Επιμένει στην πρόβλεψή του για ισχυρή ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου για το υπόλοιπο του 2021 ο ΟΠΕΚ ενώ εκτιμά ότι το 2022 η ζήτηση θα φθάσει σε παρόμοια επίπεδα με εκείνα που ίσχυαν κατά την προ COVID-19 εποχή.
Στην μηνιαία έκθεσή του την Πέμπτη ο Οργανισμός εκτιμά ότι η ζήτηση του επόμενου έτους θα αυξηθεί κατά 3,4% στα 99,86 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως και θα ξεπεράσει 100 εκατομμύρια την ημέρα το δεύτερο εξάμηνο του 2022.
Υπάρχουν σταθερές προσδοκίες για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2022, οι οποίες οδηγούνται από τον καλύτερο έλεγχο της πανδημίας ιδίως σε αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες προβλέπεται ότι θα οδηγήσουν τη ζήτηση πετρελαίου στα προ COVID-19 επίπεδα.
Η έκθεση αντικατοπτρίζει την εμπιστοσύνη του ΟΠΕΚ ότι η ζήτηση θα ανακάμψει έντονα επιτρέποντας στον όμιλο και στους συμμάχους του να μειώσουν περαιτέρω τις περικοπές προσφοράς που πραγματοποιήθηκαν το 2020 ενώ ορισμένοι αναλυτές ανέφεραν ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου ενδέχεται να έχει κορυφωθεί το 2019.
Σύμφωνα με τον όμιλο, η ζήτηση πετρελαίου στην Κίνα και την Ινδία θα υπερβεί τα προ πανδημικά επίπεδα το επόμενο έτος. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συμβάλουν στην αύξηση της ζήτησης το 2022, αν και η χρήση πετρελαίου στις ΗΠΑ θα παραμείνει κάτω από τα επίπεδα του 2019.
Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη αναμενόταν να επιβραδυνθεί στο 4,1% το επόμενο έτος από 5,5% το 2021 και εξακολουθεί να υποστηρίζεται από κυβερνητικά κίνητρα όμως εξαρτάται από τις εξελίξεις που σχετίζονται με τον COVID-19, ανέφερε ο ΟΠΕΚ.
Σημειώνεται ότι ο ΟΠΕΚ + συμφώνησε τον Απρίλιο να μειώσει σταδιακά τις περικοπές παραγωγής από το Μάιο έως τον Ιούλιο. Η έκθεση της Πέμπτης έδειξε ότι η παραγωγή του ΟΠΕΚ τον Ιούνιο αυξήθηκε κατά 590.000 βαρέλια την ημέρα στα 26, 03 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
Όσον αφορά στον ανταγωνισμό, η έκθεση προέβλεψε αύξηση 2,1 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα από τους αντιπάλους του ΟΠΕΚ το 2022, καθώς οι υψηλότερες τιμές ενθαρρύνουν τις επενδύσεις.