Απίστευτο comeback στη Wall Street: Από τις -1.100 μονάδες σε θετικό έδαφος ο Dow Jones

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απίστευτο comeback στη Wall Street: Από τις -1.100 μονάδες σε θετικό έδαφος ο Dow Jones
wall street
Μια διαπραγμάτευση που η Wall Street θα θυμάται για πολύ καιρό, με τους επενδυτές να νικούν το κακό κλίμα και τις ανησυχίες για τις γεωπολιτικές εντάσεις, διαγράφοντας γιγάντιες ενδοσυνεδριακές απώλειες.

Μία «τρελή» διαπραγμάτευση ενάντια σε όλα τα προγνωστικά έλαβε χώρα την Δευτέρα στη Wall Street. Με το κλίμα εξ αρχής «βαρύ», με τα σύννεφα της διένεξης Ρωσίας-Ουκρανίας να «σκεπάζουν» τις αγορές, με την αγωνία για το τι θα προκύψει από τις ανακοινώσεις της Fed την Τετάρτη να αυξάνεται, και με την σκιά του sell off της προηγούμενης εβδομάδας να είναι ακόμα ορατή, οι δείκτες της Wall Street πολύ γρήγορα καταποντίστηκαν στο «βαθύ κόκκινο».

Ο βιομηχανικός Dow Jones κατρακύλησε χάνοντας πάνω από 500 μονάδες ευθύς εξ αρχής, στην συνέχεια βυθίστηκε ακόμα περισσότερο, υποχωρώντας μέχρι και πλέον των 1000 μονάδων, και παρέμεινε σε αυτά τα «βάθη» μέχρι και την τελευταία ώρα.

Δέκα λεπτά πριν το καμπανάκι της λήξης, με ένα επικό comeback οι αγοραστές έσβησαν όλες τις απώλειες στέλνοντας τους δείκτες σε θετικό έδαφος. Αντίστοιχη «τρελή» πορεία διέγραψαν και οι S&P 500 και Nasdaq με τον τελευταίο να φθάνει να χάνει έως και πλέον των 650 μονάδων, με τους επενδυτές να πωλούν μαζικά τις τεχνολογικές μετοχές από την αρχή της συνεδρίασης.

Έτσι, στο κλείσιμο, ο Dow Jones βρέθηκε να κερδίζει 0,29% ή σχεδόν 100 μονάδες, διαγράφοντας απώλειες περίπου 1200 μονάδων, στις 34.364 μονάδες. Ο S&P 500 έκλεισε στις 4.413 μονάδες, με κέρδος 0,36%, ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε 0,63% στις 13.855 μονάδες.

Γιατί ήταν «στραβό» το κλίμα;

Το κλίμα αβεβαιότητας στην αμερικάνικη αγορά πυροδοτείται σε μεγάλο βαθμό από την προσμονή για τις ανακοινώσεις της Fed την Τετάρτη σχετικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων της. Σημειώνεται, πως για επιθετική «σύσφιξη» της, μέχρι τώρα, υποστηρικτικής πολιτικής της ομοσπονδιακής τράπεζας προειδοποίησε μέσα στο σαββατοκύριακο η Goldman Sachs. Σε report προς τους πελάτες της, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα σημειώνει πως αναμένει περιορισμό των υποστηρικτικών μέτρων σε κάθε μηνιαία συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της Fed από τον Μάρτιο και μετά. Η Goldman αναφέρει πως περιμένει 4 αυξήσεις των επιτοκίων της Fed μέσα στο 2022, τον Μάρτιο, τον Ιούνιο, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο και εκτιμά πως η τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει το πρόγραμμα ενεργητικού της από τον Ιούλιο.

