Είναι μία περίεργη εποχή για τους συλλέκτες έργων τέχνης. Από τη μία οι παραδοσιακοί συλλέκτες που επιλέγουν κλασικά έργα τέχνης όπως ένας πίνακας του Ντα Βίντσι και του Πικάσο και από την άλλοι οι πιο... σύγχρονοι που δεν έχουν κανένα πρόβλημα να πληρώσουν πάνω από 1 εκατ. δολάρια για να αποκτήσουν μία ψηφιακή εικόνα... μίας πέτρας - καρτούν.
Η ψηφιακή μορφή και τα NFT's έχουν αλλάξει τους όρους στην αγορά τέχνης με τις αξίες να ανεβαίνουν όλο και πιο πολύ, σχεδόν καθημερινά. Στα μέσα του Μαρτίου, είδαμε το Beeple να «πιάνει» 69,3 εκατ. δολάρια και να γίνεται το πιο ακριβό NFT που έχει πουληθεί ποτέ. Το ποσό αυτό γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακό αν σκεφτεί κανείς πως ένας πίνακας του Βαν Γκογκ πουλήθηκε έναντι 82 εκατ. δολαρίων.
Στις 23 Αυγούστου η φωτογραφία ενός... σκύλου έγινε το πιο ακριβό NFT του κόσμου με αξία προσωρινά ανήλθε στα 110 εκατ. δολάρια. Ο σκύλος δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον... Shiba Inu, ο οποίος είναι μία εμβληματική εικόνα για την κοινότητα του Dogecoin.
Όμως πώς ακριβώς έγινε αυτό; Και γιατί η αξία του ξεπέρασε τα 100 εκατ. δολάρια... μόνο προσωρινά; Αυτός είναι ένας νέος όρος που πρέπει να μάθουμε και που αναμένεται να φέρει τα πάνω κάτω στην αγορά της ψηφιακής τέχνης.
Τι είναι το Fractionalization
Η γενική ιδέα είναι αρκετά απλή και την έχουμε δει και σε άλλες μορφές του παραδοσιακού κόσμου της τέχνης μέσω trusts. Ένας χρήστης που έχει στην κατοχή του ένα αξιόλογο NFT μπορεί να δημιουργήσει ένα «έξυπνο συμβόλαιο» σε μια πλατφόρμα όπως η Fractional.art και να «εκδόσει» tokens που λειτουργούν σαν μετοχές για το συγκεκριμένο NFT. Αυτές οι «μετοχές» μπορούν να αγοραστούν και να πουληθούν ελεύθερα στην αγορά.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αγοράσουν ένα μικρό... κομμάτι του έργου έναντι λίγων (ή πολλών) δολαρίων, με την ελπίδα ότι η τιμή του θα εκτοξευθεί στο μέλλον ή ότι κάποιος αγοραστής θα θελήσει να πληρώσει μία υψηλή τιμή για να αποκτήσει όλα τα «κομμάτια» του έργου.
Το fractionalization αλλάζει το σκεπτικό πως μόνο οι... ευκατάστατες τσέπες μπορούν να έχουν μερίδιο στην αγορά της τέχνης, καθώς με αυτό τον τρόπο σχεδόν όλοι θα είχαν δυνητικά τη δυνατότητα να αποκτήσουν ένα τμήμα από τα πιο exclusive NFTs ανεξάρτητα από το μέγεθος του «πορτοφολιού» που έχουν σε crypto.