Στο 5,2% τοποθετεί τον «πήχη» για την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας για φέτος η JP Morgan, διατηρώντας παράλληλα τη long θέση της για τα ελληνικά ομόλογα (αφορά το ελληνικό 10ετές λήξης Ιουνίου 2031 με long θέση έναντι short στον πορτογαλικό τίτλο λήξης Οκτωβρίου 2031).
Πλέον, ο αμερικανικός οίκος εκτιμά πως ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 1% φέτος, με το έλλειμμα του προϋπολογισμού να αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,9% του ΑΕΠ και το πρωτογενές στο 1,4%. Παράλληλα, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών εκτιμάται ότι θα κινηθεί στο 4% του ΑΕΠ ενώ ο δείκτης δημοσίου χρέους θα υποχωρήσει οριακά χαμηλότερα από το 200%, στο 197%, με την ανεργία να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ήτοι στο 15,8%.
Ως προς το σκέλος των ελληνικών ομολόγων, η JP Morgan επισημαίνει πως παρέμειναν υπό πίεση την προηγούμενη εβδομάδα εξαιτίας της πρώτης εξόδου της χώρας στις αγορές μέσω του 10ετούς ομολόγου. Ωστόσο ο αμερικανικός οίκος αναμένει πως τα ελληνικά ομόλογα θα υπεραποδώσουν το επόμενο διάστημα καθώς τα τρέχοντα επίπεδα αποδόσεων θα δημιουργήσουν περισσότερη ζήτηση από τους real money investors (αμοιβαία, συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά ταμεία), ειδικά από την εγχώρια βάση, μόλις η μεταβλητότητα σταθεροποιηθεί, ενώ ένα αξιόλογο μέγεθος από τις εκδόσεις θα απορροφηθεί από την ΕΚΤ, υπό το πρόγραμμα PEPP.
Στη βάση της πορείας των spreads του ελληνικού δεκαετούς έναντι του Bund, ο αμερικανικός οίκος αναμένει πως θα κινηθεί στις 135 μ.β τον Μάρτιο, στις 120 μ.β τον Ιούνιο, στις 130 μ.β τον Σεπτέμβριο φτάνοντας υψηλότερα στις 140 μ.β τον Δεκέμβριο.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως η JP Morgan εκτιμά πως θα συνεχιστούν οι θετικές κινήσεις από τους οίκους αξιολόγησης και για το 2022, με την Ελλάδα να περνάει το κατώφλι της επενδυτικής βαθμίδας στα τέλη του 2022 ή στις αρχές του 2023. Στην ανάλυσή του ο αμερικανικός οίκος θέτει στο 75% τις πιθανότητες αναβάθμισης από τους οίκους Standard & Poor's, Fitch και DBRS, ενώ υψηλότερες πιθανότητες, ήτοι στο 90% θέτει για τη Moody's.
Σημαντικός παράγοντας για τη διατήρηση της δυναμικής των αξιολογήσεων για την ελληνική οικονομία είναι ο ρόλος της ισχυρής ατζέντας των μεταρρυθμίσεων, εν μέσω της επιπλέον ώθησης από τις εκταμιεύσεις των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του σταθερό πολιτικό σκηνικού στη χώρα. Εν μέσω αυτού το τρίπτυχου η JP Morgan αναμένει την αναβάθμιση σε «investment grade» από τουλάχιστον έναν οίκο μέχρι τα τέλη του 2022 ή τις αρχές του 2023.