Όταν δύο από τις μεγαλύτερες «φάλαινες» στον κόσμο (Goldman Sachs, Morgan Stanley) ξεφορτώνονται ένα όγκο πακέτων που ξεπερνά τα 10 δισ. δολάρια στη Wall Street και μάλιστα με χειρουργικό τρόπο, κάτι δε πάει καλά. Είτε κάποιος γνωρίζει κάτι εκτός της μάζας και προφανώς προβαίνει σε ανάλογες κινήσεις, είτε κάποιος λογαριασμός περιθωρίου «καίγεται»...όπως στην περίπτωση του Archegos Capital Management.
Ένα family office που διαχειρίζονταν assets περίπου 10 δισ. δολαρίων κατέρρευσε, συμπαρασύροντας και βάζοντας τη θηλιά στο λαιμό και σε όσους είχαν υψηλή έκθεση σε αυτό. Ωστόσο κανείς από τους εμπλεκόμενους δεν μπορεί να πει πως δεν είχε έστω μια εικόνα για το τι θα επακολουθούσε. Ειδικά αν ο άνθρωπος πίσω από την Archegos έχει ένα ιστορικό που αν μη τι άλλο δημιουργούσε ερωτήματα.
Ο Μπιλ Χουάνγκ πρώην διευθυντής της επενδυτικής Tiger Asia και ιδρυτής της Archegos είχε κατηγορηθεί το 2012 για insider trading καταβάλλοντας ένα πρόστιμο της τάξεως των 44 εκατ. δολαρίων στο πλαίσιο διακανονισμού. Και όμως για τις «φάλαινες» της αγοράς, η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, διότι στο σύστημα EDGAR, όπου καταγράφονται οι αυξομειώσεις και οι αλλαγές θέσεων των fund αλλά και αναφορές από τις εταιρείες προς το επενδυτικό κοινό, δεν υπήρχε ίχνος για το πως κινείται επενδυτικά η Archegos.
Άρα που οφείλονταν το όποιο αίσθημα ασφάλειας που μπορεί να διακατείχε τόσο τις Nomura και Credit Suisse που είδαν να γράφουν ζημιές πολλών δισεκατομμυρίων αφήνοντας πίσω το επενδυτικό τους πλάνο και ένα «μαύρο» πρώτο τρίμηνο, όσο και τις UBS, Deutsche Bank και Goldman Sachs που επηρεάζονται σε ένα μικρότερο βαθμό;
Φυσικά ο Χουάνγκ βρίσκοντας το «παραθυράκι» του νόμου, είχε το «πάτημα» να κινείται αυτόνομα χωρίς να υπάρχει η ανάγκη υποβολής αναφορών καθώς η λειτουργία του Archegos ως family office τον εξαιρεί από την εγγραφή του στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. Αλλά ακόμη και έτσι επειδή οι θέσεις του fund ξεπερνούσαν τα 100 εκατ. δολάρια σε μετοχές και παράγωγα είχε την υποχρέωση να ενημερώνει το επενδυτικό κενό. Και εδώ έρχεται να προστεθεί ένα άλλο ζήτημα που αφορά το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς και τι όρια θα πρέπει να τεθούν ώστε να αποφεύγονται τέτοια φαινόμενα που προκαλούν ντόμινο αρνητικών εξελίξεων, ειδικά από τη στιγμή που τα επενδυτικά προϊόντα γίνονται ολοένα και πιο σύνθετα με στόχο την ενίσχυση της κερδοφορίας.
Για την ώρα, το family office κήρυξε στάση πληρωμών επί των margin calls σε παράγωγα επενδυτικά προϊόντα (CFDs), που όπως αφήνεται να εννοηθεί θα διατηρούσε θέσεις short με υψηλή μόχλευση σε ένα περιβάλλον που η Wall έσπαγε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και φυσικά δύσκολα κανείς κοντράρει τη Fed, κάτι που όπως φαίνεται όποιος το επιχειρεί το πληρώνει ακριβά...! Αντίθετη πορεία δηλαδή στην ισχυρότερη κεντρική τράπεζα που τροφοδοτεί την αγορά με άπλετη ρευστότητα, που ίσως και να βλάπτει, δημιουργώντας έμμεσα φαινόμενα σαν και αυτό.
Όπως επισημαίνουν αναλυτές, το χρέος περιθωρίου -δηλαδή το ποσό που δανείζεται ένα επενδυτής από brokers έναντι του χαρτοφυλακίου του- στην αγορά μετοχών σε σύγκριση με την κεφαλαιοποίηση του S&P 500 αυξήθηκε κατά 28% τον Φεβρουάριο, όχι τόσο τρομακτικό όσο στις αρχές του 2000 προτού «σκάσει» η φούσκα του Dot-Com. Ωστόσο η ταχύτητα ρευστοποιήσεων που σχετίζονται με το κραχ της Archegos θα μπορούσε να αποτελέσει μια ένδειξη ότι οι brokers ανησυχούν για την πορεία των χαρτοφυλακίων με υψηλή μόχλευση και για πιθανές εκρήξεις αυτών.
Αυτό που μένει να φανεί το επόμενο διάστημα είναι αν άλλα fund ακολουθήσουν την πορεία του Χουάνγκ κάτι που θα σημάνει έντονους κλυδωνισμούς στις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου.