Τη bullish στάση της για τις ελληνικές μετοχές διατηρεί η αμερικανική Jefferies, τοποθετώντας την στα υψηλότερα στοιχήματά της, αναμένοντας σημαντική αύξηση των κερδών ανά μετοχή (EPS) για την εγχώρια αγορά.
Όπως αναλύει, οι ελληνικές μετοχές διαπραγματεύονται με δείκτη τιμής προς κέρδη (P/E) στο 11,8x τους επόμενους 12 μήνες με δείκτη τιμής προς λογιστική αξία (P/B) στο 0,79χ, αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων (ROE) στο 6,8% και μερισματική απόδοση (D/Y) στο 3,8% για το επόμενο 12μηνο που είναι υψηλότερη από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης που τοποθετείται στο 2,67%, αλλά και των αναπτυγμένων αγορών που είναι στο 2,79%.
Ευρύτερα όπως σημειώνει ο οίκος, η αργή διάθεση των εμβολίων και τα διαδοχικά lockdowns έχουν υπονομεύσει την επενδυτική ψυχολογία και τις αποδόσεις των μετοχών. Επιπλέον, ενώ οι κλάδοι των υπηρεσιών θα καθυστερήσουν σίγουρα σε σύγκριση με την ανάκαμψη του μεταποιητικού κλάδου, ωστόσο είναι πλέον πολύ αργά για να πουλήσει κανείς. Οι πολύ ευνοϊκές νομισματικές συνθήκες και η ανοδική πορεία από την επιτάχυνση της Κίνας θα εξακολουθήσουν να στηρίζουν τις μετοχές μέχρι το β’ εξάμηνο. H Jefferies επισημαίνει πως μια στρατηγική barbell για τις τράπεζες και τα μη κυκλικά εμπορεύματα επιτρέπει στους επενδυτές να επωφελούνται από το παγκόσμιο reflation trade (στάδιο «αναθέρμανσης» της οικονομίας, σημείο καμπής προς την κανονικότητα).
Σύμφωνα με τον οίκο η αναπτυξιακή δυναμική στην Κίνα και στις ΗΠΑ θα κορυφωθεί στο τρέχον τρίμηνο, ενώ η δυναμική της Ευρωζώνης και της Βρετανίας θα επιταχυνθεί αργότερα κατά τη διάρκεια του β’ και του γ’ τριμήνου του 2021. Παράλληλα, στις ΗΠΑ, η αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ θα είναι πολύ υψηλότερη από τα ονομαστικά επιτόκια, δημιουργώντας ένα ισχυρό μαξιλάρι για τα εταιρικά κέρδη για τους επόμενους 24 μήνες. Από την άλλη στην ανεπτυγμένη Ευρώπη και την Ευρωζώνη τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) αναμένεται να ενισχυθούν κατά περίπου 39% και 42% αντίστοιχα τους επόμενους 12 μήνες.
Επιπλέον πολλές χώρες αναμένεται να «απολαύσουν» τουλάχιστον διπλάσια αύξηση των EPS από αυτή των ΗΠΑ (23%), καθώς στην Ελλάδα αναμένεται αύξηση στα EPS της τάξεως του 59%, στη Βρετανία 45%, στη Νορβηγία 85%, στην Ιταλία 48% και στη Γαλλία 66%. Επίσης τα παραδείγματα από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ είναι ότι μόλις ανεβάσουν ρυθμούς τα εμβολιαστικά προγράμματα, οι αγορές μετοχών αποτιμούν πολύ γρήγορα το reopening του κλάδου των υπηρεσιών.
Η Jefferies καταλήγει, τονίζοντας πως ενώ υπάρχουν αναμφίβολα φόβοι ότι η Ευρώπη ενδέχεται να χάσει ένα πολύ σημαντικό τμήμα της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου, οι παγκόσμιες μακροοικονομικές «δυνάμεις» παρέχουν μια ασφάλεια για την κερδοφορία. Αυτό αντικατοπτρίζεται στον τρόπο με τον οποίο οι αναλυτές αλλάζουν τους στόχους τους για την κερδοφορία και τις συστάσεις για τις τιμές - στόχους των μετοχών της ευρωπαϊκής ζώνης. Μια ματιά στο τελευταίο τρίμηνο δείχνει ότι σχεδόν όλοι οι κλάδοι εισέρχονται σε εκείνα τα επίπεδα όπου οι επενδυτές θεωρούν πιο ελκυστικά, ενώ τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες μόνο μερικές εταιρείες έχασαν τη δυναμική τους.
Επιπλέον, ενώ οι επενδυτές ανησυχούν για τις καθυστερήσεις στη διάθεση των εμβολίων, οι αναθεωρήσεις των κερδών για το 2022 επιταχύνονται, τη στιγμή που η αγορά μετοχών δεν έχει ακόμη κεφαλαιοποιήσει τα θετικά δεδομένα. Για παράδειγμα, το χαρτοφυλάκιο μετοχών της Jefferies που τείνει να επωφελείται από μια επιτάχυνση του δείκτη οικονομικών προσδοκιών ZEW δεν έχει μετακινηθεί. Από την άλλη, οι ευρωπαϊκές τράπεζες προσφέρουν σημαντική έκθεση στην παγκόσμια οικονομία ενώ οι ευρωπαϊκές κυκλικές μετοχές πολυεθνικών εταιρειών, εκτός των εμπορευμάτων, θα επωφεληθούν περισσότερο από την παγκόσμια καθαρή ενέργεια, την ηλεκτροκίνηση και την ανάπτυξη της Κίνας. Έτσι, ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 θα φτάσει τις 455 μονάδες μέχρι τα τέλη του έτους.