Σε συμφωνία για την παραγωγή πετρελαίου κατέληξαν τα μέλη του OPEC+ απομακρύνοντας τα σενάρια για πόλεμο τιμών ενώ οι επενδυτές αναμένουν ότι σταδιακά θα αποκατασταθεί και το κλίμα εμπιστοσύνης στην αγορά. Κατά τη συνεδρίαση της Κυριακής, δόθηκε τέλος σε μία έντονη διαμάχη που είχε ξεσπάσει μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σχετικά με την πολιτική εφοδιασμού που θα ακολουθούσε το καρτέλ και τον υπολογισμό της ποσόστωσης (την γραμμή βάσης που θα ληφθεί υπ' όψιν προκειμένου να υπολογιστούν οι περικοπές). Πλέον, με βάση τα νέα δεδομένα, τα ΗΑΕ και άλλες χώρες όπως η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία θα έχουν, όπως είχε γίνει απαιτητό, τη δυνατότητα να υπολογίζονται οι περικοπές με βάση έναν υψηλότερο πήχη.
Πιο συγκεκριμένα, η Σαουδική Αραβία ενέκρινε τελικά την πρόταση των ΗΑΕ, τα οποία είχαν ζητήσει η γραμμή βάσης να οριστεί στα 3,65 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από 3,168 εκατομμύρια. Η συνολική προσαρμογή θα προσθέσει 1,63 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα στον εφοδιασμό εφοδιασμό από τον Μάιο του επόμενου έτους, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα δουν την παραγωγή τους, με βάση την οποία υπολογίζονται οι περικοπές, να αυξάνεται σε 3,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από το Μάιο του 2022 από τα σημερινά 3,168 εκατομμύρια.
Η Σαουδική και η Ρωσία θα δουν τα βασικά τους επίπεδα να αυξάνονται στα 11,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έκαστη από τα τρέχοντα 11 εκατομμύρια. Το Ιράκ και το Κουβέιτ θα δουν τα βασικά τους επίπεδα να αυξάνονται κατά 150.000 βαρέλια έκαστο.
Οι αποφάσεις και το παρασκήνιο
Συγκεκριμένα, οι υπουργοί του OPEC+ συμφώνησαν την Κυριακή να αυξήσουν τον εφοδιασμό από τον Αύγουστο προκειμένου πλέον να συγκρατήσουν τις τιμές οι οποίες τις προηγούμενες ημέρες έφθασαν στα υψηλότερα επίπεδα των δυόμισι τελευταίων ετών καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει από την πανδημία.
Η ανακωχή μεταξύ των δύο μακροχρόνιων συμμάχων, της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ θα αποσυμφορήσει τη συνεχιζόμενη συμπίεση της προσφοράς και θα μειώσει τον κίνδυνο πληθωριστικής αύξησης των τιμών του πετρελαίου. Βάζει επίσης ένα τέλος σε μια διπλωματική διαμάχη που δημιουργεί σύγχυση στην αγορά, αναζωπυρώνοντας τις εικασίες ότι τα ΗΑΕ θα ήταν πρόθυμα ακόμη και να αποχωρήσουν από τον OPEC. Παράλληλα, καθώς η ζήτηση ανακάμπτει, δίνει στους καταναλωτές μια σαφέστερη εικόνα για το πόσο γρήγορα ο OPEC+ θα αυξήσει την παραγωγή, την οποία μέχρι στιγμής συγκρατούσε, αρχικά προκειμένου να δώσει ώθηση στις τιμές και κατόπιν ως αντίδραση στην πτώση της ζήτησης κατά την πανδημία.
«Είμαστε ευχαριστημένοι με τη συμφωνία», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Ενέργειας των ΗΑΕ Suhail bin Mohammed al-Mazroui.
«Η οικοδόμηση συναίνεσης είναι μια τέχνη», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αμερικής πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman μετά από τη συνάντηση. Η συμφωνία αποτελεί απόδειξη των ισχυρών δεσμών μεταξύ των μελών και δείχνει ότι «ο OPEC+ είναι εδώ για να μείνει», είπε.
Ο οργανισμός θα συνεχίσει τις συνομιλίες του σε μηνιαία βάση συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης της αγοράς τον Δεκέμβριο ενώ θα μπορούσε να προσαρμόσει το πρόγραμμα, εάν απαιτείται, όπως δήλωσε ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας, Abdulaziz bin Salman. Η επόμενη συνάντηση είναι την 1η Σεπτεμβρίου.
Σημειώνεται ότι ο OPEC+ πέρυσι μείωσε την παραγωγή κατά 10 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως εν μέσω της κατάρρευσης των τιμών ενώ σταδιακά αποκαθιστά την προσφορά με τη μείωση να υπολογίζεται αυτή τη στιγμή 5,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.
Η σταδιακή αύξηση της παραγωγής για το καρτέλ θα συνεχιστεί έως ότου η παραγωγή αποκατασταθεί πλήρως στο προβλεπόμενο ημερήσιο επίπεδο που ορίζει η αναθεωρημένη πολιτική του ομίλου (των 5,8 εκατομμυρίων βαρελιών).
Με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg