Η πτωτική τάση του πετρελαίου τις τελευταίες εβδομάδες αναπτερώνει τις ελπίδες των καταναλωτών για τέλος στο «θρίλερ» των υψηλών τιμών με τα πρόσφατα στοιχεία του ΙΕΑ να ενισχύουν τα πτωτικά σενάρια αν και μέχρι στιγμής δεν γίνεται λόγος για ιδιαίτερα σημαντική πτώση δηλαδή στα 55 -65 δολάρια το βαρέλι όπως είχε συμβεί κατά την προηγούμενη διετία και μέχρι πριν από λίγους μήνες.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Aμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας (ΕΙΑ), η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα εξακολουθήσει να υπερβαίνει την παγκόσμια προσφορά μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους συμβάλλοντας σε επιπλέον άντληση αποθεμάτων ενώ θα διατηρήσει τις τιμές του Brent πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021. Μάλιστα όπως ανέφερε, για πέντε συνεχόμενα τρίμηνα, η κατανάλωση πετρελαίου υπερβαίνει την αρχής γενομένης από το τρίτο τρίμηνο του 2020, με αποτέλεσμα τα αποθέματα στις χώρες του ΟΟΣΑ να έχουν καταγράψει πτώση κατά 424 εκατομμύρια βαρέλια από τότε.
Ωστόσο, η ΕΙΑ εκτιμά ότι καθώς τα παγκόσμια αποθέματα θα αρχίσουν να αυξάνονται ξανά με ρυθμούς μεγαλύτερους από εκείνους της ζήτησης, οι τιμές θα καταγράψουν πτώση και θα διαμορφωθούν κατά μέσο όρο στα 72 δολάρια το βαρέλι το επόμενο έτος. Βασικός λόγος της αντιστροφής της σημερινής κατάστασης θα είναι το πλεόνασμα που θα καταγραφεί στην αγορά λόγω της αυξανόμενης παραγωγής από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον ΟΠΕΚ+.
Η αγορά, όμως, αν και αυξάνει λελογισμένα την παραγωγή δεν έχει πεισθεί να ανοίξει τις στρόφιγγες σε επίπεδα που να εξασφαλίζουν έναν όγκο αποθεμάτων ικανό να πιέσει σημαντικά τις τιμές. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, οι λεγόμενες Big Oil δεν είναι πρόθυμες να αυξήσουν την παραγωγή και αυτό οφείλεται πρωτίστως σε οικονομικούς λόγους. Σύμφωνα με στοιχεία της Deloitte, οι εταιρείες έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στις Ηνωμένες Πολιτείες κερδίζουν περισσότερα χρήματα τώρα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή κατά την τελευταία δεκαετία όπου είδαμε να κορυφώνεται η «επανάσταση» της σχιστολιθικής παραγωγής. «Και αυτό μπορεί να είναι μόνο η αρχή», ανέφερε αυτή την εβδομάδα το Bloomberg Markets. «Η ελεύθερη ταμειακή ροή, η βασική μέτρηση που παρακολουθούν οι επενδυτές, πιθανότατα θα αυξηθεί κατά 38% το επόμενο έτος, υποθέτοντας ότι οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν υψηλές», σημειώνει σχετικά.
Η βιομηχανία σχιστόλιθου του φαίνεται να έχει βρει τη «χρυσή τομή»: μετριασμός της παραγωγής, περιορισμός της επανεπένδυσης σε νέα κοιτάσματα και μείωση του χρέους. Ως εκ τούτου, οι μεγάλες πετρελαϊκές δεν έχουν λόγο να ανταποκριθούν στις εκκλήσεις Μπάιντεν για αύξηση της παραγωγής ούτε στις δηλώσεις για απελευθέρωση των στρατηγικών αποθεμάτων με στόχο την ανακούφιση των καταναλωτών και τη συγκράτηση των τιμών.
Παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας έχει ανακάμψει στα προ της πανδημίας επίπεδα, η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ είναι κατά 12% χαμηλότερη από ό,τι ήταν τον Φεβρουάριο του 2020, ακριβώς πριν γίνει αισθητός ο αντίκτυπος της πανδημίας σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για σημαντική πτώση αν αναλογιστεί κανείς ότι μια συρρίκνωση 12% ισοδυναμεί με τη μείωση της συνολικής παραγωγής πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού.
Την ίδια τακτική δείχνει να ακολουθεί και ο ΟΠΕΚ+, συμπληρώνοντας το παζλ των μεγάλων πετρελαιοπαραγωγών. Ο οργανισμός αγνοεί επίσης τις εκκλήσεις των ΗΠΑ για μεγαλύτερη αύξηση ης παραγωγής παραμένει πιστός στην απόφαση να προσθέσει σταδιακά 400.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα σε μηνιαία βάση στην αγορά. Το βασικό επιχείρημα του καρτέλ είναι ότι η μέση ζήτηση θα επιβραδυνθεί την επόμενη χρονιά ενώ υπολογίζει και στην αύξηση της σχιστολιθικής παραγωγής στις ΗΠΑ.