Wall Street: Δια χειρός Fed οι πρώτες απώλειες του Dow Jones φέτος -Και ήταν μεγάλες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Δια χειρός Fed οι πρώτες απώλειες του Dow Jones φέτος -Και ήταν μεγάλες
Με σημαντική πτώση, που ήταν και η πρώτη για τον Dow Jones στο νέο έτος, αντέδρασε το αμερικανικό χρηματιστήριο στο ενδεχόμενο πιο σφικτής νομισματικής πολιτικής από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ.

Με σημαντική πτώση, που ήταν και η πρώτη για τον Dow Jones στο νέο έτος, αντέδρασε το αμερικανικό χρηματιστήριο στο ενδεχόμενο πιο σφικτής νομισματικής πολιτικής από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ.

Η αγορά πήρε την κατιούσα μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed που έδειξαν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ενδέχεται να προχωρήσουν πιο γρήγορα και πιο επιθετικα από ό,τι αναμενόταν σε σύσφιξη της πολιτικής τους, με αυξήσεις των επιτοκίων και συρρίκνωση του ισολογισμού της Fed.

Δείκτες

Ο Dow Jones ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με απώλειες 392 μονάδων ή 1,07%, στις 36.407 μονάδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης των blue chip είχε νωρίτερα πετύχει ενδοσυνεδριακό ρεκόρ.

Ο S&P 500 έχασε 1,94% στις 4.700 μονάδες.

Τη μεγαλύτερη πτώση από τον Φεβρουάριο του 2020 κατέγραψε ο Nasdaq, χάνοντας 3,3% στις 15.100 μονάδες.

Η Fed αυτή τη στιγμή περιορίζει τις αγορές ομολόγων (tapering) και έχει ήδη στείλει «σήμα» στην αγορά ότι θα αυξήσει τα επιτόκια σύντομα μετά τη λήξη του tapering τον Μάρτιο. Η αγορά, ωστόσο, αναμένει ενδείξεις για το τι σκοπεύει να κάνει η Fed με τον ισολογισμό των σχεδόν 9 τρισ. δολαρίων μόλις σταματήσει να τον διογκώνει. Τα πρακτικά έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να συρρικνώσουν τον ισολογισμό, παράλληλα με τις αυξήσεις των επιτοκίων, ως ακόμη έναν τρόπο να αποσύρουν τη διευκολυντική πολιτική.

«Οι αξιωματούχοι σημείωσαν επίσης ότι ίσως θα ήταν κατάλληλο να ξεκινήσει η μείωση του ισολογισμού της Federal Reserve σχετικά σύντομα μετά την εκκίνηση της αύξησης του επιτοκίου των ομοσπονδιακών κεφαλαίων», αναφέρουν τα πρακτικά της συνεδρίασης της 14ης-15ης Δεκεμβρίου.

Μάκρο

Σημαντικά μεγαλύτερος σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών ήταν ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ κατά τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ADP.

Ειδικότερα, για τον τελευταίο μήνα του 2021 κατεγράφησαν 807.000 νέες θέσεις εργασίας από 534.000 θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο, έναντι 410.000 θέσεων που ανέμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Οι φαρμακευτικές Pfizer και BioNTech ανακοίνωσαν τη συμφωνία τους για ανάπτυξη ενός εμβολίου τεχνολογίας mRNA για την αντιμετώπιση του έρπητα ζωστήρα.

Σημειώνεται πως η τεχνολογία mRNA αναπτύχθηκε από τις 2 εταιρείες για την παραγωγή των εμβολίων τους κατά του κορονοϊού.

Ο όμιλος της αυτοκινητοβιομηχανίας Stellantis (πρώην PSA) ανακοίνωσε σήμερα μια μείζονα σύμπραξη με την Amazon για τη συνδεσιμότητα των οχημάτων του, χρησιμοποιώντας κυρίως τους σέρβερ AWS της γιγάντιας αμερικανικής εταιρείας και το σύστημά της φωνητικών εντολών Alexa.

Τα σχέδια της να προσλάβει περισσότερους από 3.000 οδηγούς και να «χτίσει» το δίκτυο παραδόσεων delivery με αποκλειστικά ηλεκτρικά οχήματα, τη νεότερη επένδυση της στο πρόγραμμα ενίσχυσης της παροχής υπηρεσιών της, ανακοίνωσε η Walmart.

Η αμερικανική αλυσίδα καταστημάτων ανακοίνωσε πως αυτή τη στιγμή διαθέτει περίπου 100 οδηγούς που εξυπηρετούν παραδόσεις σε περίπου 6 εκατ. σπίτια, ενώ εκτιμά πως θα μπορεί να «φτάσει» σε 30 εκατ. σπίτια μέχρι το τέλος της χρονιάς, με την ενίσχυση του στόλου της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κέρδη άνω του 1% για το πετρέλαιο

Χρυσός: Πέτυχε δεύτερη διαδοχική άνοδο, αλλά «υπέκυψε» μετά τα πρακτικά της Fed

gazzetta
gazzetta reader insider insider