Επιπλέον, όπως επισημαίνει ο Christian Mueller-Glissmann της Goldman Sachs, με τις αποδόσεις των ομολόγων να παραμένουν χαμηλές και τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα, παραμένει ο κίνδυνος γύρω από έναν πιο απότομο νέο κύκλο της Fed με περαιτέρω ανοδικές πιέσεις στα yields. Ως συνέπεια αυτού, τα risky assets ενδέχεται να δυσκολευτούν, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, να αφομοιώσουν τα υψηλότερα επιτόκια, με τον στρατηγικό αναλυτής της G.S να κάνει λόγο για μεγαλύτερη διεθνή διαφοροποίηση στα χαρτοφυλάκια και έμφαση κυρίως στις αγορές εκτός της αμερικανικής.

Τεχνικά, για τον S&P 500 η δοκιμασία στα όρια των ΚΜΟ 200 πιθανώς να φέρει μεγαλύτερη μεταβλητότητα με κίνηση προς την επόμενη στήριξη των 4.279 μονάδων, ειδικά από τη στιγμή που η Fed παίρνει τη σκυτάλη (στις 26 - 27 Ιανουαρίου) αναμένοντας να εξειδικεύει τη διαδικασία μείωσης του ισολογισμού της φέρνοντας ως αντιστάθμισμα το repo facility (υπάρχει έλλειψη εξασφαλίσεων έναντι υπερβάλλουσας ρευστότητας στο σύστημα). Για τον Dow Jones, που έχει ήδη διασπάσει τους ΚΜΟ 200 η πρώτη στήριξη εντοπίζεται στις 34.006 μονάδες, η διάσπαση της οποίας μπορεί να οδηγήσει στην επόμενη ιδιαίτερα ισχυρή στήριξη των 33.887 μονάδων. Παράλληλα, στις διαθέσεις των short έχει παραδοθεί ο Nasdaq 100 που έχοντας βγει από το ανοδικό κανάλι (από τον Σεπτέμβριο του 2020) μπορεί να κινηθεί χαμηλότερα, ακόμη και αν υπάρξει ένα δείγμα ανάκαμψης καθώς ο ταλαντωτής RSI βρίσκεται σε βαθιά υπερπουλημένη ζώνη. Το επόμενο σημαντικό swing - low εντοπίζεται στις 14.384 μονάδες, χαμηλό Σεπτεμβρίου.

Εμπορεύματα

Ευνοημένα στάθηκαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού τη Δευτέρα, από τις διεθνείς εντάσεις και η υποχώρηση σε άλλες αγορές ενίσχυσαν την τιμή του πολύτιμου μετάλλου το οποίο θεωρείται «καταφύγιο» αξίας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο χρυσός στα συμβόλαια παράδοσης Φεβρουαρίου σκαρφάλωσε 9,90 δολάρια ή 0,5%, για να διαμορφωθεί στα 1.841,70 δολάρια η ουγγιά, μετά από εβδομαδιαία άνοδο 1,1% για το πολύτιμο μέταλλο. Εν τω μεταξύ, το ασήμι παράδοσης Μαρτίου υποχώρησε 52 σεντς, ή 2,1%, για να κλείσει στα 23,80 δολάρια η ουγγιά, αφού το αδελφό μέταλλο του χρυσού σημείωσε εβδομαδιαία άνοδο 6,1% έως την Παρασκευή.

Αντίθετα, οι τιμές του πετρελαίου έκλεισαν τη Δευτέρα στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας εβδομάδας, λόγω του selloff στις αγορές καθώς οι τιμές επέκτειναν την υποχώρηση τους από τα υψηλά επτά ετών. Το αμερικάνικο αργό πετρέλαιο παράδοσης Μαρτίου υποχώρησε 1,83 δολάρια ή σχεδόν 2,2%, για να διαμορφωθεί στα 83,31 δολάρια το βαρέλι, το χαμηλότερο από τις 13 Ιανουαρίου. Το Brent παράδοσης Μαρτίου έχασε 1,62 δολάρια ή 1,8%, στα 86,27 δολάρια το βαρέλι, το χαμηλότερο από τις 14 Ιανουαρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider