μικρότερη έναντι του project «Galaxy». Επιπλέον με βάση το guidance της τράπεζας τα επαναλαμβανόμενα προ προβλέψεων έσοδα αναμένεται να μειωθούν στα 800 εκατ. ευρώ περίπου, τα καθαρά έσοδα από τόκους θα μειωθούν με υψηλό μονοψήφιο ποσοστό, υποθέτοντας την αποενοποίηση των δανείων του Galaxy, οι προμήθειες αυξάνονται με υψηλό μονοψήφιο ποσοστό, και τα επαναλαμβανόμενα κόστη θα μειωθούν κατά 2% προς το 1 δισ. ευρώ περίπου. Παράλληλα μετά το «Galaxy», η τράπεζα θα έχει δυνατότητα έκδοσης ομολόγου AT1 210 μ.β (περίπου 800 εκατ. ευρώ.), ωστόσο δεν έχει συγκεκριμένα σχέδια έκδοσης στο εγγύς μέλλον.
Η UBS από την άλλη, διατηρεί «ουδέτερη» σύσταση για τη μετοχή της Alpha Bank, αναμένοντας διόρθωση στα 0,73 ευρώ από τα τρέχοντα επίπεδα. Μέσω του project «Cosmos» που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα «Ηρακλής II» και της πώλησης των χαρτοφυλακίων, μεικτής λογιστικής αξίας 0,9 δισ. ευρώ (project Orbit) και χαρτοφυλακίου με κυπριακά δάνεια, μεικτής λογιστικής αξίας 0,4 δισ. ευρώ (project Sky), οι δείκτες NPL και NPE αναμένεται να μειωθούν στο <10% και 18% αντίστοιχα, με στόχο της τράπεζας για μείωση του δείκτη NPE κάτω 10% έως το τέλος του 2022. Η Alpha ενέγραψε έσοδα ύψους 430 εκατ. ευρώ, κυρίως από την αναγνώριση κερδών από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, συμπεριλαμβανομένων 170 εκατ. ευρώ από το swap, καθώς και 42 εκατ. ευρώ από την πώληση μετοχών MasterCard. Όπως σημειώνει, η διοίκηση της τράπεζας αναμένει αναμένει υψηλή μονοψήφια πτώση των καθαρών εσόδων από τόκους NII το 2021 και τα καθαρά τραπεζικά έσοδα αναμένεται να μειωθούν κατά 5% - 6%. Η Alpha στοχεύει σε περαιτέρω επαναλαμβανόμενη μείωση των λειτουργικών εξόδων OpEx σε περίπου 2%.
Αξίζει να επισημάνουμε πως τόσο η Axia όσο και η Pantelakis Securities και η NBG Securities θέτουν υψηλότερα τον «πήχη» για τη μετοχή της Alpha Bank στα 2,40 ευρώ, στα 1,45 ευρώ και στα 1,10 ευρώ αντίστοιχα.