Πετρέλαιο: Ετοιμάζεται να κλείσει το έτος με τη μεγαλύτερη άνοδο από το 2009

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Ετοιμάζεται να κλείσει το έτος με τη μεγαλύτερη άνοδο από το 2009
Μικρές απώλειες καταγράφει το πετρέλαιο την Παρασκευή, αλλά ετοιμάζεται να κλείσει το 2021 με τα μεγαλύτερα κέρδη των τελευταίων 12 ετών.

Μικρές απώλειες καταγράφει το πετρέλαιο την Παρασκευή, αλλά ετοιμάζεται να κλείσει το 2021 με τα μεγαλύτερα κέρδη των τελευταίων 12 ετών. Η μεγάλη ώθηση στην τιμή δόθηκε από την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη που διαδέχτηκε τη βουτιά της πανδημίας -παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα βρίσκονται σε επίπεδο ρεκόρ σε πολλές περιοχές του πλανήτη- αλλά και τους περιορισμούς στην παραγωγή.

Η τιμή του αργού τύπου brent υποχωρεί 0,29% στα 79,30 δολ. το βαρέλι. Το brent βρίσκεται σε τροχιά για να κλείσει τη χρονιά με άνοδο 53%, ενώ το αμερικανικό αργό WTI διεκδικεί κέρδη 58%. Και για τα δύο συμβόλαια, θα είναι η ισχυρότερη επίδοση από το 2009, οπότε οι τιμές είχαν κάνει άλμα άνω του 70%. Και το Brent αλλά και το WTI πέτυχαν υψηλό έτους τον Οκτώβριο -το brent στα 86,70 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο από το 2018 και το WTI στα 85,41 δολ. το βαρέλι, το υψηλότερο από το 2014.

Τι αναμένεται το νέο έτος

Οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία το επόμενο έτος καθώς θα ανακάμπτει η ζήτηση για καύσιμα αεροσκαφών.

«Είχαμε την Δέλτα και την Όμικρον και όλα τα είδη lockdown και ταξιδιωτικών περιορισμών, αλλά η ζήτηση για πετρέλαιο παρέμεινε σχετικά ισχυρή. Μπορείτε να το αποδώσετε στα μέτρα των κυβερνήσεων που στήριξαν τη ζήτηση αλλά και στους περιορισμούς της προσφοράς», σχολιάζει στο Reuters, ο επικεφαλής οικονομολόγος της αυστραλιανής CommSec, Craig James.

Σήμερα, μετά από πολλές ημέρες απερίσπαστης ανόδου, οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν καθώς τα κρούσματα της covid-19 έχουν εκτοξευτεί σε νέα υψηλά σε όλη την υφήλιο, από την Αυστραλία έως τις ΗΠΑ, εξαιτίας της έντονα μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον.

Οι εμπειρογνώμονες της υγείας προειδοποίησαν τους Αμερικανούς να προετοιμαστούν για μεγάλες διαταραχές στην παραγωγή τις επόμενες εβδομάδες, καθώς ο ρυθμός μετάδοσης αναμένεται να επιδεινωθεί λόγω της αύξησης της ταξιδιωτικής κίνησης, των εορτασμών της Πρωτοχρονιάς και του ανοίγματος των σχολείων.

Με την τιμή του πετρελαίου να κυμαίνεται κοντά στα 80 δολάρια, ο OPEC, η Ρωσία και οι σύμμαχοί τους, γνωστοί ως OPEC+ πιθανότατα θα διατηρήσουν το σχέδιό τους να προσθέτουν 400.000 βαρέλια ημερησίως στην παραγωγή τον Φεβρουάριο όταν θα συνεδριάσουν στις 4 Ιανουαρίου, εκτιμούν πηγές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider